Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI POMAK

Hrvatska primljena u europski EATRIS: Lakše do novih lijekova i cjepiva

Nespes
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
12.04.2021.
u 15:19

U Centru za translacijska i klinička istraživanja ističu potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u ostvarenju priključenja

Hrvatska je zahvaljujući Centru za translacijska i klinička istraživanja i Medicinskom fakultetu u Zagrebu zastupljena u europskoj mreži translacijskih centara EATRIS.

- Učinak translacije možda je najbolje vidljiv u vremenu u kojem živimo, kada je upravo primjena bazičnih otkrića u razvoju lijekova i cjepiva temeljenih na glasničkoj RNA,  omogućila da se u rekordnom vremenu razviju cjepiva za SARS-Cov2, poput onih tvrtki Pfizer i Moderna, navode u priopćenju.

- Ovo umrežavanje im pruža dodatne mogućnosti, jer zahvaljujući uspješnom priključenju europskoj mreži translacijskih centara neće imati koristi samo djelatnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, već i sve zainteresirane institucije iz Hrvatske koje se bave translacijskim istraživanjima, govore.

U Centru za translacijska i klinička istraživanja ističu potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u ostvarenju priključenja, na čemu se intenzivno radilo proteklih godina. A o uspjehu govori i činjenica da se već u tijelima EATRIS-a nalaze hrvatski predstavnici. U Odboru guvernera je Jelena Ilić-Dreven iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Smiljka Vikić-Topić je zamjenica. Predstavnik u Odboru nacionalnih direktora je profesor Fran Borovečki, a zamjenica je profesorica Nada Božina.

 

Velike gužve za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu

Komentara 1

DU
Deleted user
15:30 12.04.2021.

Ali mi nemamo novaca za platiti te lijekove, zato nas i jesu blokirali dobavljači jer im ne plaćamo, pa ne razumijem da li naši razumiju da se kod nas lijekovi ne plaćaju i da lova od trošarina na duhan i alkohol od 6 milijardi kuna koji su nam prezentirani da će ići za zdravstvo zapravo idu na neke druge stavke! Nama samo predlažu da će za duplo dignuti doprinose za zdravstvo ali da će stanje i dalje ostati isto! Živio nam HDZ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije