Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET PRINCA

Saudijski princ otkrio što ga je najviše zainteresiralo u Hrvatskoj!

princ
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
Autori: Davor Ivanković, Ivanka Toma
07.08.2014.
u 19:06

Na sastanku će biti i ministar Vrdoljak te načelnik Glavnog stožera Lovrić

Saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, koji je od ponedjeljka u Republici Hrvatskoj, u petak će posjetiti predsjednika RH Ivu Josipovića koji je trenutačno na odmoru u rodnoj Baškoj Vodi.

Predsjednik Josipović rekao nam je da će princa ugostiti na ručku u Makarskoj, a da je nakon objeda predviđena polusatna šetnja i razgledavanje grada.

Najviše izvozimo u SAD

Premda je saudijski princ u neslužbenom boravku u Hrvatskoj, a predsjednik Republike na odmoru, njihov susret – na što upućuje sastav gostiju koji će im se pridružiti – mogao bi imati poslovni odjek.

Josipović je, naime, uz gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića na ručak pozvao i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Dragu Lovrića. Jedna od konkretnijih tema s princom Alwaleedom bin Talalom bin Abdulazizom al-Saudom bit će izvoz hrvatske vojne opreme koja jednim dijelom ide i u Saudijsku Arabiju.

Prema dostupnim podacima, Republika Hrvatska je u prošloj 2013. godini izvezla naoružanja i vojne opreme u protuvrijednosti većoj od 1,1 milijarde kuna. Riječ je o proizvodima petnaestak hrvatskih poduzeća, a najtraženiji su proizvodi karlovačkog HS Produkta. Riječ je o njihovom nadaleko poznatom i svjetski priznatom pištolju te relativno novom proizvodu – jurišnoj puški, koja je bila i na testiranju u nekoliko postrojbi Oružanih snaga RH, a karlovačka tvrtka s njom ima velike planove. Dobre izvozne rezultate bilježe i ponajbolje svjetske zaštitne kacige Šestan Buscha te strojevi za razminiranje tvrtke Doking.

Putuje i investira

Najviše vojne opreme izvozi se u SAD, a na listi kupaca još je niz zemalja, od Austrije, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, preko Češke, Čilea, Egipta, Estonije, Kuvajta i Mađarske do Saudijske Arabije.

Neslužbeno doznajemo da su već otvoreni razgovori koji bi mogli rezultirati povećanjem izvoza u Saudijsku Arabiju. Naša poduzeća konkuriraju za pištolje, jurišne puške, zaštitne kacige i za vojne brodove. Više pojedinosti nismo mogli doznati jer još ništa nije definirano, no rečeno nam je da bi posrijedi mogao biti doista velik posao.

Saudijski princ, osim što spada u najbogatije ljude na svijetu, na čelu je investicijskog fonda i poznat je po tome što puno putuje svijetom i stalno pronalazi prostor za nova ulaganja.

Komentara 74

ML
Mlad75
21:21 07.08.2014.

Joj jeste jadni sa tim člancima o princu, ponašate se ko naše sponzoruše koje su stajale u redu da bi popuš..e Denisu Rodmanu i to prestavljale kao jedan od svojih najvećih dostignuća.......Pa koliko smo jadni kad u svakom arapu koji dođe vidimo spas......umjesto da se postavimo kao domačini koji drže do svoje zemlje i naravno pokažemo dobrodošlicu kao i svakom dobronamjernom čovjeku, ali isto tako ostanemo dostajanstveni, naši se mediji i političari ponašaju kao jadnici koji na koljenima traže milostinju i željno iščekuju da princ baci prema njima koji novčić...Moja ponosna Hrvatska na što si spala u rukama ovakvih medija i političara!

OK
okaidy
20:19 07.08.2014.

a di je Serverina, je li vreba na ovog princa ?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
19:56 07.08.2014.

Naj bolje da ulaže u ZAMP. Tamo mu je sigurno naj bolja dividenda , bar dok je ovakav zakon da plačaju naknadu i za prazne hotelske sobe . To če mu vjerojatno svesrdno predložiti Josipović jer bi i On ondaa poboljšao prihode koji su i danas preveliki a kad izgubi izbore da prihodi budu primjereni današnjim. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije