Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija:

'Hrvatska među državama EU za koje treba provesti dubinsku analizu makroekonomskih neravnoteža'

Timermans
Foto: Reuters/PIXSELL
16.11.2016.
u 15:41

Ovo je već četvrti put da se za Hrvatsku radi dubinska analiza

Hrvatska je u skupini od 13 zemalja članica EU za koje je Komisija utvrdila da je potrebno provesti dubinsku analizu kako bi se provjerilo postoji li opasnost od pretjeranih makroekonomskih neravnoteža.

Komisija je objavila Godišnji pregled rasta u EU, Izvješće o mehanizmu upozorenja i Zajedničko izvješće o zapošljavanju. Objavljivanjem tih dokumenta započinje novi ciklus Europskog semestra, mehanizma za koordinaciju ekonomskih politika unutar EU kako bi se izbjeglo ponavljanje financijske i dužničke krize.

Komisija je u Izvješću o mehanizmu upozorenja utvrdila da će za 2017. godinu trebati provesti dubinsku analizu makroekonomskih neravnoteža za 13 zemalja članica – Hrvatsku, Bugarsku, Cipar, Finsku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Portugal, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku. Komisija će rezultate te analize objaviti krajem veljače sljedeće godine.

Četvrti put da se za Hrvatsku radi dubinska analiza

Ovo je već četvrti put da se za Hrvatsku radi dubinska analiza. U ožujku ove godine, Komisija je utvrdila da Hrvatska ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže, posebice zbog rizika povezanih s visokom razinom javnog, korporativnog i vanjskog duga u kontekstu visoke nezaposlenosti. Komisija je tada također zaključila da ne treba pokretati korektivni postupak protiv Hrvatske, ocijenivši da je Vladin program dovoljno ambiciozan za ispravljanje neravnoteža. Ažurirani podaci pokazuju poboljšanje u većini područja, ali Hrvatska i dalje ima negativnu neto međunarodnu investicijsku poziciju.

– Neto međunarodna investicijska pozicija ostaje snažno negativna, ali je poboljšana tekućim računom koji pokazuje povećanje viška u 2015. godini – ističe Komisija. Neto međunarodna investicijska pozicija je razlika između iznosa koji je inozemstvo investiralo u nekoj zemlji, i iznosa koji je ta zemlja investirala u inozemstvu, a koja se izražava u postotku BDP-a. 

Komisija navodi da je razina javnog i privatnog duga vrlo visoka, posebice korporativni dug. Nakon pet godina brzog rasta, javni dug se stabilizirao na vrlo visokoj razini i sada bi njegov udio u BDP trebao padati u projiciranom razdoblju. Privatni dug se također počeo smanjivati, ali je i dalje visok u odnosu na usporedive odnose. Osim toga, veliki dio domaćeg duga denominiran je u eurima što povećava tečajni rizik zbog visoke vanjske zaduženosti. Iako je dobro kapitaliziran, financijski sektor i dalje ima velik dio kredita koji se ne vraćaju.

Ubrzanje otpisa i prodaje duga u posljednje vrijeme doveo je do smanjenja kredita koja se ne vraćaju, što signalizira olakšavanje kreditnih uvjeta. Visoka stopa nezaposlenosti također pada, što je dijelom rezultat smanjivanja radne snage. S niskim stopama zaposlenosti i aktivnosti, relativno velik dio stanovništva i dalje je izložen riziku siromaštva i socijalne isključenosti, ističe Komisija.

– Stoga, Komisija smatra korisnim, uzimajući također u obzir da su u ožujku utvrđene prekomjerne makroekonomske neravnoteže, još jednom analizirati opstojnost makroekonomskih rizika te nadgledati napredak u ispravljanju prekomjernih neravnoteža – navodi Komisija.

>>Pročitajte detalje prijedloga: Ulaz u EU naplaćivat će se 5 eura

Komentara 5

IM
Immanuell
18:07 16.11.2016.

Dame i gospodo iz EK, da niste prevše otvorili usta pa progutali i ono što se inače ne stavlja u njih, imali biste danas 12 - 15 zlatnih zvijezda, članica koje civilizacijski i ekonomski mogu pratiti trendove kojima težite. Dok je EU brojala 12 zlatnih zvijezda, sve je bilo lijepo i spokojno. Probleme ste si navukli proširenjem na istočnu i jugoistočnu Europu. Kasno vam je sad analizirati.

DU
Deleted user
20:54 16.11.2016.

pitanje se postavlja kakove su to analize i dali ce se te analize praviti na dobrobit ili na stetu hrvatske tu se treba pozabaviti ,sve dosadasnje analize bile su na stetu hrvatske pa ne vjerujem da bi sada ova bila bolja od prijasnjih ja mislim da se radi o rostiljanju jer je sva priprema napravljena zahvaljujuci domacim izdajnicima

DO
doktorica
18:24 16.11.2016.

ne trebaju nam nikakve duboke makroanalize,dovoljno je što radi samo trećina stanovnika,a 2/3 su na proračunu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije