Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska mora optužiti oficire Armije BiH i Vojske RS-a

Oko 500 oficira Armije BiH 1991. i 1992. u sastavu JNA sudjelovalo je u agresiji na Hrvatsku, među njima 19 od 20 bošnjačkih generala
05. studenoga 2016. u 17:38 92 komentara 15334 prikaza
Orašje
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Mnogo je onih koji u Hrvatskoj počinju računati strategiju RH prema BiH prije i poslije uhićenja u Orašju. Desetorica iz Orašja dobit će od državnih institucija svu potrebnu pravnu i materijalnu pomoć. No ta činjenica ne rješava veći problem, kako čudovišnu listu od 640 Hrvata kojima prijete optužnice svesti na realnu, a ne politiziranu.

Ne rješava se ni problem optužnica koje se temelje na zapovjednoj odgovornosti, kojom se još u Haagu moglo obuhvatiti sve, od vojnika izvršitelja zločina do predsjednika države. Takvim su optužnicama obilježeni, primjerice, potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević i potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić.

orašje Matuzović podnio žalbu VIDEO Odvjetnik umirovljenog generala HVO-a Matuzovića: 'Zapovjednu odgovornost imao je pukovnik Hrvatske vojske' SIPA PRAVNA ANALIZA SLUČAJA ORAŠJE Prema zapovjednoj odgovornosti nema uporišta za progon

To u RH svi tumače kao političku ucjenu koja je stigla iz BiH, nevažno je li u proizvodnji srpskih ili bošnjačkih politika. A na takvu politiku i praksu Hrvatska mora odgovoriti, slažu se sada mnogi, na jednak način. Treba, dakle procesuirati oficire koji su, kao pripadnici neprijateljskih postrojbi u 90-tima protjerivali i ubijali, internirali civilno hrvatsko stanovništvo i uništavali njihovu imovinu.

U slučaju Bošnjaka, oko 500 oficira Armije BiH prije je, 1991. i 1992., u sastavu JNA sudjelovalo u ratnim aktivnostima protiv Hrvatske i Hrvata, a 19 od 20 bošnjačkih generala Armije BiH ratovalo je u sastavu JNA protiv Hrvatske.

U njihov krimen spada i sudjelovanje i zapovijedanje granatiranjima i raketiranjem naših gradova i naselja iz BiH. Na isti način pravosuđe će morati pokrenuti optužnice i protiv oficira iz Vojske Republike Srpske koji su sudjelovali u ratnim zločinima protiv Hrvatske, gdje su se istaknuli granatiranjem hrvatskih civila u Slavonskom Brodu, Županji i ostalim prekograničnim naseljima.

Odabirom ovakvog pravosudnog odgovora RH bi posegla za podizanjem optužnica prema tzv. zapovjednoj odgovornosti, no kada to čine u BiH, ni RH nema izbora. Kada neki dužnosnici ranga Krstičevića i Brkića u Federaciji BiH i RS budu stavljeni na liste optuženih za ratne zločine u RH, stvari će biti drukčije, smatra jedan hrvatski analitičar.

Vlada RH mogla bi zaključiti kako nema drugih načina da se zaustave politička suđenja Hrvatima u BiH. Pogotovu što RH ima pravo procesuirati zapovjedništva tih postrojbi, jer se često spominjana amnestija odnosi samo na građane RH koji su se pobunili, ne i na građane BiH i RS koji su sudjelovali u paljenju Hrvatske. Promjena politike prema BiH zahtijeva i politički konsenzus u RH, koji je, pod pritiskom uznemirene javnosti, sada lako postignuti.

>> VIDEO Prosvjednici u Orašju poručili: Stop progonu Hrvata iz Bosanske Posavine

Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  za sve su ovo krive sve dosadašnje hrvatske vlade do sada kao i svi državni tužitelji nakon rata.dok nama bivši pripadnnici agresorski vojsci postaju policajci,tužitelji pa i suci čemu se mi to imamo nadati.imali smo dovoljno vremena da procesuiramo svakog ... prikaži još! pripadnika agresorski postrojbi na državu Hrvatsku i što su gospoda radila.malo ili ništa.

 • feel_the_coruption:

  Pod hitno podignut barem 500 optužnica onima koji su iz bih napadali Hrvatsku, i da se cijela RH ujedini oko tog pitanja, sve stranke!

 • Deleted user:

  Hrvatska kao drzava u NATO i EU nije si smijela dopustiti da je BiH dovede u ovu situaciju.Zna se tko je bio agresor a tko se branio prema tome morali smo davno procesuirati sve one koji su pocinili zlocin na ... prikaži još!a hrvatskoj zemlji,prema hrvatskom narodu i prema hrvatskoj drzavi