Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sličnosti

Hrvatska bi mogla krojiti vladu kao što je Italija 2013.

rim
Foto: IPA/PIXSELL
10.11.2015.
u 20:15

Most bi poput talijanskih petozvjezdaša u Saboru mogao biti u oporbi i glasati samo za zakone iz svog programa

Most se ne bi mogao po programu usporediti s talijanskim Pokretom pet zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla, ali bi se u Saboru njegovi zastupnici mogli ponašati kao petozvjezdaši u talijanskom parlamentu, tj. biti u oporbi i glasati samo za zakone iz svog programa. U Hrvatskoj je moguć talijanski scenarij jer ono što se dogodilo na talijanskim parlamentarnim izborima 2013. ponovilo se sada u Hrvatskoj (s razlikom što je u Italiji lijevi centar dobio najviše glasova).

Italija je od Drugog svjetskog rata imala najviše vlada među europskim zemljama, čak 64, ali – malo jednobojnih. Jedino je Demokršćanska stranka sastavljala jednobojnu vladu, no ili je imala malu vanjsku potporu i trajala nekoliko mjeseci ili nije dobivala parlamentarnu potporu pa su sazivani izbori. Nijedna legislatura, a sadašnji je 17. parlament od Drugog svjetskog rata, nije imala cijeli mandat jednobojnu vladu, već se uvijek nalazila stranka koja je ulazila u nju.

Jednobojna vlada s vanjskom potporom bila je ona demokršćanskog čelnika Alda Mora iz 1974. i trajala je manje od dvije godine. Poslije izbora 1976. ponovno je stvorena jednobojna demokršćanska vlada s premijerom Giulijom Andreottijem, no od 1979. do danas vladu su stvarale koalicije. U peterostranačkoj, osamdesetih godina, bili su i socijalisti. No te se vlade, premda je 1983. prvi put premijerom postao jedan socijalistički čelnik Bettino Craxi, nisu mogle nazivati vladama lijevog centra.

Prva vlada lijevog centra bila je ona Romana Prodija 1996. Tada su u njegovoj koaliciji nazvanoj Maslina bili i bivši komunisti, odnosno Demokratska stranka ljevice (PDS) nastala od KP-a, koja se danas naziva Demokratska stranka (PD) i kojoj je na čelu Matteo Renzi.

Na talijanskim izborima 2013. bio je pobijedio PD Pierluigija Bersanija, ali bez parlamentarne većine. Mogao je koalirati jedino s pokretom M5S jer nije htio stvarati veliku koaliciju s desnim centrom bivšeg premijera Silvija Berlusconija. M5S, kao u Hrvatskoj Most, ne želi ni s kime u vladu. Tako su petozvjezdaši odbili i Bersanija. Tadašnji šef države Giorgio Napolitano povjerio je zatim mandat članu PD-a Enricu Letti koji stvorio vladu velike koalicije s Berlusconijevom strankom.

Bersani je podnio ostavku kao čelnik PD-a i njegovo mjesto preuzeo je Renzi, koji je ubrzo maknuo i Lettu, ocijenivši njegove reforme presporima. Berlusconiju se nije svidio način na koji je Renzi predložio kandidata za novog šefa države (u parlamentu je izabran Sergio Mattarella) i izašao je iz vlade, ali je time izazvao rascjep svoje stranke. Njegovi su ministri ostali u vladi stvorivši novu stranku. M5S u parlamentu glasuje samo za zakone koje predlaže ili smatra da su jednaki njegovu programu. Prema ovom scenariju, u Hrvatskoj bi mogla nastati vlada velike koalicije, ali premijer ne bi bio čelnik HDZ-a niti bi u njoj bio čelnik SDP-a. Reforme koje predlaže Most, kao što je smanjenje broja županija i općina, nisu voljni provesti ni HDZ ni SDP.     

>> Božo Petrov: Jeftinije je napraviti nove izbore nego trpjeti još jednu nesposobnu Vladu četiri godine

Komentara 48

GR
greenvest
20:41 10.11.2015.

Italija je prije nekih tridesetak godina promijenila sedam Vlada u godini...e sada da li to Hrvatskoj treba kada imigrantska kriza dostiže vrhunac, nezaposlenost i iseljavanje rastu, javni dug se povečava i država tone u beznađe...tko voli neka izvoli...oni koji imaju siguran posao u javnom sektoru neka se ne očituju...

Avatar recitimeni
recitimeni
20:42 10.11.2015.

Narod koji je navikao ili na diktatore ili na vladavinu isključivo jedne partijske stranke treba vremena kako bi se navikao na nešto potpuno drugačije. Po ovome što se počelo pisati, MOST nije samo trebao riješiti pitanje nove Vlade dva sata nakon Izbora, već je trebao i sve probleme ove zemlje riješiti jučer. I da su to napravili opet ne bi bili dobri. I opet bi kao "bolji" izbor bili ljudi kojima dvadeset godina nije dovoljno da riješe osnovna pitanja egzistencije običnih ljudi. Saberite se malo, još nisu objavljeni niti službeni rezultati Izbora.

SL
Slovenkanaslužbenomputu
20:44 10.11.2015.

Teško vama, sa jedne strane most SDP do Srbije, a sa druge ograda u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije