Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saudijski princ otkrio što ga je najviše zainteresiralo u Hrvatskoj!

Na sastanku će biti i ministar Vrdoljak te načelnik Glavnog stožera Lovrić
07. kolovoza 2014. u 19:06 74 komentara 25859 prikaza
princ
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saudijski princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, koji je od ponedjeljka u Republici Hrvatskoj, u petak će posjetiti predsjednika RH Ivu Josipovića koji je trenutačno na odmoru u rodnoj Baškoj Vodi.

Predsjednik Josipović rekao nam je da će princa ugostiti na ručku u Makarskoj, a da je nakon objeda predviđena polusatna šetnja i razgledavanje grada.

Najviše izvozimo u SAD

Premda je saudijski princ u neslužbenom boravku u Hrvatskoj, a predsjednik Republike na odmoru, njihov susret – na što upućuje sastav gostiju koji će im se pridružiti – mogao bi imati poslovni odjek.

Josipović je, naime, uz gradonačelnika Makarske Tonćija Bilića na ručak pozvao i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Dragu Lovrića. Jedna od konkretnijih tema s princom Alwaleedom bin Talalom bin Abdulazizom al-Saudom bit će izvoz hrvatske vojne opreme koja jednim dijelom ide i u Saudijsku Arabiju.

Prema dostupnim podacima, Republika Hrvatska je u prošloj 2013. godini izvezla naoružanja i vojne opreme u protuvrijednosti većoj od 1,1 milijarde kuna. Riječ je o proizvodima petnaestak hrvatskih poduzeća, a najtraženiji su proizvodi karlovačkog HS Produkta. Riječ je o njihovom nadaleko poznatom i svjetski priznatom pištolju te relativno novom proizvodu – jurišnoj puški, koja je bila i na testiranju u nekoliko postrojbi Oružanih snaga RH, a karlovačka tvrtka s njom ima velike planove. Dobre izvozne rezultate bilježe i ponajbolje svjetske zaštitne kacige Šestan Buscha te strojevi za razminiranje tvrtke Doking.

Putuje i investira

Milan Bandić Najveći na svijetu Bandić želi muzej ljubavi i tolerancije: Bio bih sretan da princ da novac Al-Waleed bin Talal Posjet Hrvatskoj Saudijski princ, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, stigao u Zagreb Saudijski princ U posjetu Saudijski princ na cijeli dan zakupio tvrđavu Medvedgrad

Najviše vojne opreme izvozi se u SAD, a na listi kupaca još je niz zemalja, od Austrije, Bangladeša, Bosne i Hercegovine, preko Češke, Čilea, Egipta, Estonije, Kuvajta i Mađarske do Saudijske Arabije.

Neslužbeno doznajemo da su već otvoreni razgovori koji bi mogli rezultirati povećanjem izvoza u Saudijsku Arabiju. Naša poduzeća konkuriraju za pištolje, jurišne puške, zaštitne kacige i za vojne brodove. Više pojedinosti nismo mogli doznati jer još ništa nije definirano, no rečeno nam je da bi posrijedi mogao biti doista velik posao.

Saudijski princ, osim što spada u najbogatije ljude na svijetu, na čelu je investicijskog fonda i poznat je po tome što puno putuje svijetom i stalno pronalazi prostor za nova ulaganja.

"Uvijek pratimo u što bismo mogli investirati"

Iako je došao isključivo kao turist, princ ne krije da je zainteresiran za ulaganja u našu zemlju. Za Dnevnik Nove TV otkrio je koji ga sektor u Hrvatskoj najviše zanima.

- Uvijek pratimo u što bismo mogli investirati. Jer, kao što znate, ulažemo u 13 područja - od telekomunikacija, interneta, društvenih mreža, bankarstva, hotelijerstva, medija i ostalog. Uvijek tražimo priliku u bilo kojoj zemlji, a ono što vidim u Hrvatskoj je da je turistički sektor iznimno važan i da se razvija. Koliko znam, prihod od turizma prošle godine iznosio je oko 6 milijardi eura, imali ste oko 10 milijuna posjetitelja. Tu ima potencijala koji mi tražimo - rekao je princ.

O mogućnostima ulaganja sutra će razgovarati i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

- Govorit ću mu o mojoj kompaniji Kingdom Holdingu i što može očekivati od moje zemlje. Očekujem da mi kaže kakve su potrebe i očekivanja od Hrvatske, koja su to područja u koja Vlada i hrvatski građani žele da se ulaže. Na osnovu tog važnog sastanka trebali bi donijeti neke odluke - rekao je za Dnevnik Nove TV saudijski multimilijarder.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 28 milijardi dolara, a vlasničke udjele ima u najvećim svjetskim tvrtkama poput - Applea, Coca Cole, Motorole, McDonald'sa, Twittera, Walta Disneya. Na pitanje što misli i zna o Hrvatskoj, nije štedio na lijepim riječima, ali je istaknuo je kritike.

- Niti jedna zemlja nije savršena. Hrvatska je prošla kroz teška vremena, nije vam bilo lako nakon rata. Posljednjih 6 godina također prolazite kroz poteškoće, ali tako je u cijelome svijetu. Umjesto da ističem negativne, radije bi istaknuo pozitivne strane: imate stabilnost, dobrog predsjednika, demokraciju, slobodno novinarstvo, slobodu govora, dobar porezni sustav. Još uvijek ne privlačite dovoljno investicija, ali radite i na tome - primijetio je bin Talal.

Na kraju razgovora dodao je gdje vidi još puno prostora za naš napredak.

- Porezni sustav morao bi vam biti privlačniji u odnosu na ostale zemlje, morate smanjiti birokraciju i biti agresivniji u privlačenju investicija - istaknuo je princ.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Mlad75:

  Joj jeste jadni sa tim člancima o princu, ponašate se ko naše sponzoruše koje su stajale u redu da bi popuš..e Denisu Rodmanu i to prestavljale kao jedan od svojih najvećih dostignuća.......Pa koliko smo jadni kad u svakom arapu koji ... prikaži još! dođe vidimo spas......umjesto da se postavimo kao domačini koji drže do svoje zemlje i naravno pokažemo dobrodošlicu kao i svakom dobronamjernom čovjeku, ali isto tako ostanemo dostajanstveni, naši se mediji i političari ponašaju kao jadnici koji na koljenima traže milostinju i željno iščekuju da princ baci prema njima koji novčić...Moja ponosna Hrvatska na što si spala u rukama ovakvih medija i političara!

 • okaidy:

  a di je Serverina, je li vreba na ovog princa ?

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Naj bolje da ulaže u ZAMP. Tamo mu je sigurno naj bolja dividenda , bar dok je ovakav zakon da plačaju naknadu i za prazne hotelske sobe . To če mu vjerojatno svesrdno predložiti Josipović jer bi i On onda ... prikaži još!a poboljšao prihode koji su i danas preveliki a kad izgubi izbore da prihodi budu primjereni današnjim. Pozdrav dobrim ljudima