Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska kao promotor

Hrvatska 11. u EU po izdvajanju za obranu

Vojska RH
Robert Anic/PIXSELL
19.05.2018.
u 16:43

Samo tri članice EU unutar preporučenog udjela od dva posto BDP-a za obranu, Hrvatska svejedno diže vojni budžet.

Dvadeset osam država članica EU za troškove obrane izdvaja 200 milijardi eura, što je 1,3 posto europskog BDP-a. Države članice eurozone za obranu su 2016. usmjerile 0,2 posto BDP-a, objavio je jučer europski statistički ured Eurostat.

Po izdvajanjima za obranu Hrvatska se među državama članica EU nalazi na visokom jedanaestom mjestu s 0,2% udjela BDP-a. Godine 2016. omjer izdataka za obranu države prema BDP-u varirao je od 0,3% u Irskoj, 0,4% u Luksemburgu, 0,6% na Malti i Austriji do 2,4% u Estoniji, 2,1% u Grčkoj, 2,0% u Velikoj Britaniji i 1,8% u Francuskoj. Sličan omjer bio je i godinu dana ranije. Proklamirani cilj NATO-a je da svaka zemlja izdvaja 2% posto svog BDP-a za obranu, no najnoviji podaci za 2016. pokazuju da su taj cilj dostigle samo tri članice EU.

Vojska RH
1/23

Prozivke SAD-a

Europska bi unija, prema zajedničkom dogovoru NATO-a iz 2014., zapravo za obranu trebala izdvojiti dodatnih 100 milijardi eura u odnosu na dosadašnja izdvajanja, a rok do kojega bi trebali dublje zahvatiti u javni novac postavljen je na 2024. godinu. No, zasad nijedna članica nije značajnije povećala vojni budžet. Sjedinjene Američke Države za vojsku daju nešto više od tri posto BDP-a, zbog čega Donald Trump svako malo dijeli lekcije svojim europskim partnerima te ih poziva da više novca usmjere za vojne svrhe. Eurostat jučer podsjeća da Europska unija izdvaja petinu javnog novca na socijalnu zaštitu svojih građana, za zdravstvo odlazi 7,1% godišnjeg BDP-a, obrazovanje 4,7%. Izdaci za obranu veći su od javne potrošnje za rekreaciju, kulturu i vjeru, koja iznosi 1,0% BDP-a, zaštitu okoliša (0,7%) te stambene i društvene pogodnosti (0,6%).

Milijarda više

Na razini EU-28, zamalo polovica (46%) ukupnih rashoda za “obranu” odnosilo se na naknade, plaće i socijalne doprinose za vojsku i zaposlene na poslovima obrane, 31% je bilo namijenjeno redovnim troškovima sustava, a 20% kapitalnim ulaganjima među ostalim i u novu opremu. Istraživanje i razvoj na obrani činili su neznatan dio rashoda države u svim zemljama, osim Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. U apsolutnom smislu, Velika Britanija je najviše potrošila na obranu – 47 milijardi eura – što je gotovo svaki četvrti euro potrošen u EU, slijedi Francuska s 41 milijardom eura (20% vrijednosti EU), Njemačka (33 milijarde eura, ili 16%) i Italija (22 milijarde eura, ili 11%). Zajedno, ove četiri države članice nose 71% ukupnih izdataka za obranu u EU. Hrvatska je 2016. godine za troškove obrane izdvojila 4,27 milijardi kuna, što predstavlja 1,2 posto našeg BDP-a i u prosjeku je eurozone. Da bi digli izdvajanje na dva posto, za obranu bi trebalo izdvojiti oko sedam milijardi kuna. Vojni je proračun ove godine skočio na 4,8 milijardi kuna, a u iduće tri godine Vlada ga planira povećati za milijardu kuna kako bi nabavila nove borbene avione. Europska je unija 2016. imala istu razinu izdvajanja za obranu kao i 2015. godine.

Ključne riječi

Komentara 69

DU
Deleted user
17:44 19.05.2018.

Ministre Krsicevicu da li imate VHS-icu za svakog Hrvata? I koliko je nas koji je znamo ocistiti? Tako se gradi sigurnost zemlje? Mi moramo krenuti od osnova!Od fizickog i taktickog osposobljavnja mladih,pa na vise.. Zasto su s vojnih skladista poklanjani kalasnjikovi teroristickim grupama na Bliskom istoku,da bi nas ti isti danas preplavili izbjeglicama?Moj je caca 91. taj isti kalasnjikov morao platiti 2000 tadasnjih maraka,a svaki metak bio je jednu njemacku marku! A vi ih danas poklanjate!Radi se o gotovo 200 tisuca jurisnih pusaka! Sve ste otpisali.I AK-47 i FAL,i PAP-ovke,kao da nam nikad vise nece trebati. Koliko streljiva imamo uskladisteno? Postoji li rezerva goriva i sanitetskog materijala za slucaj globalnog sukoba? Koliko atomskih sklonista je danas funkcijonalno?Imamo li mi civilnu zastitu,mjere uzbunjivanja? Zalihe hrane i pitke vode? Svijet je danas u rasulu,oko nas svuda ludilo,gledam ga svaki dan u Njemackoj.Svi se spremaju na rat,samo Europa nijemo gleda, kao da se to nas ne tice,a upravo je Europa prva na udaru.I ruskog nuklearnog potencijala i neoosmanizma i islamizacije. Danas BiH kljuca,ako 50 tisuca muslimanskih migranata udje u zemlju BiH ce eksplodirati.Imali li Hrvatska odgovor?

Avatar Django
Django
17:25 19.05.2018.

Čini se da je trebalo otprilike 0,2% truda da bi se skupusala ova papazjanija iz koje nije moguće saznati ništa pametnoga. Inače, Hrvatska je u 2016-toj izdvajala 1,23% BDP-a. Za Irsku, Maltu i Luxemburg su podaci po svemu sudeći jednako vjerodostojni. Kada bih ja svoj posao odradio na ovakav način, vjerojatno bih isti čas dobio cipelu. No, dobro, moj posao je odgovorniji. I još se nađu ljudi koji se na ove podatke žeste. To je po svemu sudeći Pavlovljev uvjetovani refleks.

TO
tolitol
17:05 19.05.2018.

Puno je bitnije pitanje kako je uz Siriju, Rusiju, Libiju, migrantske krize, mogući nuklearni rat na bliskom istoku itd., moguće da je Hrvatska s pišljivih 0,2 posto BDP izdvajanja za vojsku čak na 11. mjestu u EU? Doista "divna" vijest za EU i za poimanje sigurnosti u njemu. Što kad iz EU-a izađu Britanci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije