Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova karta
Povratak na članak

Hrvatska u pet regija, Istra se proteže do - Siska!

Ekspert upravnog prava predlaže i da novih pet regija postanu izborne jedinice umjesto sadašnjih deset izbornih jedinica.

Komentari 26

MA
maxresist
09:46 03.05.2010.

Nesuvisli eksperiment...

VL
Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
14:34 03.05.2010.

do zemuna

VL
OB
-obrisani-
08:07 04.05.2010.

Ekspert? Čega? s politologije ili novinarstva? Daj me nemoj zaje*****..

VL
LI
lipa75
21:22 03.05.2010.

Stanovnici jednoj dijela Novog Zagreba na parlamentarnim izborima glasuju u istoj izbornoj jedinici kao i Istarska županija. I čemu uopće ići na izbore.

VL
ZD
Zdravek
09:53 03.05.2010.

\"jer ta ušteda zapravo i nije velika\" o cem ovaj prica? \"Sad svih 576 jedinica lokalne samouprave troši samo 12 posto ukupnih proračunskih prihoda u državi, a morale bi, napominje Koprić, imati oko 25 posto.\" pa problem je da vecinaina od tih 12% ide na place i sad ako ti 576 jedinica smanjis na pola, to je bar 250 zupanskih i nacelnickih placa manje, a ako ustedea od 2miliona mjesecno nije velika, onda neznam u kojoj zemlji ovaj zivi

VL
PO
poirot
10:21 03.05.2010.

Evropska Unija za NUTS 1 propisala je veličinu regiona (da imaju od 0,5 do 2 miliona stanovnika).Posledice jednom uvedene klasifikacije mogu biti mnogostruke. Budući statistički regioni će biti korisnici sredstava iz evropskih fondova, ali bi trebalo da sami razvijaju regionalne programe i projekte koji se finansiraju tim novcem, što podrazumeva razvoj odgovarajućih administrativnih kapaciteta i sposobnost za programiranje i za finansijski menadžment. Na taj način, statistički regioni bi trebalo da postepeno nauče da upravljaju sami sobom, da bi zatim poslužili kao osnov za buduće političke regione. Naime, prema planu, oko 2020. godine, statistički regioni bi trebalo da dobiju administrativni i politički status. Prema tom rešenju, na centralnom nivou bi najverovatnije ostali: bezbednost, monetarna politika, unutrašnji i spoljni poslovi, predstavljanje građana u svetu, diplomatski i međunarodni odnosi s drugim državama, makroekonomska i fiskalna politika, s tim da bi se njen jedan deo preneo na regije.

VL
MI
miki25
10:35 03.05.2010.

Odličan prijedlog. Želim da se ukine ova zaostala karlovačka županija i da mi Zlatko Komadina bude glavni u ovoj novoj regiji.

VL
UN
unknown99
10:58 03.05.2010.

Makar je odlican prijedlog, i takav model bi zaista trebalo uvesti. No bojim se da nece proci, zamislite samo koliko se time ukida mjesto raznim barbekima i stranackim frendovima bez obzira kojih stranka bili, sumnjam da ce se bas lako odreci fotelja. Sramota je da mi kao mala zemlja stanovnistva jednog manhatna u new yorku imamo vise ficfirica i birokracije nego cijela amerika

VL
DU
Deleted user
11:07 03.05.2010.

Poiror!Koji k.... ti radiš na Hrvatskom forumu? Rješavaj problem Čačka i Kragujevca.Jarčujka i zarevasveto!

VL
DU
Deleted user
11:22 03.05.2010.

Ne znam samo zašto u članku nema background informacije, a to bi bilo - EU zahtijeva regije s min. 1 milijun stanovnika i tek tada ćemo dobivati potpore iz EU fondova, kad ih zasnujemo prema njihovim imperativima. Ukratko, to će dokinuti partikularne interese koje blokiraju život posvuda u Hrvatskoj jer imate npr. situaciju na Braču da si načelnici općina tamo međusobno zagorčavaju život do besvijesti, a za napredak otoka malo tko mari. Žalim lokal-idiote! Njih će naprosto sasjeći mačeta EU regionalnog ustroja, neovisno što gore navedeni prof. upravnog prava osmislio...

VL
M7
M_71
11:26 03.05.2010.

miki 25 ima da začepiš tu smrdljivu gubicu jer da ti nije bilo Karlovačke županije ti bi sada bio u nekoj drugoj zemlji a tvoj prijatelj Komadina bi bio tamo i gdje je rođen

VL
HA
Hamiclar
12:21 03.05.2010.

Koprićeva ideja je OK i već ptice na grani pjevaju da se lokalna i regionalna samouprava treba reorganizirati ali ću ja , kao dubrovčanin, reći da Dubrovnik neće i ne smije biti ni pod Splitom, ni pod Zadrom a ni pod Šibenikom koji je čak i manji od Dubrovnika . Ne da imam što protiv tih gradova ali dajte malo obzira prema povijesti. A de facto je Grad i fizički odvojen od ostatka RH. I po svemu je specifičan a i dovoljno ekonomski jak da mu ne treba ničija pomoć i okrupnjivanje. Dakle ili : 1) Dubrovnik kao posebna regija ( malo nepošteno ) 2) Dubrovnik i šira okolica odvojen i poseban položaj ( po meni najbolje)

VL
PR
Pretorian43
12:33 03.05.2010.

Istra do Siska ? Hm.... Znao sam da su ovi istrijani oduvijek bili separatisti, ali nisam znao da imaju i pretenzije na teritorijalna osvajanja.

VL
TO
topaz24
12:35 03.05.2010.

Prijedlog je užas!! Mislim kakav je ovo profesor i stručnjak kad ovako komada Hrvatsku isključivo po broju stanovnika?! Jadna Sisačka županija po ovome liku. Odkad to Sisak gravitira Varaždinu?! Karlovac Rijeci?! Zadar pod ingerenciju Splita?! Dubrovnik isto tako?! Jel ovaj čovjek išta zna o odnosima unutar Hrvatske???? Što se tiče EU-a i njenih naputaka, Hrvatska je taj dio već zadovoljila kroz one 3 statističke regije koje su bitne za dobivanje love iz EU fondova. Prema tome, veliku većinu županija ne treba ukidati osim par njih (Ličko-senjsku, Virovitičku, Požešku, Koprivničku i Krapinsko-zagorsku). Puno je bitnije ukinuti cca 200 općina koje nemaju nikakvog smisla, i tu bi se uštedio ogroman novac i postigla puno veća razvojno-organizacijska učinkovitost!

VL
CI
cinik10
12:42 03.05.2010.

Jedinice lokalne samouprave se moraju moći same financirati. Treba ih formirati tako da mogu samostalno egzistirati.

VL
BU
Bugrer
13:54 03.05.2010.

Činjenica je da imamo previše neradnika uhljebljenih u razmim upravama, koji ničim ne zaslužuju plaću niti doprinose društvu. Samo sisaju iz džepa građana kojima bi trebali služiti. Nadam se da je ovo pritisak iz EU. Ako je inicijativa domaćih političara, onda neće proći.

VL
PO
poirot
15:02 03.05.2010.

sunking je napisao/la: Poiror!Koji k.... ti radiš na Hrvatskom forumu? Rješavaj problem Čačka i Kragujevca.Jarčujka i zarevasveto! Prvo,nepismen si,ne znaš ni napisati nickname.Drugo, hrvatski je pridev i piše se malim slovom.Nisam na f-ji da rešavam probleme i rođen sam um u Hrvatskoj za razliku od tebe.Po stilu pisanja ti si iz neke zabiti u susedstvu. Ovo je strateško pitanje i palite se kao mladi majmuni jer ništa ne razumete,niti šta pratite.Napisao sam šta je poenta i svrha regionalizacije nacionalnih država i to se ne odnosi samo na Hrvatsku.A ako se tebi sviđa Istra do Siska,odlično.Nemamo se o čemu sporiti.Meni to odgovara daleko više.

VL
FE
Felicijen
15:47 03.05.2010.

A ne bi Istru do Trsta, recimo?

VL
NT
ntblzg
16:56 03.05.2010.

Gospon \"ekspert\" pogledajte NUTS-2 regije Hrvatske.

VL
BS
Berekin ST
18:57 03.05.2010.

Pa normalno je da treba smanjiti broj administrativnih jedinica, ali i smanjiti korupciju u drzavnoj upravi boljom ucinkovitoscu Sudova i vecim kaznama. Osim toga, treba vise voditi racuna o povjesnim granicama i tradiciji pojedinog kraja jer razlicitosti nas spajaju. Mislim da su 4 regije i distrikt zagreb najbolje rijesenje s time da recimo na jugu treba voditi racuna o tome da je glupo u novom ustroju zadrzati podjelu Paga na dva dijela, pripadnost Gracaca Zadru umjesto Lici itd... Procita sam ovdje negdje kako se Dubrovcani bune da nece bit pod nikim i Licani da nece pod Rijeku. A zasto bi bilo samo jedno administrativno sjediste? Ali se ne moze naci rjesenje i za to? Ali se sjednice ne mogu odrzavati u svim gradovima u pojedinoj regiji? Uostalom, nismo mi najpametniji na svitu, treba pogledati i kako je svijet to rjesija...

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.