Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravda dostižna

Hrvatska traži dr. Šimića i čeka odluku Vrhovnog suda o Glavašu

branimir glavaš
Arhiva VL
Autor
Ivanka Toma
27.04.2010.
u 19:24

Glavaš ne potpada pod odredbe sporazuma jer mu presuda nije pravomoćna. Vrhovni sud o njemu odlučuje za mjesec dana.

Od početka veljače, kada je u Sarajevu potpisan dodatak sporazumu između Hrvatske i BiH o preuzimanju izvršenja zatvorskih kazni, iz Zagreba je u Sarajevo dostavljeno deset takvih zahtjeva, a u Hrvatsku je iz BiH pristigao samo jedan. Koga to vlasti BiH žele pospremiti u hrvatski zatvor ministar pravosuđa Ivan Šimonović nije želio otkriti, navodeći kako neće davati potencijalno upozorenje za bijeg.

Šimonović, međutim, navodi da je vrlo zadovoljan provođenjem sporazuma u praksi koji je sa svojim kolegom iz BiH Barišom Čolakom potpisao prije dva i pol mjeseca.

– Ministarstvo pravosuđa primilo je s hrvatskih sudova do sada 26 zamolnica za izvršenje zatvorske kazne u BiH bjeguncima koji su se ondje sklonili i koje se ne može izručiti zbog dvostrukog državljanstva – kaže Šimonović i dodaje kako je od toga broja deset zahtjeva već u Sarajevu (među njima je i riječki kirurg dr. Ognjen Šimić). Preostalih dvanaest zahtjeva vraćeno je sudovima na nadopunu, a u četiri slučaja još nisu ispunjeni uvjeti za preuzimanje izvršenja sankcije.

Da bi hrvatski osuđenik odsluživao kaznu u BiH, i obrnuto, uvjet je da mu je presuda pravomoćna i da mu nije suđeno u odsutnosti. U kontekstu sporazuma spominjao se slučaj Branimira Glavaša, no njegova presuda još nije pravomoćna. U povodu žalbe o Glavašu i ostalima Vrhovni sud odlučivat će na sjednici 31. svibnja i u prvih nekoliko dana lipnja.

Komentara 7

LU
lucio2
21:20 27.04.2010.

I osjeckog ubojicu i rijeckog muljatora pod hitno na robiju!

NO
nokru
21:20 27.04.2010.

grad Osijek je taoc glavonje od devedesetih i što je tragicno i dan danas je.Prima oko 27.000 tis.kn a pobjegao iz države koja mu daje te pare.Tragedija.

OB
-obrisani-
19:51 27.04.2010.

Ma daj pišite o tome kako još uvijek prima lovu od države Hrvatske! Ja da sam ukrao kruh sjedio bi u zatvoru a u najboljem slučaju bi mi odvalili kaznu da se ne oporavim godinu dana. Što nas briga gdje je! Nekostane tamo! Samo da Osijek iščupamo iz ruku njegovih poltrona!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije