Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Vilniusu

Putin odlučan: Ukrajini i Srbiji nije mjesto u EU

vladimir putin,viktor janukovič
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
30.11.2013.
u 11:06

José Barrosso poručio kako Unija neće pristati na ruski veto

Europska unija parafirala je jučer na summitu EU u Vilniusu sporazum o pridruživanju s Gruzijom i Moldavijom, dok je Ukrajina i dalje ostala izvan sporazuma. Iako se očekivalo da će vlada u Kijevu pod pritiskom demonstracija popustiti ruskom zagrljaju, to se zasad nije dogodilo.

Ostavili otvorena vrata

I dok su tim potezom Tbilisi i Kišinjev napravili veliki korak u približavanju Bruxellesu, a visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton kazala da su Ukrajini vrata Unije i dalje otvorena, ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odlučio se za približavanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Ovo je bilo i očekivano s obzirom na to da je Putin uoči summita u Vilniusu jasno poručio da bi potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine bilo prijetnja ruskoj ekonomiji jer bi Rusija bila preplavljena jeftinom europskom robom.

Pretpostavlja se i da je Putin Janukoviču jasno poručio da će potpisivanje sporazuma s Bruxellesom utjecati i na odnose dviju zemalja u području energenata, što bi za Ukrajinu bilo pogubno. Jučerašnjim nepotpisivanjem sporazuma Kijev je i definitivno odlučio okrenuti se Moskvi pod izlikom da želi bolje uvjete sporazuma i kako ima vremena za potpisivanje.

– Ne pristajemo na ruski veto u suradnji s bivšim državama SSSR-a. Vrijeme ograničenog suvereniteta je prošlo – poručio je predsjednik EK José Barrosso. U susjednoj pak Srbiji strahuju da bi se i oni uskoro mogli naći u sličnoj poziciji kao Ukrajina, odnosno prigovaraju da se Rusija prema njima ponaša kao da su ruska gubernija. Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da bi bila potpuna glupost da Srbija moli za ulazak u NATO, što je u Beogradu protumačeno kao miješanje u unutarnjopolitička pitanja Srbije.

Beograd protiv Moskve

Među najglasnijim kritičarima je Vuk Drašković koji kaže da je “Srbija u opasnosti da postane nova Ukrajina”. Situaciju vezanu za EU, Ukrajinu i Rusiju komentirao je u Vilniusu i predsjednik hrvatske Vlade Z. Milanović koji je kazao kako ne misli da je nepotpisivanje sporazuma poraz europske diplomacije. – Ukrajina će ipak na kraju potpisati, vjerojatno na proljeće. Kriza između Rusije i Ukrajine svake godine izbije prije sezone grijanja – zaključio je.

Komentara 89

kšteri
13:14 30.11.2013.

… največa je glupost tvrdnja da je u intersu Hrvatske da Srbija uđe u EU ?!? … zbog čega ??? ….možda je u interesu jugobagre u Hrvata , ali Hrvatskog naroda sigurno nije !.. zapravo potuno je nebitno !

L0
luena 01
11:58 30.11.2013.

Sta ste mislili ,da vam Rusi lovu daju na "lijepe" oci... Sve ima svoj interes,Ruska kolonizacija ,prvo Ukraina ,pa Srbija ...

AB
abendblatt
12:05 30.11.2013.

Slazem se sa Putinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije