Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Milanović pozvao Austrijance da ljetuju u sigurnoj Hrvatskoj

Austrijsku novinarku je zanimalo zašto Milanović poziva Austrijance u Hrvatsku i tvrdi da je sigurna, kada znatno manje testira na koronavirus nego Austrija i Slovenija i da li je doista moguće otići i vratiti se iz Hrvatske bez zatvaranja granica
08. srpnja 2020. u 16:51 1 komentara 1680 prikaza
Trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, slovenski predsjednik Borut Pahor i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen sastali su se u srijedu prijepodne u bečkom Hofburgu na već tradicionalnom, sedmom po redu - trilateralnom sastanku kojim tri države članice EU-a promiču dobrosusjedske odnose i raspravljaju o regionalnim i europskim pitanjima. U fokusu ovogodišnje rasprave trojice predsjednika bila je Europa nakon pandemije koronavirusa i aktualna epidemiološka situacija u tri navedene zemlje. Razmijenjena su mišljenja i o prekograničnoj suradnji, s posebnim osvrtom na slobodu putovanja i turizam. Posebno je istaknut i značaj klimatskih promjena i Europskog zelenog plana (Green Deal).

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel NOVE MJERE Hrvatska više nije na zelenoj listi: Razgovarali Plenković i Janša, zatvaranja granica neće biti

Tijekom sastanka, kako je istaknuto na zajedničkoj konferenciji za novinare, trojice predsjednika su poseban naglasak stavili na unapređenje budućih gospodarskih odnosa nakon koronakrize i turizam, jednu od najvažnijih i najprihodovnijih grana gospodarstva u sve tri zemlje, teško pogođenu posljedicama koronakrize. Vezano uz to, kao tema nametnulo se je i pitanje otvaranja, odnosno zatvaranja granica. Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se je na dominantna pitanja trilaterale: koronakrizu i „zelenu politiku“.

„Korona je došla i proći će. Ali probleme koje Zemlja ima, dakle globus, s promjenama klime, koje Hrvatska, ako ne budemo djelovali svi zajedno, može imati kao zemlja koja se oslanja na turizam, su toliki da o tome nikada ni na trenutak ne smijemo prestati razmišljati i koliko je god moguće na tome raditi“, rekao je Milanović dodavši kako se trebamo više posvetiti zelenoj politici i obnovljivoj energiji te klimatskim promjenama.

Napomenuo je da će se u Hrvatskoj „glasnije nego do sada zalagati za ta pitanja“. Vezano uz koronakrizu i odvraćanje Austrijanaca da ne putuju u Hrvatsku na ljetovanje zbog aktualne epidemiološke situacije, Milanović je rekao „Hrvatska je sigurna, da sigurnija ne može biti. Da ne govorim patetično. Dođite i uvjerite se. Čekamo vas!“ Austrijski predsjednik Van der Bellen je rekao kako je trilaterala već tradicionalno okupljanje predsjednika tri države, istaknuvši značaj tih kako je izjavio „prijateljskih sastanaka“.

Karoline Edtstadler Austrijska ministrica za EU u razgovoru za Večernji: Države trebaju same vratiti dugove za oporavak

„ Mi smo dobri susjedi upućeni jedni na druge, usko povezani, naša su gospodarstva isprepletena. Imamo identične interese i možemo ići zajedničkim putem, koliko smo gospodarski jaki“, ustvrdio je austrijski predsjednik. Dodao je kako je svoj trojici predsjednika bilo važno s današnjeg trilateralnog sastanka „odaslati signal da je ne samo koronakrizu potrebno shvatiti ozbiljno nego i klimatske izazove“.

„Ovo je sjajan format, ovo su bliske države, ovo je društvo u kojem možemo nešto konstruktivno napraviti i otvoreno razgovarati o problemima koji stoje pred svijetom i Europom nakon Covida-19. Ima razloga za oprez, ali nema za strahove i nelagodu. Moramo nastaviti živjeti normalno koliko je to god moguće“, rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Slovenije Pahor je podsjetio na početke trilaterale 2014. godine, kao sjajne ideje njegovanja dobrosusjedskih odnosa i zajedničke suradnje na raznim područjima. „Ovo je već sedmi trilateralni sastanak, u čijem su središtu dvije stvari: dobrosusjedski odnosi i europska perspektiva“, rekao je Pahor. Istakao je kako je s Van der Bellenom dogovorio zajedničko obilježavanje koruškog plebiscita 10. listopada ove godine u Klagenfurtu zajedno sa slovenskom manjinom u Koruškoj.

Kurz posjetio Austrijance Kleinwalsertala: Prva posjeta nakon gotovo pola stoljeća PODUZETE MJERE Nakon Njemačke i u Austriji nova žarišta korone u klaonicama: Više od 1000 zaraženih

Austrijsku novinarku je zanimalo zašto Milanović poziva Austrijance u Hrvatsku i tvrdi da je sigurna, kada znatno manje testira na koronavirus nego Austrija i Slovenija i da li je doista moguće otići i vratiti se iz Hrvatske bez zatvaranja granica? Milanović je rekao da iako se piše da je hrvatska obala poluprazna u Hrvatskoj trenutačno borave i Austrijanci i Slovenci i turisti iz južne Njemačke, i to na razini od trećine dolazaka prošle godine. Što se tiče epidemiološke situacije istakao je kako je „opća stopa smrtnosti u Hrvatskoj niža nego prošle godine u isto vrijeme, dok još uopće nije bilo korone“.

Na upit hrvatskog novinara da li je glasao na nedavnim izborima za Hrvatski sabor Milanović je odgovorio da je to njegova „privatna stvar“ „Privatne stvari, jesam li se za nekoga osobno opredijelio i tko je taj, to će ostati u mojoj domeni i toga ću se držati i kao predsjednik, posebno kada su u pitanju parlamentarni izbori“, istakao je.

Dodao je da kao predsjednik ima problem da se na njega „vrši pritisak da se za nekog opredijelim, a onda šutim o tome“. Zamoljen da komentira pobjedu HDZ-a rekao je da mu je „drago da je rezultat jasan“. „Time će se moja uloga krajnje pojednostaviti i svesti samo na tehničku, umjesto da bude delikatna kao u slučaju da su se ponovile okolnosti nakon izbora iz 2015.“, napomenuo je. Nakon radnog ručka, predsjednik Milanović održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom tijekom kojeg je trebao prihvatiti Inicijativu za veće ambicije u području klimatskih promjena, koju austrijski predsjednik snažno zagovara.

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Persone:

    Milanović kaže da je njegovo glasanje njegova privatna stvar... ali, zašto se ljudi bore da budu javne osobe, a kad to postanu, kmeče za privatnošću?! Ili si privatna, ili javna osoba. Nema između.