Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlični rezultati

Hrvatska je ljetna hit destinacija! I u srpnju nastavljeno rušenje turističkih rekorda...

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/3
02.08.2017.
u 13:57

Također, tijekom prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili samo čak 7,5 milijuna noćenja više nego lani u istom razdoblju, istaknuo je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić

U Hrvatskoj je tijekom mjeseca srpnja ostvareno 4,6 milijuna turističkih dolazaka, što je za 10,5 posto više nego u istom mjesecu lani, te 30 milijuna noćenja ili 11 posto više, podaci su iz sustava eVisitor i eCrew, koje je u srijedu objavilo Ministarstvo turizma.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkog chartera (sustav eCrew), od ukupnog broja dolazaka i noćenja u srpnju, strani turisti su ostvarili 4,3 milijuna dolazaka ili 11 posto više te 26,7 milijuna noćenja, također 11 posto više. Poraste bilježe i domaći turisti, s rastom od 10 posto u noćenjima.

"Hrvatska je i tijekom srpnja nastavila bilježiti rekorde turističkog prometa, čime je dodatno potvrdila titulu ovogodišnje hit destinacije. Ukupno je od početka godine zabilježeno 7,5 milijuna noćenja više nego u sedam prošlogodišnjih mjeseci, a uzimajući u obzir najave za nastavak turističke godine, Hrvatska bi ove godine mogla doseći brojku od čak 100 milijuna noćenja", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli u komentaru ostvarenih rezultata.

S obzirom na odlične rezultate u predsezoni, ali i odličnu najavu za posezonu, Cappelli očekuje da će biti ostvaren i značajan rast prihodima u turizmu, odnosno oko 700 do 800 milijuna eura više nego prošle godine. Najviše noćenja u srpnju je ostvareno u Istri, 7,9 milijuna, Splitsko-dalmatinskoj županiji, 5,76 milijuna te na Kvarneru, 5,72 milijuna.

Slijede Zadarska županija, sa 4,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska, s 2,3 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska, s 2,1 milijun, Ličko-senjska, s 1 milijun te Zagreb, s 251 tisućom. Na kontinentu je u srpnju, ne računajući grad Zagreb, ukupno ostvareno 307 tisuća noćenja, što je rast od 21 posto u odnosu na lanjski srpanj, a najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj, 164 tisuće, Krapinsko-zagorskoj, 33 tisuće i Međimurskoj županiji, 21 tisuća.

Tijekom srpnja najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke, 4,8 milijuna, Slovenije, 3,9 milijuna, Poljske, 2,3 milijuna, Češke, 2,1 milijun i Austrije, 1,9 milijuna.U razdoblju od siječnja do kraja srpnja, u Hrvatskoj je ostvareno 10,4 milijuna turističkih dolazaka, što je za 17 posto više nego u istom razdoblju lani te 53 milijuna noćenja ili 16 posto više.

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja, strani turisti su ostvarili 9,2 milijuna dolazaka, što je 18 posto više i 47 milijuna noćenja, 16 posto više, dok domaći turisti bilježe poraste od 11 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima.

"Osim pozitivnih i ukupnih pokazatelja na nacionalnoj razini, uspješnost ove turističke godine pokazuju i rezultati ostvareni na razini destinacija. Naime, lani smo u ovom razdoblju imali pet destinacija koje su ostvarile više od milijun noćenja, dok ih je ove godine u tome uspjelo njih čak 12. Također, tijekom prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili samo čak 7,5 milijuna noćenja više nego lani u istom razdoblju, a posebno dobre rezultate bilježimo s tržišta Njemačke na kojem smo ostvarili najveći apsolutni rast od 2 milijuna noćenja", izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je za dobre rezultate zaslužan cjelokupni turistički sektor.

Komentara 5

Avatar tituš
tituš
14:37 02.08.2017.

Vidite kako treba lijepo izgledati članak, lijepo opremljen pravim fotkama i početnim slovom, velikim "U".. U čite više ..

GU
General_U
14:39 02.08.2017.

hrvatska raj na zemlji!!!

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
15:00 02.08.2017.

Ovo je raj na zemlji , toliko lijepih plaža , otoka , planina , ravnica , nacionalnih parkova . Samo da to shvati svi Hrvati ....i antihrvati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije