Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će predsjedavati Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine

Britanci su odustali od predsjedanja Vijećem EU, koje je bilo predviđeno 2017., pa se raspored izmijenio
23. srpnja 2016. u 07:00 4 komentara 532 prikaza
EU
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska će prvi put predsjedati Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, predloženo je na sastanku stalnih predstavnika 28 država članica u Bruxellesu i, iako se još čeka da ta odluka bude formalno usvojena u pisanoj proceduri, to će vjerojatno biti prvi izravni učinak izlaska Velike Britanije, tzv. Brexita, na Hrvatsku.

Naime, zbog referendumske odluke Britanaca o izlasku iz EU ta zemlja odustala je od predsjedanja Vijećem EU koje je bilo predviđeno za 2017. pa je predloženo da se sve zemlje u rasporedu rotirajućeg predsjedavanja (a raspored je izrađen do srpnja 2020.) pomaknu za jedno mjesto unaprijed. To je ostavilo jedno prazno mjesto na kraju postojećeg rasporeda i na to mjesto predlaže se uvrstiti Hrvatsku.

Kaczynski Pregovori sa Britancima Kaczynski otkrio mračnu ulogu Donalda Tuska u Brexitu Kontrola Hrvatska kontrola zračne plovidbe EU će za osam projekata dati 117 milijuna kuna

Drugi prijedlog, koji nije prošao, bio je da jednostavno umjesto Velike Britanije nagodinu Unijom predsjeda Belgija, a da postojeći raspored dalje do sredine 2020. ostane isti, dakle bez Hrvatske, no Mađarska se, kako neslužbeno doznajemo, usprotivila tome i tako pomogla da Hrvatska dođe prije na red.

Mađari navodno nisu toliko željeli pomoći Hrvatskoj koliko im je smetala ideja da Belgija, koja često kritizira Mađarsku unutar EU, predsjeda umjesto Velike Britanije. 

>> Evo kada bi Hrvatska mogla preuzeti predsjedavanje Europskom unijom

BLISKI SUSRET S GRDOSIJOM
Fascinantan trenutak: Dron snimio što je kit učinio kada je došao do jet skija
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto