Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska postaje ozbiljan izvoznik oružja i vojne opreme

Proizvodnja naoružanja i vojne opreme može donijeti lijepu zaradu, no put do te zarade može trajati dugi niz godina uz velika ulaganja.
29. kolovoza 2018. u 00:02 13 komentara 3533 prikaza

Danas zvuči nevjerojatno da se u ratnoj Hrvatskoj proizvodilo sofisticirano oružje, i to u velikim količinama. Zemlja u ratu, pod međunarodnim embargom na uvoz oružja, “napregla” se do kraja tako da su u RH proizvođene i haubice, minobacači i topovi, vojna i oklopljena vozila, strojnice, mine, granate, rakete za VBR-e, protuavionske rakete (Strijela 10-CRO, protuoklopne Ose, čak i bespilotne letjelice).

Nakon završetka Domovinskog rata gotovo je cijela ta “namjenska”, vojna proizvodnja iščezla. S proizvodnjom su prestale i u pravilu u stečaj otišle velike tvrtke s tradicijom poput riječkog Torpeda i Benčića, imotskog Imostroja, Končar SUS-a i Arme. Sada pak iz godine u godinu sve veći broj hrvatskih poduzetnika otkriva da orijentacija na vojnu proizvodnju može biti i njihova dobitna kombinacija. Proizvodnja naoružanja i vojne opreme može donijeti lijepu zaradu, no put do te zarade može trajati dugi niz godina uz velika ulaganja.

Treba reći da je većina vojne proizvodnje u RH prekinuta jer je trebalo investirati u nove standarde i tehnologije, a država nije pokazala interes da pomogne. U tim uvjetima uspjeli su se održati i razvijati se samo najuporniji, poput karlovačkog HS Produkta, koji se s plasmanom hrvatskog pištolja HS 2000 te kasnije i jurišne puške VHS-1 i VHS-2 uspio nametnuti na svjetskim tržištima. 

[video: 26420 / ]

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Boris Miletić: Huškaju štrajkaše da sruše IDS

>>Merkel dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen

>>Dvjesto HDZ-ovaca iz Like stiže u Zagreb pred središnjicu

>>Marina Šunjerga: Na Uljaniku mora stati državna kupovina socijalnog mira

 | Autor :

 

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    Ahhhaaaaa pa ovaj Miletić je stvarno psihijatrijski slučaj.Sve je otišlo u p.m. ali njegova fotelja i fotelje bagre iz IDS su nešto najsvetije.Pljuc .

  • IvanLu:

    S ovakvim susjedima uvijek moramo biti spremni i vrhunski naoružani.

  • cigo1983:

    Miletic je as danasnjice koji kaze da se ovo sve oko Uljanika,od huskanja do strajka,dogadja da bi srusili IDS!!!Znaci natakne Miletic te vase glupe probleme oko neisplacenih placa na kitu!Kao,sta ste se uzjebali,jel hocete da IDS nadrlja!Tocno zbunjuju svi politicari ... prikaži još! od reda!Vise covjek ne moze znati jesu li stvarno glupi,a vole krasti ili su pametni i vole krasti ili su bezobrazni i vole krasti i tako u nedogled!