Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO

Hrvatska je pukovniku JNA dala stan u Zadru temeljem lažne izjave

grad Zadar
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/2
02.09.2019.
u 16:30

Umirovljeni pukovnik je 2008. godine u Srbiji kao pripadnik 30. Kadrovskog centra Vojske Jugoslavije dobio stan od 93 četvorna metra u beogradskom naselju Bežanijska kosa, a onda je 2011. godine zatražio od Hrvatske u Zadru zatražio stan na korištenje

Republika Hrvatska dodijelila je 2011. stan umirovljenom pukovniku JNA Dušanu Radakoviću koji živi u Banjoj Luci u naselju Česma u Moskovskoj bb i to temeljem krivotvorene i lažne izjave, piše Glas Slavonije. .

Sam Radaković je bio pomoćnik zapovjednika u 105. lovačko-bombarderskom puku JNA u Udbini i bio je dežuran upravo na dan 7. listopada 1991. kada je zrakoplov raketirao Banske dvore u pokušaju atentata na Franju Tuđmana, Stipu Mesića i Antu Markovića.

Foto: Screenshot/youtube

Umirovljeni pukovnik je 2008. godine u Srbiji kao pripadnik 30. Kadrovskog centra Vojske Jugoslavije dobio stan od 93 četvorna metra u beogradskom naselju Bežanijska kosa, a onda je 2011. godine zatražio od Hrvatske u Zadru zatražio stan na korištenje, a poslije i na pravo otkupa jer je nekada imao vojni stan u Zadru. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dodjeljuje mu stan jer je priložio izjavu ovjerenu pod kaznenom odgovornošću kako on nije dobio drugi stan na teritoriju država nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Sugovornik Glasa Slavonije tvrdi kako je umirovljeni pukovnik na taj način prevario Hrvatsku koja mu je dala stan u Zadru koji je otkupio za mali novac i upisao se u gruntovnici kao vlasnik. Sugovornik je priložio kao dokaz izvadak iz zemljišne knjige Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zadru iz srpnja ove godine u kojem je navedeno kako je Radaković upisan kao vlasnik trosobnog stana u Zadru. 

Dali ovjerenu izjavu

Iako je ured u Zadru dobio dokument koji potvrđuju da je imao Dušan Radaković u Beogradu kada je podnio zahtjev za dodjelu stanu, do sada nije doneseno nikakvo rješenje o poništenju rješenja. 

Glasnogovornik Ureda državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Ivica Preskar kazao je u svom odgovoru Glas Slavonije kako je uvidom u predmet koji se vodio po zahtjevu za stambeno zbrinjavanje davanjem u najam stana u državnom vlasništvu utvrđeno da je Dušanu Radakoviću 7. travnja 2011. izdana suglasnost za stambeno zbrinjavanje, na temelju koje je s njim, 7. lipnja 2011., sklopljen ugovor o najmu stana.

- U ovom postupku Dušan Radaković i članovi njegove obitelji dali su ovjerenu izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na području Republike Hrvatske i država nastalih raspadom SFRJ i da ju nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991., odnosno da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca. Također, priložili su i dokaze da u svim mjestima prebivališta od 8. listopada 1991. do tada nisu imali u vlasništvu useljivi stambeni objekt u Zadru i Banjoj Luci pa je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kao prodavatelj, sklopio 16. svibnja 2016. ugovor o kupoprodaji stana s Dušanom Radakovićem, kao kupcem, predmet kojeg je stan u zgradi u Zadru, Bana Josipa Jelačića 16b. I u ovom kupoprodajnom postupku Dušan i Borka Radaković su, sukladno točki V. alineji 11. Odluke o prodaji stanova u vlasništvu RH, dali ovjerenu izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da nemaju u vlasništvu obiteljsku kuću ili stan pogodne za stanovanje u mjestima prebivališta ili boravišta uključivo i mjesto stana koji je predmet prodaje ili ako istu nisu prodali, darovali ili na drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991. - navodi u odgovoru glasnogovornik Ivica Preskar.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

U odgovoru se navodi da u travnju ove godine od jednog odvjetnika u Beogradu na e-mail Središnjeg državnog ureda dobili dokumente iz kojih proizlazi da je Dušan Radaković od Ministarstva obrane Republike Srbije kupio stan na temelju ugovora o kupoprodaji ovjeren 22. lipnja 2007. 

Kaznena prijava

Iz dokumentacije vidljivo je da mu je rješenjem Ministarstva obrane Srbije od 15. travnja 2005. dan u zakup na određeno vrijeme stan u Beogradu, a rješenjem istog tijela od 22. prosinca 2005. dan u zakup na neodređeno vrijeme stan u Beogradu. Temeljem navedenih rješenja Ministarstvo obrane je sklopilo ugovor o zakupu na određeno odnosno neodređeno vrijeme . 

U odgovoru se navodi kako je Središnji državni ured 16. travnja ove godine zatražio od Općinskog državnog odvjetništva u Zadru pokretanje postupka mirnog rješenja spora na temelju članka 186.a Zakona o parničnom postupku, a potom i sudski postupak protiv Dušana Radakovića radi poništenja sklopljenog ugovora o kupoprodaji. U tijeku je priprema kaznene prijave protiv umirovljenog pukovnika, piše Glas Slavonije. 

Ključne riječi

Komentara 38

LJ
ljutko
17:08 02.09.2019.

Svi oficiri i podoficiri jna, 91 koji nisu prešli u Hrvatsku vojsku, ne mogu dobiti nikakve stanove o države,

DU
Deleted user
16:59 02.09.2019.

Mi trebamo napraviti prije svega lustraciju od 1991, pa onda tek krenuti na dalju prošlost. Imamo mi puno takvih priča.......podoficir JNA koji je 1991 zarobljen na Zemuniku, nakon toga otišao u Njemačku, '94 se na nagovor svog EX komandira vraća u Hrvatsku i dobija izmišljeni posao u HV ( čuvanje inventara u kinu na HVU na Črnomercu), nakon DR završava temeljnu časničku, nekoliko godina nakon toga izbacuje branitelja od 1991 koji je i DVO iz stana u Zadru kojeg je koristio dok je bio JNA podoficir,....... A imamo i onih koji su i '94 bili u Banja Luci, pa su nakon toga postali časnici, ili dočasnici u Hrvatskoj vojsci!

VI
Violeta098
17:35 02.09.2019.

Ja sam imala stan u Vu ali ga nisam dobila jer sam naslijedila djedov u Zg.. A i nisam srpkinja, možda zato

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije