Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Hrvatska pri dnu ljestvice po kvaliteti skrbi za majke i novorođenčad u vrijeme pandemije

bebe ilustracija
Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija
17.02.2022.
u 12:16

Kako navode u udruzi Roda, rezultati ukazuju na ogromne razlike u kvaliteti skrbi za žene i novorođenčad. Hrvatska se našla na predzadnjem mjestu na ljestvici s indeksom 270. Na vrhu su Luksemburg (355), Španjolska (345) i Njemačka (335), dok se iza Hrvatske plasirala jedino Srbija (205).

Istraživanje koje je provela udruga Roda (Roditelji u akciji) u suradnji s partnerima pokazalo je da je Hrvatska pri dnu ljestvice po kvaliteti skrbi za majke i novorođenčad u vrijeme pandemije. Online istraživanjem obuhvaćeno je bilo 21.027 žena iz dvanaest europskih zemalja koje su rodile u prvoj godini pandemije, od 1. ožujka 2020. do 15. ožujka 2021. Upitnik je utemeljen na indeksu kvalitete skrbi za majke i novorođenčad Svjetske zdravstvene organizacije i organiziran u četiri područja - pružanje skrbi, iskustvo skrbi, dostupnost fizičkih i ljudskih resursa te utjecaj COVID-19 na pružanje skrbi.

Kako navode u udruzi Roda, rezultati ukazuju na ogromne razlike u kvaliteti skrbi za žene i novorođenčad. Hrvatska se našla na predzadnjem mjestu na ljestvici s indeksom 270. Na vrhu su Luksemburg (355), Španjolska (345) i Njemačka (335), dok se iza Hrvatske plasirala jedino Srbija (205).

Hrvatska je najbolje ocijenjena u područjima pružanja skrbi (80 bodova od mogućih 100) i u području ocjene promjena vezanih uz COVID (70 bodova od mogućih 100), dok su lošije ocijenjeni iskustvo skrbi (65 od mogućih 100) i dostupnost fizičkih i ljudskih resursa (55 od mogućih 100).

- Ovo je istraživanje još jednom ukazalo na sve probleme u zdravstvenoj zaštiti za trudnice, rodilje i babinjače, a na koje Roda upozorava nadležne institucije i javnost od početka pandemije – ponajprije na srozavanje kvalitete usluga, uskraćivanje pratnje na porodu i nedostatnu podršku u dojenju. Pitanje je samo hoće li nadležne institucije usmjeriti napore prema rješavanju ovih problema. Još jednom smo vidjele da, usprkos tome što se neprestano govori o demografiji, kad treba uvesti promjene u sustav zdravstvene zaštite, žene i djeca jednostavno nisu prioritet - upozorile su iz Rode.

U suradnji s voditeljicama znanstvenog projekta Imagine EURO, tršćanskog Instituta Burlo Garofolo, na projektu su u Hrvatskoj radile voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda, magistra znanosti Daniela Drandić i predavačica na Katedri za primaljstvo Sveučilišta u Rijeci, doktorandica Magdalena Kurbanović.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom znanstvenom časopisu "The Lancet Regional Health Europe".

Komentara 3

SE
serafin002
14:45 17.02.2022.

Udruge roda, babe i slični akrapi su sramota za ženski rod. Po njima Hrvatice ne bi ni trebale rađati, a najviše im smeta to što su ružne i zavidne normalnim, lijepim, privlačnim ženama

PV
prcko.vitamincic
12:27 17.02.2022.

Kada govorimo o kvaliteti zdravstva, tu pripada i ova tema, od rođenja do smrti, komplet sve životne dobi imaju različite zdravstvene potrebe, njegu, usluge itd. ... zašto smo se doveli u situaciju da imamo jako loše kvalitete zdravstvo to naravno opet povlači političke odluke za sobom, a narod može jedino da se nada da će u budućnosti doći ljudi koji će konačno shvatiti koliko je važno zdravlje i onda raditi na tome da građani imaju što kvalitetnije zdravstvo, a ne da se gleda samo na kapital i da se farmaceutske kuće lobijima a na štetu zdravlja građana usmjeravaju.

DU
Deleted user
12:24 17.02.2022.

Ne, to ne može biti istina. Ne u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije