Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska inzistira da Crna Gora i Makedonija 2014. uđu u NATO'

– Spriječili smo da se unaprijed, čak deset mjeseci unaprijed donese odluka o tome da neće biti proširenja na summitu u Velikoj Britaniji – kazala je Pusić.
03. prosinca 2013. u 18:04 12 komentara 925 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Hrvatska inzistira na tome da se na sljedećem summitu NATO-a u rujnu 2014. u članstvo prime Crna Gora i Makedonija, otkrila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Sjevernoatlantskog saveza. Na tom sastanku definiraju se teme dnevnog reda summita koji se za deset mjeseci održava u Velikoj Britaniji.

– Spriječili smo da se unaprijed, čak deset mjeseci unaprijed donese odluka o tome da neće biti proširenja na summitu u Velikoj Britaniji. Inzistiramo na tome da proširenje NATO-a bude na dnevnom redu i tajništvo je sada preuzelo obvezu da napravi prikaz svih zemalja kandidatkinja za članstvo u NATO-u. Mi smatramo da su Crna Gora i Makedonija spremne. Sad je vrijeme za njih. Čini mi se da postoji određena podrška da se to dogodi, ne samo podrška Hrvatske, nego i nekih drugih članica. Mi ćemo na tome inzistirati – rekla je Vesna Pusić u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova dodala je kako među članicama NATO-a postoje nedoumice oko toga što je na prošlom summitu saveza u Chicagu zaključeno o proširenju. – U Chicagu je eksplicitno rečeno da je taj summit posljednji koji nije summit proširenja. I ja sam, između ostalih, to eksplicitno rekla, iako postoji kod nekih mala tendencija da se to zaboravi. Drugim riječima, u Chicagu je rečeno da bi summit u Velikoj Britaniji trebao biti summit proširenja – objasnila je Pusić.

>>Putin odlučan: Ukrajini i Srbiji nije mjesto u EU

Kako do najljepšeg osmijeha
PROMO
Kako do najljepšeg osmijeha: Tretmani koji će vaše zube učiniti besprijekornima

A1 izdvaja za Vas

  • hrvatizbiljastetravopasi:

    hehehehe , sad ce se svi uplasiti i odmah poslusati Pusicku , alllooo babo nisi u svom kokosinjcu ...

  • luena 01:

    Cuj samo nju, Hrvatska inzistira. Hrvatska nema sta inzistirati ,za koga se ova drzi ,za svemogucu zenu?.. To nije ni Merkel a ne Pusic !.. Hrvatska moze predlozit a hoce li biti saslusana i njezin prijedlog prihvacen od vecine u ... prikaži još!ecine u Nato-u,to je druga stvar... Pravimo se vazniji nego sto jesmo...

  • kolarjeva3:

    Zaista glupi članak !!