Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska kroz godinu ili dvije kupuje borbene zrakoplove?

Hrvatska, podsjeća Reuters, treba modernizirati svoje zračne snage koje imaju zrakoplove tipa MIG-21.
27. svibnja 2017. u 19:55 31 komentara 5254 prikaza
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Švedski Saab nada se da će Hrvatska ubrzo ući na tržište borbenih zrakoplova čime bi švedski zrakoplovi tipa Gripen dobili još jedno tržište, rekao je u subotu jedan od čelnika te kompanije.

gripen velika godišnja konferencija Na predstavljanju novog Gripena i Hrvatska navedena u budućim suradnjama

Magnus Lewis-Olsson, Saabov direktor za Europu, rekao je da je Hrvatska izgleda odlučila izgraditi modernu zračnu flotu te da će razmotriti ponude prije nego se očekivalo.

"Od nečeg za što smo mislili da će trajati duže - a možda su to mislili i Hrvati - došli smo do toga da se sada čini da je to, ako ne hitno, onda u svakom slučaju da se događa brže nego smo očekivali", rekao je Lewis-Olsson na marginama sigurnosnog foruma Globsec u Bratislavi.

"Čini se da će to postati relevantnije u sljedećih godinu ili dvije", kazao je.

Hrvatska, podsjeća Reuters, treba modernizirati svoje zračne snage koje imaju zrakoplove tipa MIG-21.

Ona se već upoznala s Gripenom a nastavit će skupljati informacije od drugih kompanija tijekom ove godine, rekao je Saabov dužnosnik.

On kaže da je signal koji postoji s hrvatske strane "da, želimo kupiti borbene zrakoplove".

Srbija je nedavno, podsjeća britanska agencija, ,kupila šest borbenih zrakoplova MIG-29 od Rusije i devet helikoptera od Airbusa.

Saab pokušava proširiti tržište za svoje nove višenamjenske borbene zrakoplove Gripen u zemljama središnje i istočne Europe, piše Reuters.

Češka ima 14 Gripena, Slovačka također razmišlja o tim avionima, ali razmatra i ponude konkurencije, a Bugarska je također počela razgovore o kupnji Gripeana.

Lewis-Olsson vjeruje u pozitivan ishod u tim dvjema zemljama.

MiG 29 POTREBAN REMONT Pod jednim uvjetom: Rusija će Srbiji pokloniti šest MiG-ova 29? GLAVNA ZVIJEZDA Eurofighter Typhoon prvi put dolazi u Hrvatsku – iz Austrije Zrakoplovna nesreća Piloti nisu krivi za sudar MiG-ova kraj Plaškog
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Azriel
  Azriel:

  ulaganje u ratno zrakoplovstvo, je ulaganje u visoke tehnologije. tko to ne vidi, il je glup, ili nije dobronamjeran

 • goran2hr:

  Ovaj na slici ne valja ništa. Ne može letjeti po mraku, niti napadati ciljeve na kopnu i moru. Još ako bi to bili lizing i smart defence, pa da se ne zna zapravo čiji su i da se mora nekoga ... prikaži još! pitati, da li ga se uopće smije upotrijebiti?! Ima i drugih, boljih, koji nemaju veze sa Carl Bildt-om.

 • kažemja:

  Mlaćenje prazne slame . Bitno da je Kolinda kokodakala na Josipovića da nije ništa napravio za modernizaciju vojske. A što je ona napravila za dvije i pol godine? Nemamo love ni za održavanje ovih migova a kamoli milijarde za nove ... prikaži još! Gripene ! I ja želim novi Mercedes S klase ali ništa od toga ! Prazne riječi bez pokrića! Uostalom , zar nisu govorili kad smo ušli u Nato da smo pod njihovim kišobranom i da nam ne treba vlastita avijacija?