Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Božinović:

'Hrvatska je sigurna destinacija. Stožer će raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu'

Otvorenje Stožera za provedbu mjera sigurnosti
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
18.06.2019.
u 14:05

Ministar Davor Božinović otvorio je Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2019.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uz glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, njegovog zamjenika Josipa Ćelića te načelnika PU zadarske Antona Dražinu, sudjelovao je na otvorenju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2019., te posjetio Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka u Zadru.

Prezentirani su ciljevi i funkcioniranje Stožera kao i rad i postupanje Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka. Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone po prvi je puta uspostavljen prošle 2018. godine, a u MUP-u su se pohvalili da je Stožer već prve godine opravdao svoje postojanje dobrim rezultatima rada i odličnom međuinstitucionalnom i međunarodnom policijskom suradnjom.

Sve je prezentirao Josip Ćelić zamjenik ravnatelja policije koji je istakao da je prošle godine u preko 19.000 kaznenih djela sudjelovalo 2200 stranih državljana da su sudjelovali i  u 484 narušavanje javnog reda i mira i da je poginulih stranaca u prometu prošle godine bilo njih 29.

- Sigurnost na granici je prioritet ravnateljstvu. Pomažemo policajcima na moru s dodatnim djelatnicima i tehnikom, ali i međunarodnom policijskom suradnjom i ove godine ćemo imati preko 700 stranih policijskih djelatnika. Stožer je počeo s radom 14.lipnja i on će raditi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu u svrhu usklađivanja, usmjeravanja i nadzora za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone. Vjerujem da ćemo ove godine biti još bolji, Hrvatska je željena i sigurna turistička destinacija - rekao je Ćelić o prošloj i aktualnoj turističkoj sezoni, a u Nacionalnom pomorskom centru je prezentiran broj plovila i djelatnika pomorske granice, šest velikih, 19 manjih i 30 tak malih plovila, 15 radara, 19 dnevno noćnih i sedam televizijskih kamera velikog dometa, helikoptera, pilatusa za nadzor sigurnosti i identifikaciju plovila.

- Kad nam talijanske ribarice uspiju pobjeći mi ih na temelju nadzora i snimanja evidentiramo, obavijestavamo državu članicu i oni budu kazneno gonjeni. Primjetili smo u posljednje vrijeme intenzivnije krijumčarenje marihuane, a s Talijanima smo zaplijenili 1,7 tone marihuane od dva albanska državljana - rečeno je u pomorskom centru.

Ministar Božinović je istakao zadovoljstvo prezentacijom. - Izuzetno dobra je suradnja s institucijama i službama kako bi sezona protekla kako očekuju oni koji dolaze. Sigurnost je brend hrvatskog turizma i mi ga želimo i unaprjeđivati i vidite da u svemu napredujemo. Oko 158 milijuna ljudi je prošle godine prešlo granicu i o njima se brine. Stožer je počeo sa radom, kao i vatrogasno središte u Divuljuma, te cijeli sustav civilne zaštite. Očekujemo da svi daju svoj maksimum - rekao je Božinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije