Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od rasta cijena

Hrvatska i još 20 članica trude se odgoditi ukidanje roaminga u EU

mobitel
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
29.11.2014.
u 22:00

Zarada
 - Prijedlog pogađa turističke zemlje jer imaju više roaming korisnika od drugih

Hrvatska strahuje od ukidanja roaminga u čitavoj EU jer bi to možda dovelo do povećanja cijena mobilnog telefoniranja u nacionalnom prometu. Takav hrvatski stav iznio je zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić na sastanku Vijeća EU u Bruxellesu, na kojemu je prvi put u odlučivanju o ukidanju roaminga rasprava bila otvorena.

Hrvatska nije jedina koja usporava odluku o ukidanju roaminga, čak 20-ak država smatra da čitav prijedlog pod nazivom “Povezana Europa” nije još spreman za usvajanje, no hrvatska javnost sada prvi put može čuti obrazloženje kojim Hrvatska brani svoj stav da ne treba ukinuti roaming.

Kažnjavanje većine

– Države članice koje su, poput Hrvatske, turističke destinacije imaju mnogo više roaming korisnika od drugih država članica. Zbog toga strahuju da će prerano izjednačavanje roaminga s domaćim cijenama, te smanjenje razine veleprodajnih cijena, prouzrokovati gubitke domaćim operatorima koji će morati provesti značajnija ulaganja kako bi povećali kapacitete svojih mreža. Ta ulaganja neće moći vratiti, čime se izlažemo velikoj opasnosti povećanja cijena za sve korisnike – rekao je Antešić, zamjenik ministra Siniše Hajdaša Dončića.

Kako je Večernji list ranije izvještavao na temelju neslužbenih informacija, hrvatska vlada drži se izračuna koji pokazuje da je zarada teleoperatora od roaminga stranaca na Jadranu puno veća od uštede hrvatskih građana koji putuju po EU. No, iz Antešićeva obrazloženja vidljivo je strahovanje da bi kompanije u slučaju ukidanja roaminga jednostavno povećale cijene u nacionalnom prometu. – To bi bilo kažnjavanje većine građana zbog koristi koju bi imalo 10 posto građana koji putuju – složio se i predstavnik Grčke. Komisija je predložila Vijeću i Parlamentu EU da se roaming ukine u prosincu 2016. No, dok je Parlament to lako prihvatio, Vijeće oteže.

Rok je prosinac 2016.

Italija, koja predsjeda Vijećem EU, proteklih je tjedana pokušala progurati paket, ali nije uspjela. Portugalski ministar predložio je da ukidanje roaminga, ako i bude dogovoreno, ne stupi na snagu u prosincu 2016., nego godinu i pol kasnije. V. Britanija i Rumunjska su među malobrojnim zemljama koje zdušno podržavaju prijedlog. Većina drugih ipak je na tragu stava koji je izrekla i Hrvatska:

– Važnije je da rješenja budu kvalitetna, a ne ubrzana – rekao je Antešić.

>>Hrvatska protiv ako to šteti malim državama EU

>>Hrvatska se u Vijeću Europe protivi ukidanju roaminga

Komentara 18

HA
harakiri
22:41 29.11.2014.

opet je na djelu pohlepa telekomunikacijskih kompanija. toliko so moćni da i ministrima naređuju što da kažu

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:49 29.11.2014.

Telekom industrija je zapela u devedesetima. Red je da počnu živjeti od inovacija, a ne od impulsa.

CR
croat1899
22:58 29.11.2014.

kad ce nasi pred EU tako zdušno stati u obranu interesa naroda kao što brinu za telekomunikacijske operatere?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije