Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EUROPE

Hrvatska izjava uz Istanbulsku prošla bez primjedbi

Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije
Foto: Robert Anić/Pixsell
20.06.2019.
u 20:52

Protiv konvencije je kasnije pokrenuta i referendumska inicijativa, koja je završila neuspjehom jer joj je Ministarstvo uprave diskvalificiralo više od 30 tisuća potpisa

Na interpretativnu izjavu koju je Hrvatska priložila uz ratifikaciju Istanbulske konvencije nijedna članica Vijeća Europe nije uložila prigovor, a rok za prigovore istekao je u prošlu subotu. Kazao je to na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, uz primjedbu da se “nisu obistinili strahovi i lažne informacije negativne kampanje koja je prije godinu dana vođena protiv ratifikacije tog dokumenta”.

– Sve ono što je bilo govoreno u kampanji protiv ratifikacije nije se dogodilo, baš ništa. I to je jako važno, da hrvatska javnost zna da se ništa loše nije dogodilo niti će se dogoditi – naglasio je premijer na početku sjednice Vlade.

Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji Hrvatska je ratificirala u travnju prošle godine, uz velike otpore konzervativnih udruga, koje su tvrdile da ovaj međunarodni dokument omogućuje uvođenje rodne ideologije, prije svega u obrazovni sustav. U Saboru je protiv nje glasovalo i 20 zastupnika vladajuće koalicije, među kojima i 16 HDZ-ovih.

Protiv konvencije je kasnije pokrenuta i referendumska inicijativa, koja je završila neuspjehom jer joj je Ministarstvo uprave diskvalificiralo više od 30 tisuća potpisa. Kako bi primirili ove otpore, Vlada i Sabor su uz dokument o ratifikaciji Konvencije priložili izjavu u kojoj se ističe kako Hrvatska smatra da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

– Time smo poručili da čujemo zabrinutost dijela građana i da se baš ništa loše, suprotno načelima i vrijednostima našeg ustavnog poretka, neće dogoditi. I to se nije dogodilo – kazao je jučer Plenković. 

Komentara 3

PA
pax5
21:12 20.06.2019.

Kada ti 19 biskupa kaže ne potpisati a ti potpišeš ,jedino ostaje grižnja savjesti i pad na politickoj sceni...

VJ
vjaceslav
21:09 20.06.2019.

neka se zna - ovo su imena „trideset domovini vjernih“ - Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije bili su Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman, Nikola Grmoja, Miro Bulj, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev, Ivica Mišić, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović, Goran Dodig, Branko Hrg, Ivan Lovrinović, Kažimir Varda te Hrvoje Zekanović. Među zastupnicima koji su bili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije bile su i tri žene - Marija Jelkovac, Sonja Čikotić i Bruna Esih ,

MS
mala_sova
21:56 20.06.2019.

HDZ, od Istanbula do Sutjeske, uvijek uz Milorada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije