Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će ući u EU kad riješi granicu sa Srbijom, C. Gorom i BiH

Belgijski premijer Yves Leterme nakon sastanka s premijerkom Kosor poručio je da će Hrvatska pristupiti EU kada riješi probleme brodogradilišta, suradnje s Haagom te problem granica s BiH, Crnom Gorom i Srbijom.
01. lipnja 2010. u 11:31 1041 komentara 5 prikaza
kosor
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Kad riješite preostala tri problema: privatizaciju brodogradilišta, suradnju s Haaškim sudom te granični spor sa Slovenijom, problem granica s BiH, Crnom Gorom i Srbijom, neće biti prepreka za ulazak Hrvatske u EU, poručio je nakon nešto manje od sat vremena razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor belgijski premijer Yves Leterme. I jednom jedinom izjavom prouzročio neviđenu strku. Najprije su iz kabineta premijerke Kosor krivnju svalili na njegov loš engleski i lakonski zaključili da je riječ tek o “nezgrapnoj izjavi”.

“Problem s engleskim”


Tu, međutim, priči s izjavom nije kraj. S prethodnom najavom iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova oglasilo se i veleposlanstvo Kraljevine Belgije sa službenim priopćenjem:

“Premijer Kraljevine Belgije kazao je kako od Hrvatske vlade očekuju da upregne sve snage u rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama. To se ni u kojem slučaju ne može interpretirati kao nova uvjetovanost ulasku Hrvatske u EU”.

Leterme je, nadalje, u izjavi u Banskim dvorima, poručio da se “ne može isključiti da bi suradnja s Haagom mogla biti jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23”.

Ovime, ako opet nije riječ o jezičnoj nezgrapnosti, Leterme je dao naslutiti da će se to poglavlje, bez obzira na izvješće glavnoga haaškog tužitelja, također Belgijca Sergea Brammertza, ovoga ljeta otvoriti, a da će puna suradnja s Tribunalom biti mjerilo za zatvaranje.

Ipak, Belgija snažno zagovara i podržava ulazak u EU Hrvatske, ali i svih zemalja zapadnog Balkana.

– Vjerujem da ćemo upravo za belgijskog predsjedanja završiti pregovore i da će dotad biti pripremljen pristupni sporazum koji bismo mogli potpisati početkom iduće godine – kazala je premijerka Kosor.

Belgija će za mjesec dana preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom te ga završiti na Silvestrovo, koje si je Vlada dala kao rok za zatvaranje pregovora. Kosor je ponovila već poznato stajalište da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom te da će “Task force” nastaviti s radom u svim smjerovima.

Hrabre mjere protiv krize


- Ne trebamo se živcirati svaki put kad netko nešto kaže. Naš je uvjet, baš kao što je bio i za Sloveniju, da učinimo sve napore ne bi li riješili pitanje granica. Konačno rješenje nije uvjet - uvjerena je predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora Vesna Pusić. Na upit je reagirao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović:

- Očekujemo da premijerka Kosor dodatno objasni o čemu je točno razgovarala s belgijskim premijerom vezano uz proces pregovora i stavljaju li se pred Hrvatsku neki novi uvjeti o čemu Vlada do sada nije izvijestila javnost.

Josipović: Od nas se očekuje da imamo pl

Josipović: Od nas se očekuje da imamo planove i viziju

– Riječi belgijskog premijera Letermea da trebamo prije ulaska riješiti pitanje granica sa susjedima shvatio sam kao želju EU da otvorimo procese suradnje i dogovaranja, a ne da moramo završiti sva neriješena pitanja o granici. Mislim da se od nas očekuje da imamo planove, viziju i komunikaciju jer je to dokaz da na problemima radimo i da smo ih voljni sporazumno riješiti. Upoznao sam premijera da imamo međuvladinu komisiju za granice sa Srbijom, a ne bude li moguć dogovor, obratit ćemo se Međunarodnom sudu pravde – komentirao je predsjednik Ivo Josipović nakon susreta s belgijskim premijerom. (jp)

Milanović: Jadranka Kosor mora dodatno o

Milanović: Jadranka Kosor mora dodatno objasniti o čemu je razgovarala s Letermeom

Koliko je SDP-u poznato, do sada se nije javno spominjalo rješavanje otvorenih graničnih pitanja s BIH, Crnom Gorom i Srbijom kao uvjet ulaska Hrvatske u EU. Očekujemo da premijerka Kosor dodatno objasni o čemu je točno razgovarala s belgijskim premijerom vezano uz proces pregovora i stavljaju li se pred Hrvatsku neki novi uvjeti o čemu Vlada nije do sada izvijestila hrvatsku javnost - komentirao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Pupovac: Naknadni uvjet zbog pona&scaron

Pupovac: Naknadni uvjet zbog ponašanja Slovenije

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je pitanje granice sa Srbijom, BiH te Crnom Gorom naknadni politički uvjet koji se pojavio zbog neeuropskog ponašanja Slovenije u graničnom sporu s Hrvatskom. Pupovac nastavlja kako je to njegovo mišljenje, iako ne može sa sigurnošću govoriti o ovom problemu jer mu svi razlozi nisu poznati.
- Da su u EU znali kako će se Slovenija ponašati prema Hrvatskoj, ona ne bi tako lako ušla u Uniju. Europa je sada skeptična i postoji strah kako bi se rješavanje graničnih pitanja nakon ulaska Hrvatske u EU odrazilo na odnose sa susjedima - kazao je Pupovac koji rješenje vidi u savezništvu kakvo su započele RH i Srbija.
- Savezništvo za Europu kakvo u posljednje vrijeme grade dvije države vidim kao rješenje za ovaj zahtjev EU koji nije mali, ali koji također nije nemoguće riješiti.

V. Pusić: Pitanje granice nije uvjet za

V. Pusić: Pitanje granice nije uvjet za ulazak u EU

Predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pristupnih pregovora s EU Vesna Pusić kaže da rješavanje problema granica sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH nije i ne može biti uvjet za ulazak Hrvatske u EU te zaključuje da je za nju to potpuno nova informacija.
- Ne trebamo se živcirati svaki put kad netko nešto kaže. Naš je uvjet, baš kao što je to bio i za Sloveniju, da učinimo sve napore ne bi li riješili pitanje granica. Konačno rješenje granica nije uvjet. I Slovenija je, kad je ulazila u EU, rekla: mi smo napravili sve što je bilo u našoj moći, ali nismo uspjeli. Očekujem da će se taj kriterij primijeniti na slučaju Hrvatske - kaže V. Pusić.

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
  • -obrisani-:

    02.06.2010. u 12:24h caudillo_1 je napisao/la: Što se ovi lumpeki kur** s članstvom u OECD-u,misle da su s tim ulovili muju za muda? :)). Opet izokrečeš činjenice i suštinu..Slovenija je članica pored mnogih ostalih stvari i EU saveza, OECD i ... prikaži još!ECD i World CUp 2010 skupljanja..Mi smo unutra i mi možemo razpravljati, kritizirati i procjenjivati šta valja ili ne valja.. Ako si vanjka i nemočan da uđeš nije pristojno raspravljati šta ne valja.. Nije pristojno jer si nemočan, nije pristojno jer nemreš i nije pristojno do onih koji su uspjeli i mogu..A svoje probleme če morati rješavati sami i Slovenci to radimo..I ne trebamo se opterečivati kako sve ne valja u Balkanskom savezu na zapadnom balkanu jer odavno sa time nemamo veze..I sa time nemamo veze jer ne sanjamo balkanske snove nego radimo i uspijemo..

  • tragac2:

    pa to je strašno . svaki zapadnoeuropski debil , kao na primjer ovaj bedak leterme , hrvatskoj ppostavlja uvjete - kako mu to padne na pamet ! a hrvatski debilni političari to odslušaju sa \" veleštovanjem \" , drhćući od ... prikaži još!i od podaništva - budući da su neobrazovani provincijalci i primitivci ! - jednaka je situacija sa onim ljigavim , dežmekastim fašistom brammertzom ! taj opravdano frustrirani debil ( vidi slučaja : i on je belgijanac !) i dalje ucjenjuje hrvatsku potpuno nevažnim papirima , koje je sakrila ili uništila britanija ! a prokleti fašist brammertz samo je agent britanije - i holandije - dviju najvećih država-ubojica nakon 2.svj.rata ! i to udruženje europskih fašista kroji maloj , nevještoj , napučenoj izdajnicima , hrvatskoj - budućnost ! fuj !

  • caudillo_1:

    02.06.2010. u 13:15h KraljMilutin je napisao/la: ovako,dzaba se vi bunite,dacete im taj izlaz na more,jer vama ni iz dzepa ni u dzep,drugo,crnogorcima morate da vratite prevlaku,jel ovako kako je sad,vi kontrolisete boku kotorsku a ne oni,i to su fakti.... ................................................................................................................................................ ... prikaži još!..... još jedno besposleno laprdalo zajedno s braćom zločićima laprda što ćemo mi hrvati napraviti. NE,nećemo slovencima dati teritorijalni kontakt s otvorenim morem a izlaz na otvoreno more imaju i sad,nikad im to hrvatska nije priječila a postoji niz načina da im zagorčamo život i čak ga koper kao luku svedemo na razinu lučice i veza za čamce. Crnogorce ne mješaj u ovu priču jer si očito malo izgubio vid od kad vam drugo oko u glavi otišlo....jbt oli se sad zovete kiklopi?:)))). Zbog istine samo da dam objašnjenje...sa crnogorcima smo se dogovorili da se granica riješi na sudu u Haagu i predmet spora nije \"njihova prevlaka\" jer nikad ni nije bila njihova niti je crnogorci traže a glede kontrole nad Bokom pa Boka kotorska je i Hrvatska i Crnogorska i oba naroda su ponosna na nju...nitko Boku neće ni kontrolirati niti blokirati.Bokokotorski zaliv se ne zove zaludu zalivom hrvatskih svetaca ali mi poštujemo činjenicu da je sad to većinski crnogorcima naseljen zaliv i ne tražimo ga,tim više što i crnogorci i bokokotorski hrvati žive u vrlo prijateljskim odnosima.