Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska u nato-u

Hrvatska šalje dodatnih 20 vojnih instruktora u Afganistan

morh
MORH
01.04.2010.
u 13:01

Protekle se godine Hrvatska dokazala kao vjerodostojna članica NATO-a, zaključio je Šimunović.

Razmatra se mogućnost povećanja broja pripadnika Oružanih snaga RH u misiji ISAF u Afganistanu, za dodatnih 20 pripadnika OS RH, koji bi bili razmješteni na području Kabula i Mazar-e-Sharifa, istaknuto je danas na brifingu u MORH-u povodom godišnjice ulaska Hrvatske u NATO.

Također, istaknuta je važnost doprinosa OS RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu u smislu restrukturiranja snaga i obučnih timova, kao i sudjelovanja u topničkoj i zrakoplovnoj obuci.

Na brifingu su za predstavnike medija govorili državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović i državni tajnik za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović, priopćeno je iz MORH-a.

Hrvatska u NATO-u ima aktivnu ulogu

Podsjetimo, na današnji dan prošle godine, 1. travnja 2009., Republika Hrvatska službeno je postala punopravnom članicom NATO-a.

- Sve što smo prezentirali hrvatskoj javnosti uoči pristupanja Hrvatske savezu sada doživljava potvrdu. Hrvatska je sve vidljiviji čimbenik međunarodnih odnosa, a naši interesi se uspješnije profiliraju u međunarodnoj zajednici. NATO više ne postoji bez Hrvatske koja sudjeluje u procesu donošenja odluka - naglasio je Božinović.

Govoreći o aktualnostima u NATO-u, državni tajnik MVPEI-ja istaknuo je proces izrade novog strateškog koncepta NATO-a, koji će odgovoriti na pitanja suočavanja sa suvremenim sigurnosnim rizicima. Druga aktualnost je pitanje proširenja, u kojem Hrvatska ima vrlo aktivnu ulogu. Naime, širenje će se u perspektivi odnositi na regiju jugoistočne Europe. Hrvatska ga podržava, jer joj je u interesu širenje NATO-a u neposredno susjedstvo. Glede situacije u Afganistanu, RH je svjesna važnosti stabilizacije te zemlje i za sjevernoatlantski prostor.

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović kao prioritet označio je razvoj doprinosa RH sustavu kolektivne obrane, razvoj doprinosa savezu u operacijama odgovora na krize i mirovnim operacijama te postupnu punu integraciju RH u sve dijelove Saveza.

- Protekle se godine Hrvatska dokazala kao vjerodostojna članica NATO-a - zaključio je Šimunović.

Komentara 5

OB
-obrisani-
13:49 01.04.2010.

Mislim da ce ovih 20 ljudi biti odlucujuci za pobedu nad talibanima.Koliko dobija Hrvatska?100000 dolara po glavi?Dug 40 milijardi,ili 50,nema veze...Koliko jos treba vojnika da bi se isplatio dug?

UK
Ugo Kajvez
15:46 01.04.2010.

Ovi gore na slici ... kvislinzi .......

BS
bstrabi2
16:46 01.04.2010.

zeljkoni?Tko tebe čedomire što pitao.Naući hrvatski.I koliko ste prodali nauružanja Talibanima.Ćeka samo kada Rusi doznaju da im srbi pomažu.Bit će ti jako gorak smjeh...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije