Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska kažnjena u Strasbourgu jer se "narugala" premlaćenoj lezbijki kaznivši napadača s 300 kuna

Prema presudi Republika Hrvatska mora žrtvi isplatiti odštetu od 10.000 eura
14. siječnja 2021. u 16:43 49 komentara 23838 prikaza
Europski sud
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odlukom Europskog suda za ljudska prava Hrvatska je obvezana platiti 10.000 eura za nematerijalnu štetu i 5200 eura za troškove postupka Zagrepčanki P.S. (38) kojoj su državna tijela prekršila prava nakon što je 13. siječnja 2010. bila žrtvom homofobičnog napada muškarca M.M.

Vrijedne po 300.000 kn Grade domove za pet obitelji: Otpornije na potrese, a gotove su za samo 30 dana

Ona je odbila njegovu gestu davanja "prednosti" dodavši kako je ona lezbijka na što ju je muškarac izudarao vičući "Sve vas treba pobiti" i " J...t ću te, lezbijko!". Tada 28-godišnjakinja pretrpjela je višestruke ozljede po čitavom tijelu te je hospitalizirana. Napadač je osuđen prekršajno za narušavanje javnog reda i mira na novčanu kaznu od 300 kuna. P.S. je podnijela kaznenu prijavu protiv napadača tvrdeći da je bila žrtva nasilja iz mržnje i diskriminacije.

Međutim, napadač nije procesuiran jer je već bio prekršajno osuđen pa je primijenjeno pravilo prema kojem nitko ne može biti dvaput osuđen za istu stvar. ESLJP je zaprimio i očitovanje kao treće strane u postupku, udruge Zagreb Pride te triju međunarodnih organizacija.

ESLJP naglašava da države temeljem Europske konvencije imaju obvezu poduzeti sve razumne korake kad istražuju nasilne incidente kako bi se utvrdilo je li diskriminacija u tomu bila čimbenik. Ta obveza uključuje i adekvatno kažnjavanje. Tom zahtjevu u ovom slučaju nije udovoljeno jer u prekršajnom postupku nije bilo govora o "zločinu iz mržnje" te je napadač osuđen na kaznu koja predstavlja podrugivanje te je očito nesrazmjerna s ozbiljnošću nasilja. ESLJP je uzeo u obzir to što je postojala formalna pravna prepreka dvostrukom procesuiranju, ali je ocijenio kako su hrvatska državna tijela nepotrebno dovela do takve situacije pokretanjem neučinkovitog prekršajnog postupka.

Doduše, bilo je to pola godine nakon slučaja Maresti koji je poslužio kao presedan koji treba razriješiti takvu dvojnost prekršajnih i kaznenih postupaka u povodu istog događaja. ESLJP u slučaju P.S. ističe i da načelo pravne sigurnosti u kaznenim predmetima nije apsolutno te je dopušteno ponovno otvoriti slučaj na štetu optuženog kad se u postupku otkrije neki temeljni nedostatak. A u ovom slučaju propust istrage nasilja iz mržnje u pozadini napada, te adekvatno tretiranje takve motivacije, predstavlja "temeljni nedostatak" u postupku.  

A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • Serious_Callers_Only:

  Počeo je LGBT. Da li to znači da je prošla opasnost i da nema više prirodne katastrofe?

 • Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
  neomarxisticka extr. ljeviciva:

  LGBT scena je odavno izfurana stvar, na to se vise nitko nefura niti pali. zivimo u svijetu gdje su svi jako dobro zasticeni osim neroene djece naravno , ali i tome ce se doci na kraj te ce se zivot ... prikaži još! cjeniti i stitit sa zacecem kao sto sve medicinske katedre tvrde

 • Avatar zbog udbasa HDZ i SD Beskucnik
  zbog udbasa HDZ i SD Beskucnik:

  haj pitajte taj sud kakva je kazna kad ti zena podvali tudje dijete a ti ga hranis 20 godina svako 4 djete nije dijete oca na kojeg se vodi i koji ih financira to bi trebala biti KZNA ZATVORA za zene do 20 godina.