Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božinović potvrdio:

Hrvatska razgovara o zajedničkoj kupnji američkih lovaca F-16

'f16'
''
02.06.2011.
u 23:24

U projektu nabave borbenih aviona sudjelovale bi još i Bugarska, Rumunjska te Turska

Hrvatska je u inicijalnim razgovorima oko pristupanja projektu zajedničke kupnje borbenih lovaca F-16 zajedno s Bugarskom, Rumunjskom i Turskom, potvrdio je za HTV hrvatski ministar obrane Davor Božinović. Odluka još nije donesena, a Božinović smatra kako bi projekt bio dobar za Hrvatsku ako bi se mogao ostvariti.

Da je inicijativa dobra rekao je za HTV analitičar Vlatko Cvrtila, no napominje kako navedene države, među ostalim, nisu na istoj razini razvoja te nemaju istu doktrinu uporabe zračnih snaga. Stoga bi se, kaže Cvrtila, trebalo mnogo toga napraviti prije nego se ostvari projekt zajedničke nabave borbenih aviona.

MiG-ovi u lošem stanju

Hrvatska već godinama razmišlja o obnovi svoje borbene eskadrile koja je u međuvremenu spala na oko pola tuceta aviona MiG-21 u prilično lošem stanju i koji bi najkasnije 2013. trebali biti umirovljeni. Još uvijek važećim Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga 2006. - 2015. umirovljenje svih MiG-ova bilo je predviđeno najkasnije za ovu godinu, no u MORH-u su odlučili koristiti se tim letjelicama do 2013.

Prije nekoliko godina krenulo se ozbiljnije u nabavu, a sa svojim ponudama javili su se "najjači" svjetski igrači - Amerikanci s F-16, Šveđani s JAS-39 Gripenom, Rusi s MiG-om 29, te europski konzorcij s Eurofighter Typhoonom. No, nakon početnog zaleta nikakva odluka nije donesena. Nedavno su mediji objavili kako Njemačka nudi avione F-4 Phantom II, koji su generacijski bliski hrvatskim MiG-ovima, no nije poznato pod kojim uvjetima i na što bi se Hrvatska trebala obvezati budući da ni ti avioni ne bi mogli još dugo biti u uporabi.

Ukidanje borbene komponente

S obzirom da Hrvatska ima oko dvije godine da nabavi nove avione, prije nego što MiG-ove pošalje u muzej ili u staro željezo, odluku bi trebalo donijeti najkasnije u prvoj polovici sljedeće godine, kažu stručnjaci iz obrambenog sustava. Ako se nikakva odluka ne donese do tog doba to će vjerojatno značiti da se zbog nedostatka novca ide na ukidanje borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ključne riječi

Komentara 177

OB
-obrisani-
15:52 03.06.2011.

Nemrem bilivit uopće u ovo, u šoku sam da nekakv civilčina za kojeg nitko nikad čuo nije uopće \"pregovara\" s ikime o tehnologiji koja je za njega špansko selo...

OB
-obrisani-
15:54 03.06.2011.

Umjesto da kupe Su 27 ili bilo koju njegovu izvedenicu,koje su bolje i od F-15,bivši referent u saveznom sekretarijatu za narodnu obranu bi kupio ovo američko đubre

OB
-obrisani-
07:20 03.06.2011.

. ..Hrvatska ima dovoljno zracni luka.. . samo nemamo novaca......opet krivi Srbi..:-)) .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije