Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatskoj Kostajnici prijeti izlijevanje Une, grade box barijeru od 1000 metara

U susjednoj Bosni i Hercegovini također očekuju probleme s rijekom Unom, a tijekom noći i jutra poplavljeni su zbog bujičnih voda objekti na području Bosanskog Novog i Prijedora
13. svibnja 2019. u 19:50 5 komentara 2673 prikaza
Poplave u Sunji
Foto: Večernji.hr
Pogledajte galeriju 1/21

Službe Hrvatskih voda u Hrvatskoj Kostajnici postavljaju od jutra privremeni sustav obrane od poplava tzv. box barijere u dužini od 1000 metara, koje bi trebale zaštiti najugroženije dijelove grada, a koji se pri većem vodostaju redovno nađu pod vodom.

Hrvatska Kostajnica: Pomoć 10 obitelji koje su u prošlogodišnjem klizištu ostale bez svojih kuća 'HVALA BOGU, ŽIVI SMO' Domove su izgubili u katastrofalnom klizištu: U nekoliko minuta odvalilo se pola brda

U tome gradu očekuju sutra ujutro izvanredno stanje obrane od poplava te vodostaj koji će dovesti do izlijevanja Une.

Poplave u Sunji

Nema mjesta panici, Hrvatske vode rade na box barijerama za najugroženije dijelove grada, krizni Stožer redovno zasjeda. Predviđanja su Hrvatskih voda i informacije iz susjedne Bosne i Hercegovine da se trebamo pripremiti na vrlo velike vodostaje, koje će nam potopiti trafostanice pa ćemo morati isključivati električnu energiju. Stoga smo pozvali stanovnike da pripreme hranu i čistu vodu za nekoliko dana te da pripreme ručne lampe. Stanovnici ulica Kavrlja, Nine Marakovića i Unske ulice trebaju stvari prebaciti na visoko ili na kat kuće, no oni to već znaju – rekao je večeras gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan.

Krizni stožer cijelu će noć biti u zgradi DVD-a Hrvatska Kostajnica, a vrhunac vodostaja, iznad 470 cm, očekuje se u jutarnjim satima. Vodostaj Une u H. Kostajnici u 18 sati bio 351 cm te su uvedene redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj i dalje raste 6 do 8 cm po satu, no Una uzvodno od Kostajnice i na području Bosne i dalje također raste, i to negdje 10 cm po satu. Taj vodni val do jutra će proći Kostajnicom. 

hrvatska kostajnica Premijer uručio ključeve novih kuća stradalima u lanjskom odronu

Na području Hrvatske Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara treba vodu prokuhavati.

I dok Kostajnicu najgore očekuje sutra, dotle je u Sunji već popodne uvedeno izvanredno stanje. Rast vodostaja u 17 sati zaustavio se na 276 centimetara, no i to je dovelo do manjih izlijevanja rijeke Sunje na poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavile neka dvorišta.  

Vodeni val prijeti Hrvatskoj

Kako ističu u Hrvatskim vodama zbog utjecaja i velikih dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca na dionicama uz rijeku Savu očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava tijekom sutrašnjeg dana dok se uvođenje izvanrednih mjera očekuje tijekom srijede.

KBC Rebro OŠTEĆENI AUTOMOBILI Najjači udar vjetra u Zagrebu čak 101 km/h! S bolnice na Rebru otpala fasada!

Hrvatske vode ističu i kako se, prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30 do 40 mm kiše, dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se kako će najavljene nove oborine utjecati na produljenje dugotrajnosti visokih vodostaja koji bi mogli potrajati idućih 4 do 5 dana.

Vodeni val u Hrvatskoj Kostajnici

 

76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • zip123:

  A sta nisu rekli nakon zadnje poplave da se to vise nece dogoditi?

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Hrvatski se veli - pregrada !!!

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Jedan stanovnik kostajnice rekao je ono najvažnije..... korito se ne čisti od naplavljenog mulja ....