Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI DANA SJEĆANJA

Hrvatska odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Zagreb
Foto: Borna Filic/Pixsell
1/17
17.11.2019.
u 22:42

Pokraj Tuđmanova spomenika ove je godine održan i svečani program kojemu su, uz brojne Zagrepčane, nazočili i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 28. obljetnice masakra u Škabrnji, diljem Hrvatske u nedjelju navečer upaljeni su lampioni i održane molitve u znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i slom obrane Vukovara 18. studenoga 1991. 

U Zagrebu su tradicionalno sa zalaskom sunca upaljeni lampioni duž Vukovarske ulice, a brojni građani su se okupili pokraj spomenika  prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, gdje je svijeću za vukovarske žrtve upalio i premijer Andrej Plenković s obitelji. 

Zagreb
1/27

Pokraj Tuđmanova spomenika ove je godine održan i svečani program kojemu su, uz brojne Zagrepčane, nazočili i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta i članovi Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske nastupom i paljenjem svijeća na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice odali su počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Zagreb
1/14

U predvečerje 28. obljetnice vukovarske tragedije, u dvorištu vukovarske bolnice održana je molitva, a svijeće su upaljene kod Spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. Počast žrtvama došli su odati i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, ministri Gordan Grlić-Radman, Tomo Medved i Mario Banožić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, djelatnici vukovarske bolnice te brojni građani Vukovara. Pridružili su im se i hodočasnici koji pristižu u Vukovar kako bi u ponedjeljak bili nazočni obilježavanju 28. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Zagreb
1/18

Počast vukovarskim žrtvama odali su, među ostalim, Splićani paljenjem svijeća ispred spomenika "I u mom gradu  Vukovar svijetli" u Vukovarskoj ulici, dok su Varaždinci ispred Gradske vijećnice lampionima ispisali ime grBada heroja Vukovara.

U Osijeku su kod spomenika "Hrvatskom domobranu" u Parku kralja Držislava položeni vijenci i upaljene svijeće u počast vukovarskim žrtvama. Vijence su položila izaslanstva županijskih i gradskih vlasti, Hrvatske vojske i policije te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Zagreb
1/9

Na varaždinskom središnjem trgu, uz brojne građane i osnovnoškolce okupili županijski i gradski dužnosnici te predstavnici policije i braniteljskih udruga koji su lampionima ispred Gradske vijećnice ispisali ime grada heroja Vukovara.

Dan uoči obilježavanja 28. obljetnice masakra u Škabrnji, kada su neprijateljska vojska i pobunjeni Srbi ušli u to selo, te ubili dio mještana i branitelja i zapalili kuće, Škabrnjani su se paljenjem lampiona i koncertom duhovne glazbe prisjetili poginulih sumještana. Počast žrtvama Škabrnje odaju i pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci simboličnom hodnjom od Knina do Škabrnje u koju stižu u ponedjeljak, kada će biti održana i  središnja komemoracija te mimohod do mjesnoga groblja.

Komentara 29

PR
Princeza
23:00 17.11.2019.

Ima Vukovara,ima Hrvatske. Nikad vise agresora u Hrvatskoj. Vukovar u ❤️🇭🇷

DU
Deleted user
23:01 17.11.2019.

U svim prozorima naše kuće u Njemačkoj večeras gore svijeće. Sjećamo se sa zahvalom svih onih koji su svoje živote izgubili u herojskoj obrani Vukovara. U mislima smo sa svima onima koji su mučki silovani, masakrirani i pogubljeni od srbočetnihčkih naoružanih hordi i zločinačke vojske Jugoslavije. Neka zaboravlja tko hoće, neka oprašta tko hoće - ali neka to čini u svoje - a ne u moje ime.

DO
domxerex
23:40 17.11.2019.

Biljana Borzan i njezin Vrkić su uspjeli da više škole ne pale svijeće po Vukovarskoj ulici u Osijeku. Boli ih istina pa se ne žele prisjećati a svijeće su ih podsjećale. Zoka je sigurno ponosan na njihov uspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije