Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euroatlantske integracije

Hrvatska je Gruziji primjer kako se treba pripremiti

blazekovic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.01.2014.
u 14:05

Čestitavši Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji, Dondua je istaknuo kako je Hrvatska Gruziji primjer kako se zemlja treba pripremiti za članstvo u euro-atlantskim integracijama

Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković sastao se danas s gruzijskim izaslanstvom koje predvodi David Dondua, zamjenik državnog ministra u Uredu za europske i euroatlantske integracije Gruzije.

Čestitavši Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji, Dondua je istaknuo kako je Hrvatska Gruziji primjer kako se zemlja treba pripremiti za članstvo u euro-atlantskim integracijama. Kako je tema razgovora bila gruzijska aspiracija prema članstvu u NATO-u, Dondua je izvijestio Blažekovića o sadašnjoj gruzijskoj poziciji.

Gruziji još uvijek nije ponuđen Akcijski plan za članstvo (MAP) jer su se tome na summitu u Bukureštu usprotivile neke zemlje članice pod pretpostavkom da bi to moglo ”naljutiti” Rusiju. Umjesto toga Gruziji je ponuđeno posebno priopćenje u kojem stoji da će Gruzija postati zemlja članica Saveza kada ispuni sve zahtjeve za članstvo. Kako 80 posto stanovnika Gruzije koji podržavaju članstvo u euro-atlantskim integracijama u međuvremenu postaju sve nestrpljiviji, Dondua smatra kako je došlo vrijeme za barem „jedan mali korak unaprijed“. Svjesni su činjenice da su gruzijski odnosi s NATO savezom komplicirani zbog gruzijskog teritorija Abhazije i Južne Osetije gdje su prisutne ruske vojne snage.

Boris Blažeković čestitao je izaslanstvu na uspješnom demokratskom razvoju zemlje te naglasio da Hrvatska podupire članstvo Gruzije u NATO-u i nada se da će joj biti ponuđen MAP u rujnu ove godine na predstojećem NATO summitu u Walesu, Velika Britanija. Izrazivši sigurnost da će Gruzija ostvariti svoje ciljeve Blažeković je rekao kako su uvijek dobrodošli u Hrvatsku koja im je spremna pružiti svu potrebnu pomoć na njihovom putu prema euro-atlantskim integracijama.

>> Upoznajte fascinantnu zemlju čudesno lijepih krajolika

Komentara 2

Avatar MDubović
MDubović
15:18 20.01.2014.

Braćo i sestre, van iz Unije, van iz NATO-a, van iz WTO-a i UN-a, van iz MMF-a. Ništa to dobro ne donosi. Nikada rob nije bio bogat. Nikada porobljena zemlja nije bila bogata. Ako narod dosegne ikada taj stupanj kritičke svijesti, onda će shvatiti da smo se tih okova trebamo osloboditi kao što smo se oslobodili Beča, Pešte i Beograda.

NI
Nini istrijan
14:56 21.01.2014.

Pa jos nije 1.April,ostavite se ovakvih sala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije