Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko muti vodu

Hrvatska je plivala zbog poplava, a troše se milijuni za zaštitu pruge

'Koprivnica, 13.10.2010 - Usce rijeke Drave i rijeke Mure izgledat ce kao mjesto gdje sjedi ako Hrvatske vode realiziraju plan regulacije toka rijeke Drave, tvrdi biolog Goran Safarek. Snimio: Marijan
Foto: 'Marijan Susy\\u0308enj'
1/3
13.10.2010.
u 17:00

Goran Šafarek tvrdi da je zaštita mađarske pruge izlika da se opravdaju davanja građana.

– Ministarstvo kulture u svibnju ove godine odbilo je projekt Hrvatskih voda, regulacije Ušća Mure u Dravu u Legradu pokraj Koprivnice, zbog prevelikog utjecaja na okoliš. No sada su uz pomoć tvrtke Oikon proglasili betoniranje i kamenovanje Mure, zbog spašavanja stotinjak metara mađarskih tračnica, te projekt proglasili prevladavajućim nacionalnim interesom – napominje Goran Šafarek, stručnjak za zaštitu okoliša.

Prvotna inicijativa Hrvatskih voda odbijena je i zbog djelovanja te medijskih pritisaka brojnih ekoloških udruga diljem Hrvatske, a Oikon je 2008., nakon studije utjecaja na okoliš, dao projektu crveno svjetlo.

Crveno pa zeleno

– No, taj isti Oikon je sada, u roku od nekoliko tjedana, napravio novu studiju, koja regulaciji daje zeleno svjetlo – objašnjava Šafarek te dodaje da su Hrvatske vode mogle progurati projekt, samo ako se radi o prevladavajućem javnom interesu.

– Nije mi jasno od kakvog je javnog interesa trošenje desetaka milijuna kuna, na spašavanje stotinjak metara mađarske pruge, dok se istodobno nema novca za spašavanje hrvatskih gradova od poplava. Jedini je interes što se izmišlja bilo kakva prigoda da se opravdaju silna davanja hrvatskih građana i da se pošto-poto potroše – kaže Šafarek.

Kao biolog – godinama istražuje ušće, popisuje floru i faunu, snima dokumentarne filmove, a i izdao je knjigu Ušće Mure – Hrvatska Amazona.

– Hrvatskim vodama je u cilju prokapati kanal kroz otok "Kečilend" na ušću, skrenuti tok rijeke i kamenom obložiti obalu, što bi potpuno devastiralo ušće, prirodno blago, te utjecalo na stotine biljnih i životinjskih vrsta koje tamo borave, poput kebrača, koji raste samo na ušću, vodomara, male čigre, pionirske zajednice vrba – objašnjava on.

Dodaje da je Ušće Mure jedina preostala nizinska rijeka u prirodnom stanju.

– Dok se u Europskoj uniji čuvaju prirodni tokovi, Hrvatske vode uništavaju meandere, obalnu vegetaciju, mrtvice, rukavce i sužavaju rijeke u usko korito, što je primitivan način gospodarenja vodama, oštro osuđen od Europske unije, zbog kojeg dolazi do katastrofalnih poplava – tvrdi Goran.

Mala obaloutvrda

Dodaje da je proljetos i jesenas Hrvatska plivala zbog poplava, pod izgovorom da se nema dovoljno novca.

– Europska unija je jasno iznijela da se rijekama da prostora, a ne da ih se stiska u kanale jer tako se i poplavljuju gradovi. Jasno da rijeke treba regulirati unutar naseljenih mjesta, no izvan rijeka se izlije sama, 100 metara izvan korita i nikome ne šteti – priča on. Objasnio je da će za nekoliko godina Mura vjerojatno probiti novo ušće u Dravu, blizu mađarske pruge.

– To bi moglo ugroziti prugu, no mala obaloutvrda već desetljećima uspješno štiti mađarsku željezničku stanicu na samoj obali Drave te ne postoji razlog za megalomanskom regulacijom cijeloga područja – ističe on. Iz Hrvatskih voda do kraja radnoga vremena nismo dobili odgovor na upit o regulaciji ušća.

 

"Dok se u EU čuvaju prirodni tokovi, kod nas se uništavaju pa i dolazi do poplava"

Ušće Mure u Dravu je zoološki rezervat, ekološka mreža, buduća Natura 2000, Rezervat biosfere Mura, Drava, Dunav, pod privremenom je zaštitom regionalnog parka. Strategija IPA Europske unije za ekološki turizam na Dravi spremni su uložiti milijune eura, a Hrvatske vode sve uništiti zbog navodne zaštite stotinjak metara mađarske pruge – napominje Goran Šafarek. (kj/VLM)

 

Komentara 3

RA
Rapal
15:41 14.10.2010.

Izgleda da je u pitanju vađenje kvalitetnog šljunka iz Drave a ne zaštita pruge! Pruga je zaštičena a i nedavno su mađari utvrđivali obalu Mure!

Avatar tkozna
tkozna
13:16 14.10.2010.

Kaj Japa se pak ne bu mešal. Morti je umešani !? Naučil je nekaj od pajdaša v Zagrebu!

PL
plemenitost
08:34 23.10.2010.

Drago mi je da postoji još nade za očuvanje barem prirode, jer sve uništavaju. Velika podrška mladim stručnjacima treba i oni su svijetlo i zadnja slamka spasa u svim područjima. Hvala Gorane !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije