Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONINO PICULA

Hrvatska ispunjava sve uvjete: Uskoro ćemo biti dio Schengenskog prostora

Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.04.2017.
u 15:13

'Glasovanjem za ovo izvješće korak smo bliže Schengenu!'

Europski parlament izglasao je nacrt odluke o odredbama koje se odnose na Schengenski informacijski sustav (SIS). Time je napravljen prvi korak prema ukidanju provjera na unutarnjim granica EU prema Hrvatskoj.

Priopćenje iz Strasbourga prenosimo u cijelosti. 

„Glasovanjem za ovo izvješće korak smo bliže Schengenu! Vjerujem da će Hrvatska uskoro postati dio zajedničkog Schengenskog prostora bez graničnih kontrola jer ispunjavamo preduvjete koji su za to potrebni“, poručio je zastupnik Tonino Picula iz Strasbourga.

Naime, Vijeće je postojeći nacrt proslijedilo Europskom parlamentu, a te se odredbe nakon savjetovanja s Parlamentom, primjenjuju kada se preko mehanizma schengenske evaluacije potvrdi da su u predmetnoj državi članici ispunjeni uvjeti za njihovu primjenu.

„U skladu s tim u veljači 2016. provedena je schengenska evaluacija radi provjere razine zaštite podataka u Hrvatskoj. Nakon pozitivnog mišljenja Schengenskog odbora iz listopada 2016., Komisija je provedbenom odlukom donijela izvješće o evaluaciji u kojemu se potvrđuje zadovoljavajuća razina zaštite podataka u Hrvatskoj!“, naglasio je zastupnik Picula.

On je ovoga tjedna u ime svoje grupe S&D imenovan za izvjestitelja u sjeni (shadow rapporteur) na 2 mišljenja Odbora za vanjsku politiku (AFET) za Schengen, što znači da će moći izbliza sudjelovati u svakom koraku vezanom za ulazak Republike Hrvatske u Schengen.

Jedno je mišljenje o regulaciji Europskog parlamenta i Vijeća o osnivanju, radu i korištenju Schengenskog informacijskog sustava u području graničnih provjera, a drugo je mišljenje Europskog parlamenta i Vijeća o korištenju Schengenskog informacijskog sustava za povratak  državljana trećih zemalja koji imaju nezakonit boravak.

>> Putujete li u Sloveniju? Policija ima važnu obavijest

>> Od petka otežan ulazak građana BiH u zemlje EU: Evo čega se treba pridržavati

Ključne riječi

Komentara 6

I1
ing-12345
09:39 17.04.2017.

Nažalost ništa od toga jer se sve zemlje članice Sxhengewna trebaju složiti o primitku nove članice a Sloevnija će biti protiv a možda i Madžarska zbog vlaka sa ilegalnim muslimanskim imigranitma Ostoje Rankovića

DU
duk
08:14 13.04.2017.

Dvije riječi su sporne koje ne objašnjavaju baš ništa. Vjerujem i uskoro. Znati i u roku od.. bi nam pojasnilo puno više.

DU
Deleted user
20:41 18.04.2017.

Zaboravlja se da skoro pola BiH ima HR putovnice. Potrebno im je ukinuti dvojno državljanstvo. Zbog toga građanima HR treba viza za ulazak u SAD. Pa i vanjska granica EU je predugačka i nije u potpunosti pod kontrolom. Ima puno rupa kao švicarski sir. HR Vlada to zna, a ne poduzima skoro ništa. Ne da ne može, nego neće. A EU sve to dobro zna. Zato daleko je taj željeni Schengen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije