Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema potvrde

EK: Nema još odluke o pelješkom mostu, treba izraditi još niz studija

pelješki most
Foto: Ponting/Pipenbaher consulting engineers
1/4
20.01.2014.
u 18:15

Očekujemo da će 20. siječnja, prema zadanim rokovima, biti poslano konačno izvješće predstudije. Nakon toga bit će naručena izrada detaljne studije isplativosti, izvijestili su iz Ministarstva.

Nakon što je HRT objavio informaciju da će Ministarstvo pomorstva danas, uoči sastanka s predstavnicima Europske unije, prihvatiti konačnu verziju predstudije izvodljivosti pelješkog mosta, oglasili su se i iz samog Ministarstva.

"Sinoć je Hrvatska radiotelevizija u svom Dnevniku 3 objavila netočnu informaciju da će se danas, 20. siječnja 2014., u Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture prihvatiti konačna verzija predstudije izvodljivosti koja kaže da je most najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog juga te da će verzija predstudije izvodljivosti biti prezentirana predstavnicima Europske komisije. Nikakav sastanak s Europskom komisijom i savjetnicima nije danas zakazan u Ministarstvu vezano za konačno izvješće predstudije prometnog povezivanja krajnjeg juga Hrvatske, niti prezentacija istoga.

Ono što je točno, a odnosi se na temu, jest da očekujemo kako će prema zadanim rokovima 20. siječnja biti poslano konačno izvješće predstudije. Očekujemo da ćemo ovih dana dobiti pismenim putem konačno izvješće prefeasibility studije, nakon čega ćemo naručiti izradu detaljne studije isplativosti, financirane iz tehničke pomoći sredstava iz fondova EU", stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva.

HRT je, podsjetimo, izvijestio da se Hrvatska odlučila za gradnju pelješkog mosta, to jest, da bi Ministarstvo pomorstva danas uoči sastanka s predstavnicima Europske unije trebalo prihvatiti konačnu verziju predstudije koja kaže da je most najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog juga.

– Studija predizvodljivosti pelješkog mosta samo potvrđuje ono što smo iz nacrta te iste studije znali i prije ljeta, ali moram posebno naglasiti da njezin dovršetak ne znači još novac iz fondova EU. Nije ni izdaleka sigurno da ćemo taj novac dobiti, ali sada postoji mogućnost ako je studija dobra i racionalno obrazložena – komentirala je u Bruxellesu ministrica Vesna Pusić.

Činjenica da je predstudija pokazala da je most najbolje rješenje za povezivanje hrvatskog juga za V. Pusić je “nužan, ali ne i dovoljan uvjet” jer treba napraviti studiju izvodljivosti. Pusić očekuje da će ona biti gotova do jeseni i da će se tada projekt gradnje pelješkog mosta predstaviti EK i kandidirati za financiranje iz fondova Unije.

I glasnogovornica Europske komisije izjavila je da dovršetak predstudije ne predstavlja nikakvu odluku ni Vlade ni EK te da do donošenja odluke treba izraditi još niz detaljnih studija.

>> 'Pelješki most najbolje je rješenje'

>> Poruka iz BiH: Pelješki most iracionalno je rješenje

Komentara 48

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
07:54 20.01.2014.

Teritorijalni integritet je naprosto preduvjet, a ovime se to dobiva. Sam most je hrvatski teritorij. No, opet se pojavljuje "visoki izvor iz Vlade". Dajte se slušajte! Pa kaj su košarkaši u Vladi? Nije "visok", nego "pouzdan" izvor. Miša mu.

AB
abendblatt
08:37 20.01.2014.

Milanovicu i ovoj Vladi je trebalo jako dugo da im se upale lampice, koliko su samo napadali bivsu vladu i odbijali svaku pomisao na gradnju peljeskog mosta, takvi su u svemu, kasne i kaskaju iza stvarnosti.

BA
balic
08:44 20.01.2014.

Kako EU odluci tako ce biti kad se nasi politicari ne mogu dogovorit mora netko treci za nas odluke donosit,radi se o sufinanciranju i ne vidim gdje je problem da se ne sagradi a i BIH ce morat pristat naa gradnju mosta inace nista od primanja u EU u narednih desetak godina...sve ima svoje rjesenje i cijenu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije