Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saudijski princ otkrio što ga je najviše zainteresiralo u Hrvatskoj!

Na sastanku će biti i ministar Vrdoljak te načelnik Glavnog stožera Lovrić
07. kolovoza 2014. u 19:06 74 komentara 26596 prikaza
princ
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, koji je od ponedjeljka u Republici Hrvatskoj, u petak će posjetiti predsjednika RH Ivu Josipovića koji je trenutačno na odmoru u rodnoj Baškoj Vodi.

Predsjednik Josipović rekao nam je da će princa ugostiti na ručku u Makarskoj, a da je nakon objeda predviđena polusatna šetnja i razgledavanje grada.

Najviše izvozimo u SAD

Premda je saudijski princ u neslužbenom boravku u Hrvatskoj, a predsjednik Republike na odmoru, njihov susret – na što upućuje sastav gostiju koji će im se pridružiti – mogao bi imati poslovni odjek.

Josipović je, naime, uz gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića na ručak pozvao i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Dragu Lovrića. Jedna od konkretnijih tema s princom Alwaleedom bin Talalom bin Abdulazizom al-Saudom bit će izvoz hrvatske vojne opreme koja jednim dijelom ide i u Saudijsku Arabiju.

Prema dostupnim podacima, Republika Hrvatska je u prošloj 2013. godini izvezla naoružanja i vojne opreme u protuvrijednosti većoj od 1,1 milijarde kuna. Riječ je o proizvodima petnaestak hrvatskih poduzeća, a najtraženiji su proizvodi karlovačkog HS Produkta. Riječ je o njihovom nadaleko poznatom i svjetski priznatom pištolju te relativno novom proizvodu – jurišnoj puški, koja je bila i na testiranju u nekoliko postrojbi Oružanih snaga RH, a karlovačka tvrtka s njom ima velike planove. Dobre izvozne rezultate bilježe i ponajbolje svjetske zaštitne kacige Šestan Buscha te strojevi za razminiranje tvrtke Doking.

Putuje i investira

Milan Bandić Najveći na svijetu Bandić želi muzej ljubavi i tolerancije: Bio bih sretan da princ da novac Al-Waleed bin Talal Posjet Hrvatskoj Saudijski princ, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, stigao u Zagreb Saudijski princ U posjetu Saudijski princ na cijeli dan zakupio tvrđavu Medvedgrad

Najviše vojne opreme izvozi se u SAD, a na listi kupaca još je niz zemalja, od Austrije, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, preko Češke, Čilea, Egipta, Estonije, Kuvajta i Mađarske do Saudijske Arabije.

Neslužbeno doznajemo da su već otvoreni razgovori koji bi mogli rezultirati povećanjem izvoza u Saudijsku Arabiju. Naša poduzeća konkuriraju za pištolje, jurišne puške, zaštitne kacige i za vojne brodove. Više pojedinosti nismo mogli doznati jer još ništa nije definirano, no rečeno nam je da bi posrijedi mogao biti doista velik posao.

Saudijski princ, osim što spada u najbogatije ljude na svijetu, na čelu je investicijskog fonda i poznat je po tome što puno putuje svijetom i stalno pronalazi prostor za nova ulaganja.

"Uvijek pratimo u što bismo mogli investirati"

Iako je došao isključivo kao turist, princ ne krije da je zainteresiran za ulaganja u našu zemlju. Za Dnevnik Nove TV otkrio je koji ga sektor u Hrvatskoj najviše zanima.

- Uvijek pratimo u što bismo mogli investirati. Jer, kao što znate, ulažemo u 13 područja - od telekomunikacija, interneta, društvenih mreža, bankarstva, hotelijerstva, medija i ostalog. Uvijek tražimo priliku u bilo kojoj zemlji, a ono što vidim u Hrvatskoj je da je turistički sektor iznimno važan i da se razvija. Koliko znam, prihod od turizma prošle godine iznosio je oko 6 milijardi eura, imali ste oko 10 milijuna posjetitelja. Tu ima potencijala koji mi tražimo - rekao je princ.

O mogućnostima ulaganja sutra će razgovarati i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

- Govorit ću mu o mojoj kompaniji Kingdom Holdingu i što može očekivati od moje zemlje. Očekujem da mi kaže kakve su potrebe i očekivanja od Hrvatske, koja su to područja u koja Vlada i hrvatski građani žele da se ulaže. Na osnovu tog važnog sastanka trebali bi donijeti neke odluke - rekao je za Dnevnik Nove TV saudijski multimilijarder.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 28 milijardi dolara, a vlasničke udjele ima u najvećim svjetskim tvrtkama poput - Applea, Coca Cole, Motorole, McDonald'sa, Twittera, Walta Disneya. Na pitanje što misli i zna o Hrvatskoj, nije štedio na lijepim riječima, ali je istaknuo je kritike.

- Niti jedna zemlja nije savršena. Hrvatska je prošla kroz teška vremena, nije vam bilo lako nakon rata. Posljednjih 6 godina također prolazite kroz poteškoće, ali tako je u cijelome svijetu. Umjesto da ističem negativne, radije bi istaknuo pozitivne strane: imate stabilnost, dobrog predsjednika, demokraciju, slobodno novinarstvo, slobodu govora, dobar porezni sustav. Još uvijek ne privlačite dovoljno investicija, ali radite i na tome - primijetio je bin Talal.

Na kraju razgovora dodao je gdje vidi još puno prostora za naš napredak.

- Porezni sustav morao bi vam biti privlačniji u odnosu na ostale zemlje, morate smanjiti birokraciju i biti agresivniji u privlačenju investicija - istaknuo je princ.

Pevex
VODIČ
Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
 • Mlad75:

  Joj jeste jadni sa tim člancima o princu, ponašate se ko naše sponzoruše koje su stajale u redu da bi popuš..e Denisu Rodmanu i to prestavljale kao jedan od svojih najvećih dostignuća.......Pa koliko smo jadni kad u svakom arapu koji ... prikaži još! dođe vidimo spas......umjesto da se postavimo kao domačini koji drže do svoje zemlje i naravno pokažemo dobrodošlicu kao i svakom dobronamjernom čovjeku, ali isto tako ostanemo dostajanstveni, naši se mediji i političari ponašaju kao jadnici koji na koljenima traže milostinju i željno iščekuju da princ baci prema njima koji novčić...Moja ponosna Hrvatska na što si spala u rukama ovakvih medija i političara!

 • okaidy:

  a di je Serverina, je li vreba na ovog princa ?

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Naj bolje da ulaže u ZAMP. Tamo mu je sigurno naj bolja dividenda , bar dok je ovakav zakon da plačaju naknadu i za prazne hotelske sobe . To če mu vjerojatno svesrdno predložiti Josipović jer bi i On onda ... prikaži još!a poboljšao prihode koji su i danas preveliki a kad izgubi izbore da prihodi budu primjereni današnjim. Pozdrav dobrim ljudima