Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolazak F-16-ica

'Hrvatska još nije potpisala ugovor o kupnji izraelskih aviona'

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
03.08.2018.
u 12:12

Borbeni zrakoplovi F-16 do Hrvatske su doletjeli u neprekinutom letu preletjevši oko 3000 kilometara

Uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Ministarstvo obrane priredilo je još jedno iznenađenje – dolazak tri izraelska borbena zrakoplova F-16 Barak u Hrvatsku.

Zrakoplovi su na zagrebački Pleso stigli jučer poslijepodne praćeni MiG-om 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji ih je dočekao pri ulasku u hrvatski zračni prostor. Izraelski F-16 doletjeli su iz vojne baze Ramat David sjeverno od Tel Aviva, gdje je pukovnik Željko Ninić nedavno prvi put letio na F-16, koje Hrvatska kupuje od Izraela.

U Ministarstvu obrane kažu da je do ovog leta došlo u sklopu zajedničkih aktivnosti izraelskog i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a izraelski piloti i zrakoplovi boravit će u Hrvatskoj nekoliko dana.

Izraelski zrakoplovi do Hrvatske su doletjeli u neprekinutom letu, dakle prešli su oko 3000 kilometara, što za taj zrakoplov nije problem jer mu je dolet veći od 4000 kilometara.

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
1/14

Idućih dana hrvatski i izraelski piloti razmjenjivat će iskustva, a u petak će i zapovjednik izraelske vojne baze Ramat David letjeti na MiG-u 21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, u dvosjedu, zajedno s hrvatskim pilotom.

Počelo s kanaderima

U nedjelju, na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, izraelski F-16 pridružit će se zrakoplovima HRZ-a i u sastavu zračnog mimohoda, zajedno s MiG-ovima 21 te helikopterima Kiowa Warriors sudjelovati u programu i letu iznad kninske tvrđave te time uveličati najvažniji hrvatski državni praznik. Bit će to još jedan signal bljeskovitog rasta političke i vojne suradnje između Hrvatske i Izraela, koji je osobito izražen nakon što je hrvatska Vlada usvojila odluku o kupnji borbene eskadrile od 12 zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

Riječ je o rabljenim letjelicama kojima će u idućih godinu dana biti produljeni resursi za još oko 2000 sati naleta, što će obaviti Izraelci u suradnji s proizvođačem zrakoplova, američkom korporacijom Lockheed Martin. Cijela političko-vojna priča počela je tzv. kanader-diplomacijom, kada je Hrvatska u vrijeme strašnih šumskih požara 2016. godine u Izrael poslala dva kanadera u pomoć. Nakon toga je ministar obrane Damir Krstičević nekoliko puta bio u posjetu Izraelu, a u Hrvatsku dolazio je i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

U tom je razdoblju došlo i do nekoliko sastanaka premijera Andreja Plenkovića s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a susreli su se i predsjednici država, Kolinda Grabar-Kitarović i Reuven Rivlin, koji su se nedavno zajedno poklonili žrtvama Jasenovca. U Zagrebu je ovih dana, u sklopu dolaska predsjednika Reuvena Rivlina, održan i susret predstavnika obrambenih industrija Hrvatske i Izraela, tako da sve upućuje na znatno jačanje i gospodarsko-znanstvene suradnje između dviju država.

Potpis najesen

Novi zamah u odnosima između dviju država očekuje se na jesen kada će u Zagrebu na razini premijera, Plenkovića i Netanyahua, biti potpisan i ugovor o kupnji borbene eskadrile, ali i još dva ugovora, o poljoprivrednoj i industrijskoj suradnji, koji će označiti uspostavu strateškog vojnog (i gospodarskog) savezništva između Hrvatske i Izraela. Nabavu eskadrile Hrvatska će otplaćivati deset godina, a osam ili devet naših pilota te četrdesetak tehničara za godinu dana otići će na obuku u Izrael. Prva dva borbena zrakoplova F-16 u rukama naših pilota naći će se za dvije godine, a svih dvanaest do kraja 2022.

Analitičar portala Obris - obrana i sigurnost Igor Tabak podsjeća da Hrvatska još nije potpisala ugovor o kupnji borbenih aviona i kako i ovaj dolazak izraelskih aviona F-16 nad Knin za proslavu Oluje treba gledati kao promotivne aktivnosti prije samog zaključivanja posla.

– To može biti zgodno i atraktivno, a govori o dobrom odnosu država, barem na vanjskom planu – smatra Tabak. Taj potez smatra zgodnom gestom koja će se, kaže, fino uklopiti u hrvatsku proslavu Oluje, ali dodaje da tu postoji i trgovački aspekt u pozadini koji treba riješiti.

– Sklapanje tako velikih obrambenih poslova koji su toliko netipični kao što je prodaja izraelskih modificiranih borbenih zrakoplova natrag u krug država NATO-a tehnički je i politički kompliciran posao koji će trebati ugovoriti – smatra Tabak.

Kiowa i Panzer u akciji: Pogledajte spektakularnu vojnu vježbu u Slunju:

Zagreb: Borbeni avioni F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva
1/18

Dio programa obilježavanja 23. obljetnice Oluje

4. kolovoza 2018.

13.00-21.00 Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara

4. kolovoza 2018. 

18.00-19.45 Revijalne nogometne utakmice na gradskom stadionu NK Dinara, Knin (veterani HV-a i HVO-a, nogometna momčad na čelu sa Zlatkom Dalićem i pripadnici HV-a i policije)

4. kolovoza 2018.

20.30 Prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata: Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved

5. kolovoza 2018.

8.05 Polaganje vijenca na spomenik „OLUJA '95.". Molitvu za poginule branitelje predvodi vojni biskup mons. Jure Bogdan

5. kolovoza 2018.

8.15-8.45 Prigodna obraćanja - Trg dr. Ante Starčevića

5. kolovoza 2018.

PROGRAM NA KNINSKOJ TVRĐAVI
9.30 Čitanje povjesnice o Oluji, zvonjava crkvenih zvona, podizanje zastave RH na kninskoj tvrđavi, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, počasni plotuni, mimohod zrakoplova...

5. kolovoza 2018.

11.30 Sveta misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koju predvode mons. T. Rogić i mons. J. Bogdan

5. kolovoza 2018. 

12.35 Doček sudionika ultramaratona Šibenik - Knin
 

Komentara 53

Avatar Hazl113
Hazl113
12:34 03.08.2018.

Kao prvo, ne radi se o produljenu za 2000h, već 3500h, mada je nama posve dovoljno i 1500h za 15 god. Kao drugo provjerit prije nego se piše do kada je rok za potpisivanje kupovine prva dva aviona. Mislim nee znam čemu ovaj članak.

PE
petranovak
12:49 03.08.2018.

Nakon 20-ak godina čekanja ovaj ministar je imao muda riješiti problem borbenih zrakoplova. Izbor je zbog cijene i karakteristika best buy i između dvije države tako da provizija otpada. Izraelci ne sudjeluju na aeromitinzima ko švedi tako da ovaj dolazakk govori sam za sebe.

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
12:26 03.08.2018.

Znači, Hrvati su napokon prepoznati kao istinski borci za slobodu... Napokon suradnja Izraela i Hrvatske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije