Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska i Austrija potpisale Memorandum o suradnji

Dvije zemlje pojačat će suradnju na području poljoprivrede. Memorandum su potpisali ministri Čobanković i Berlakovich
05. listopada 2011. u 18:16 7 komentara 28 prikaza
ministri
Foto: Snježana Herek

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske Petar Čobanković i ministar poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva Republike Austrije Nikolaus Berlakovich potpisali su u srijedu u Beču Memorandum o suradnji ministarstava dviju zemalja na području poljoprivrede, ocijenivši to u izjavama za novinare novim korakom i temeljem jačanja buduće suradnje. Potpisivanju je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

– Riječ je o razvijanju i jačanju međusobne suradnje i uspostave izravnih veza između pravnih osoba u Austriji i Hrvatskoj na području poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja i sigurnosti hrane – rekao je Berlakovich, dodavši kako je osnova memoranduma prerađeni Protokol o austrijsko-hrvatskoj suradnji iz 1988. godine.

"Važan impuls odaslan gradišćanskim Hrvatima“

Istakao je da je Austrija spremna sva svoja iskustva na tom području prenijeti Hrvatskoj. Riječ je o poticajima u poljoprivredi i obnovi sela kroz ruralni razvoj, pomaganju ruralnim područjima u prihvaćanju mjera zaštite okoliša prema pravilima EU, programima ekološki prihvatljive poljoprivrede, strojnom prstenu, potpori razvoja „zelenog poduzetništva“, usmjerenog na obnovljive izvore energije, zaštitu autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ekološke modele turizma, seoski turizam, sigurnost hrane, vinarstvo, stočarstvo, obrazovanje mladih poljoprivrednika, modele interesnih udruženja itd. Napomenuo je da se svako peto gazdinstvo u Austriji bavi seoskim turizmom.

– Za gradišćanske Hrvate i Gradišće najvažnije je da je Hrvatska završila pristupne pregovore s Europskom unijom i da će 2013. godine postati njena punopravna članica i važan dio nove ujedinjene Europe – ustvrdio je austrijski ministar. Napomenuo je da je to „važan impuls odaslan gradišćanskim Hrvatima“. Berlakovich je obećao da će Austrija pomoći Hrvatskoj u pripremama za korištenje sredstava iz fondova EU kad naša zemlja postane njezina članica.

Ministar Čobanković pak istaknuo je da je memorandum „dodatni korak daljnjeg unapređenja međusobne suradnje između Hrvatske i Austrije koji otvara prostor novim mogućnostima suradnje u budućnosti“. Izrazio je uvjerenje da Hrvatska od Austrije može još mnogo toga naučiti i da će austrijska iskustva biti od velike koristi našoj zemlji kao članici EU. Zahvalio je Austriji na svekolikoj i stalnoj potpori koju je pružala i pruža RH na njezinu europskom putu, podsjetivši da je upravo uz austrijsku pomoć utemeljena Agencija za plaćanje koja je bila preduvjet za zatvaranje 11. pregovaračkog poglavlja.

Memorandum bitan i za suradnju s drugim zemljama EU

– Uz jačanje suradnje s Austrijom, memorandum je bitan okvir i za jačanje suradnje RH s ostalim zemljama unutar EU – ustvrdio je Čobanković. Napomenuo je da je cilj stvoriti preduvjete za povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i daljnji razvoj ruralnih područja te širenje ekološki prihvatljive poljoprivrede po uzoru na Austriju, „lidera ekološke proizvodnje u EU“. Posebice je istaknuo da RH planira do 2016. godine povećati ekološki prihvatljivu poljoprivrednu površinu sa sadašnjih 2,3 na osam posto ukupno raspoložive površine.

– Dio ukupne poljoprivredne površine u RH još uvijek je pod minama, a nakon što se razminira, moći će se priključiti sustavu konvencionalnih korisnih površina – zaključio je Čobanković istaknuvši da je naša zemlja u ekološkoj proizvodnji posebice zainteresirana za izravno povezivanje gospodarstvenika. Ministri su radni susret iskoristili i za bilateralni razgovor. Središnja tema bilo je pristupanje Hrvatske EU, stajališta hrvatskih poljoprivrednika o tom pitanju te proširenje i učvršćivanje odnosa između dvaju ministarstava poljoprivrede.

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
  • jaruzelskia:

    A jadnike Hrvatske radnike, ko hebe....nabij im zabranu rada u Austriji 7 godina .... a Austrijanci neka slobodno dovode radnike u svoje firme u jadnu Hrvatsku!? KradeZE koliko ste novaca dobili ovaj puta (na off shore accounts) da im dozvolite ... prikaži još!e apsolutno sve.....?

  • glog:

    Ne bi trebalo biti problema s razminirivanjem hrvatskih polja i šuma, ako bi dali svim srbima posao koji su pomilovani kao okupatori i izdajnici RH, da razminiraju područja gdje su postavili mine.

  • velikazmija:

    ************ -- vučureviću srbija neka sudi za zločine što su učinjeni na tlu srbije -sve manje -- -- srbija je abgresor i nepriznaje to a priznaje trifunovićeve mućke prisilom iznuđene --i ništa drugo srbija ne prizna ni izgubljeni rat -- ... prikaži još! -- neka se srbija pozdravi sa ovim optužbama -izmišljotinama izjednačavanja krivnje -- na putu nove pravednosti -- ovo je zbilja dramolet i kukulele ali za srbiju ---- *******