Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska izjava uz Istanbulsku prošla bez primjedbi

Protiv konvencije je kasnije pokrenuta i referendumska inicijativa, koja je završila neuspjehom jer joj je Ministarstvo uprave diskvalificiralo više od 30 tisuća potpisa
20. lipnja 2019. u 20:52 3 komentara 384 prikaza
Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije
Foto: Robert Anić/Pixsell

Na interpretativnu izjavu koju je Hrvatska priložila uz ratifikaciju Istanbulske konvencije nijedna članica Vijeća Europe nije uložila prigovor, a rok za prigovore istekao je u prošlu subotu. Kazao je to na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, uz primjedbu da se “nisu obistinili strahovi i lažne informacije negativne kampanje koja je prije godinu dana vođena protiv ratifikacije tog dokumenta”.

Valdis Dombrovskis POSJET BRUXELLESU Plenković s Dombrovskisom o ulasku u eurozonu i ERM 2

– Sve ono što je bilo govoreno u kampanji protiv ratifikacije nije se dogodilo, baš ništa. I to je jako važno, da hrvatska javnost zna da se ništa loše nije dogodilo niti će se dogoditi – naglasio je premijer na početku sjednice Vlade.

Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji Hrvatska je ratificirala u travnju prošle godine, uz velike otpore konzervativnih udruga, koje su tvrdile da ovaj međunarodni dokument omogućuje uvođenje rodne ideologije, prije svega u obrazovni sustav. U Saboru je protiv nje glasovalo i 20 zastupnika vladajuće koalicije, među kojima i 16 HDZ-ovih.

Vlada Sjednica Vlade Plenković o najezdi komaraca: Pomoći ćemo našim građanima

Protiv konvencije je kasnije pokrenuta i referendumska inicijativa, koja je završila neuspjehom jer joj je Ministarstvo uprave diskvalificiralo više od 30 tisuća potpisa. Kako bi primirili ove otpore, Vlada i Sabor su uz dokument o ratifikaciji Konvencije priložili izjavu u kojoj se ističe kako Hrvatska smatra da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

– Time smo poručili da čujemo zabrinutost dijela građana i da se baš ništa loše, suprotno načelima i vrijednostima našeg ustavnog poretka, neće dogoditi. I to se nije dogodilo – kazao je jučer Plenković. 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • pax5:

    Kada ti 19 biskupa kaže ne potpisati a ti potpišeš ,jedino ostaje grižnja savjesti i pad na politickoj sceni...

  • vjaceslav:

    neka se zna - ovo su imena „trideset domovini vjernih“ - Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije bili su Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, ... prikaži još! Petar Škorić i Miroslav Tuđman, Nikola Grmoja, Miro Bulj, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev, Ivica Mišić, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Goran Dodig, Branko Hrg, Ivan Lovrinović, Kažimir Varda te Hrvoje Zekanović. Među zastupnicima koji su bili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije bile su i tri žene - Marija Jelkovac, Sonja Čikotić i Bruna Esih ,

  • mala_sova:

    HDZ, od Istanbula do Sutjeske, uvijek uz Milorada.