Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska ispunila ključne preporuke za nadzor granice: Otvoreni novi prijelazi

Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro, navode iz MUP-a RH.
14. lipnja 2019. u 18:35 14 komentara 1904 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na dubrovačkom području u petak su puštena u rad dva granična prijelaza (GP) - Vitaljina i Gornji Brgat, s otvaranjem navedenih GP-a Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se približila formalnom zatvaranju schengenske pravne stečevine, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Ivan pernar NE ŽELI ODGOVARATI Pernar o Palfi: Gospodine, nemojte provocirati. Je li istina da pu*** kamermanu?

Jutros u 7 sati, za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu otvoren je stalni granični prijelaz Vitaljina. Uz postojeću prometnu infrastrukturu, u funkciji su dvije ulazne i dvije izlazne trake. Sukladno, povećanim potrebama prometa i protočnosti, u svakom trenutku, mogu se otvoriti po tri ulazne ili izlazne trake, jer se radi o trakama koje su reverzibilne. Otvaranjem GP Vitaljina, u svakom trenutku može se, u slučajevima prometnih nezgoda ili bilo kakovih događaja na GP Karasovići, uspješno preusmjeriti promet, ističu iz MUP-a RH. Nova regulacija prometa povećat će protočnost prometa putnika preko graničnih prijelaza s Crnom Gorom.

Na novoj lokaciji otvoren GP Gornji Brgat

Također, danas u 13 sati na novoj lokaciji otvoren je Stalni granični prijelazi za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Gornji Brgat. Trenutačno je u funkciji jedna ulazna i jedna izlazna traka dok se već sljedećeg tjedna očekuje otvaranje još jedne promjenjive trake te još jedne dodatne za autobusni promet.

Dubrovnik, ilustracija Novi incident? 'Imaš 24 sata da napustiš Dubrovnik': Sezonca iz Trebinja dočekali s fantomkama na glavi?

Otvaranjem navedenih graničnih prijelaza Republika Hrvatska je do kraja ispunila četiri ključne preporuke u području nadzora vanjske granice te se dodatno približila formalnom zatvaranju i toga zadnjeg područja schengenske pravne stečevine, ističu iz MUP-a RH.

Europska komisija ovoga je tjedna, odnosno 12. lipnja, formalno zatvorenima označila četiri područja schengenskoga acquisa: Schengenski informacijski sustav, policijska suradnja, pravosudna suradnja u kaznenim stvarima i zajednička vizna politika. Krajem prošle, odnosno početkom ove godine Europska komisija je formalno zatvorenima označila tri područja: zaštita podataka, propisi o vatrenom oružju te povrat i ponovni prihvat.

Republika Hrvatska u ovom trenutku formalno ispunjava sve uvjete za članstvo u Schengenskom području u sedam od ukupno osam područja schengenskog acquisa, a zatvaranje zadnjeg područja očekuje uskoro, navode iz MUP-a RH.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • CroZrakomlatNo1:

    Kako izgleda traze Slovenci svitu hrvatsku zemlju i more! Ali neznaju ili ne viruju da je to Bozja drzava i da ce Bog branit i obranit svoj izabrani Hrvatski narod malim prstom ljeve ruke! Samo neka blokiraju schengen.,.pa ce brzo ... prikaži još! osjetit bic Bozji na svojoj kozi i svojoj maloj zemljici!

  • CroZrakomlatNo1:

    Samo neka probaju zlovenci blokirat! Direktno ce ih Bog udarit da ce zapamtit za uvik kad su se protivili Bozjem narodu Hrvatske! Budimo Bogubojazni, vjerujmo i molimo! Darujmo novac i nekretnine svetoj RKCu! Bog je uz nas i nece nas ... prikaži još! napustit ako ga ne izdamo nalik zidovske nacije koja mu ubila Sina!

  • Fr@njo:

    a slovenci.da li su oni zadovoljni... ili pristupu schengenu slijedi po pravilu vjecite blokade od nasih prijatelja i prijateljske zemlje..