Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jaja u jednu košaru
Povratak na članak

Hrvatska igra unutar trokuta velikih - SAD-a, Njemačke i EU

I dok se Obama orijentirao na Njemačku, a zanemario istok i jugoistok Europe, Trump mu se sada vraća i saveznike traži među novim članicama EU, među kojima je i Hrvatska. Kakva je uloga Hrvatske u tom zaokretu?

Komentari 76

PU
Pukovnik
07:40 10.07.2017.

Mala zemlja poput Hrvatske mora imati fleksibilnu strategiju vanjske politike, tj. traziti saveznike za dugo.- i kratkorocne ciljeve. "Prijatellstva" i "emocije" u bilateralnim odnosima su iluzije pogotovo sa zemljom poput Njemacke. Oni samo gledaju svoj interes koji bazira na prodaji njihovi proizvoda i na sirenju kreditiranja ekonomsko slabih drzava kako bi ih uvukli u financijsko ropstvo. Hrvatska mora imati politicki pristup na doktrinama nekadasnje Dubrovacke republike a sada sljediti primjer poput Svicarske, Luksemburga i skandinavski zemalja. Samo vlastiti ekonomski i politicki ciljevi pri tome moraju biti ciljevi sve drugo bi bilo naivno i opasno.

VL
PL
@ploto@
07:43 10.07.2017.

Prvo treba reći da Njemačka u vrijeme Domovinskog rata kad joj je na čelu bio Helmut Kohl,nije ista Njemačka kojoj je na čelu Merkel.Kohl je prezirao Merkel i najveća pljuska koju joj je dao je bila njegova želja da nema državni pogreb. Kasnije kad je službena njemačka politika odlučila da mu se organizira pogreb na razini EU.Kohlova udovica nije htjela da na komemoraciji govori Merkel,nego je čak zahtijevala da na listi govornika bude mađarski premijer Viktor Orban.Uzrok tome je užas Kohla kad je pod stare dane shvatio u kom smjeru Merkel vodi Njemačku i Europu. Angela Merkel je najveći neprijatelj građana Njemačke i građana EU država.Ona provodi neoliberalnu kortporativnu fašističku politiku iz mračnih centara moći,koja nema nikakvu vezu sa demokršćanskim svjetonazorom.Njemačka službena politika za vrijeme osamostaljenja nam je bila veliki prijatelj,a posebno je veliku ulogu odigrao tadašnji kancelar Kohl.On je tada bio najveći prijatelj RH i njen najveći oslonac u EU politici.Drugi jer veliki oslonac bio papa Ivan Pavao II,posljednji veliki Papa.Probajmo zamisliti da se borba za hrvatsko osamostaljenje vodi u današnjim uvjetima. Jao si ga nama da je tada kancelar bila Merkel.a papa Franjo poglavar Vatikana.Zato se stvari ne smiju gledati jednoznačno.Niti Merkel radi u korist Njemaca ,a kamoli drugih naroda niti papa Franjo radi u korist kršćana. To se najbolje vidjelo u politici RKC prema sirijskim kršćanima koji u Vatikanu nisu našli nikakvu aktivnu zaštitu..

VL
Avatar Matija22
Matija22
07:43 10.07.2017.

šta njemca briga s kim će Hrvatska biti u najboljim odnosima u vanjskoj politici ,jel mi govorimo njemcu s kim će bit ,napokon Hrvatska ima vanjsku politku kakvu hoće ,a ne da joj netko određuje za svoje potrebe

VL
Avatar Matija22
Matija22
07:34 10.07.2017.

naši saveznici amerikanci traže blok od baltika do jadrana i da ojačaju te zemlje ekonomski tako da više njemac nije glavni u europi ,jer bi njemac inaće ukinuo sankcije siromašnom rusu i bio glavni u europi kao ekonomska sila ,a iz ostalih država po europi bi uzimao resurse

VL
Avatar southman
southman
07:40 10.07.2017.

Višegradska skupina je u Varšavi postal neupitna činjenica podržana od strane SAD-a. Tu Hrvatska zbog svog geostratzeškog položaja igra važnu ulogu, a ima i predsjednicu koja se jako dobro snalazi u novonastalim okolnostima. To što se čini da je Plenković i dalje prvenstveno okrenut Briselu je samo privid, jer mi smo članica EU i itekako moramo voditi računa da ne prelazimo granicu onog minimuma "zajedničke vanjske politike EU-a ".

VL
PL
@ploto@
07:46 10.07.2017.

Hrvatska se nikako ne smije oslanjati na Njemačku koju Merkel vodi u neoliberalnom fašističkom smjeru.Toj ludoj babi je mentor Soroš što sve govori.U normanim okolnostima takve su veleizdajnike ili streljali ili vješali pa se nadam da će takva sudbina ii nju stići radi zločina koje radi prema svim narodima u EU,uključujući i njemački narod.

VL
Avatar kakon
kakon
07:17 10.07.2017.

Možda bi bilo istinitije napisati da se taj trokut igra unutar HR...

VL
AR
anica.rendulic
11:00 10.07.2017.

Bravo lijepa naša i najljepša svih vremena Predsjednice - tako se stvara respekt! Kao prvo to im nikako ne paše ili im ne sviđa, ali barem če se malo naučiti, da i mi nakon tog divljačkog rata koji nam jee bio nametnut zaslužujemo nekakav respekt u Europi - i da ni mi nismo nikakav mačiji kašalj ili Briselski klimoglavci, jer životno pravilo glasi: "Tko ne drži do sebe ni drugi neče držati do njega" - ili - "Šta mi vrijedi što drugi drže do mene kad ja sam ne držim do sebe". Zato je naša Predsjednica tako lijepa i pametna, ljubka i mila, jer dobro zna šta radi i mi možemo biti samo sretni s njom kao i ona s nama , jer se volimo! Kolinda naša mala žabica!

VL
Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
11:14 10.07.2017.

Što se tiče vanjske politike, potreban je konsenzus svih aktera na političkoj sceni Hrvatske, kako vanjska politika ne bi varirala bez obzira koja je politička opcija na vlasti.

VL
Avatar MK
MK
11:11 10.07.2017.

Njemci jednostavno ne shvacaju, ono sto je na crtežu logično nije primjenivo za BiH... Nacin na koji Njemacka pristupa problematici u BiH je bez i malo "Fingerspitzengefühl" kako oni kazu - ignoriraju drustvene, politicke i povjesne kao sto su to radili kolonijalizatori kada bi negdje dosli... Zar bi Njemacka zauzela ovakav stav prema odnosima izmedu Isreala i Palestinaca? Nebi, u tom slucaju je Angela Merkel pokazala "Fingerspitzengefühl" i izjavila je, "Palestinci imaju pravo na drzavu, a Israel ima pravo na sigurnost!". Pa se postavlja pitanje, na sto Hrvati u BiH imaju pravo u ocima Angele Merkel i sluzbene Njemacke politike? Na nastavak tihog nestanka? Prijedlog Njemacke nije nista drugo nego nastavak tihog nestanka Hrvata u BiH!

VL
Avatar mama mia
mama mia
07:34 10.07.2017.

Hrvatska se okreće ko vjetrenjača na vjetru dok ju vjetar ne otpiri negdje daleko u zapećak

VL
Avatar toxic alien
toxic alien
08:47 10.07.2017.

Upravo tako, Hrvatska igra unutar trokuta velikih, ali ono sto je neugodno je da kao i uvijek... veliki sviraju.

VL
DU
Deleted user
07:33 10.07.2017.

Ha, ha, ha, ha, ha.............................. molim vas prestanite. Prvi april je iza nas. Hrvatska igra u Bermudskom trokutu, izgubljena u nekoj paralelnoj dimenziji u ogromnoj praznoci u koju ju je HDZ odveo.

VL
Avatar links
links
07:43 10.07.2017.

hrvatska igra ulogu otvorenog, ponižavajućeg, potčinjenog, sluganskog dodvoravanja amerima jer nam je precjednica u dvostrukoj ulozi...slučajno je precjednica a profesionalno još uvijek NATO tajnica!!!

VL
Avatar whack.tack
whack.tack
09:20 10.07.2017.

svabe su protiv bilo koga tko im stoji na putu da budu jos jaci i jos bogatiji. nadam se da to znaju i ovi nasi tzv. politicari.

VL
Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
10:09 10.07.2017.

Hrvatska igra unutar trokuta velikih - SAD-a, Njemačke i EU što je dokazala naša domoljubna predsjednica koja je brižno, pedantno, staloženo i ponosno stajala na tretoaru ispred Bijele kuće..

VL
GA
Gaggi78
21:28 10.07.2017.

J.e.b.a.l.a vas Hrvatska !! Ne igra Hrvatska s bilo kim srbi su na Hrvatskim foteljama a ne Hrvati to znači vaša braća i sestre su igrači s Hrvatskom sudbinom !!

VL
PR
prajdali100
08:27 10.07.2017.

Merkel igra prljavo i to je valjda svima jasno.Danas, nije to ona Njemacka iz 1991.Moramo biti jako oprezni i traziti nove saveznike.

VL
Avatar mama mia
mama mia
09:12 10.07.2017.

Mi smo ko ping pong loptica iz jednog čoška u drugi

VL
TR
tramontana
09:40 10.07.2017.

hrvatska je islužena, onemoćala kobila, koja lipše pod teretom domaćih lopova. Svjetske lopine neće dohranjivati takvu ragu.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.