Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatin Špremu: Nema osnove za postupak protiv Turudića

– Zadovoljan sam odgovorom predsjednika Vrhovnog suda – kazao je Boris Šprem dodajući da je ta priča za njega sada završena
23. ožujka 2012. u 09:26 54 komentara 6 prikaza
PREDSJEDNIK DIP-A BRANKO HRVATIN ODRŽAO KONFERENCIJU ZA MEDIJE (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem izazvao je pravu buru reakcija pismom adresiranim na Vrhovni sud u kojem je suca Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, prozvao zbog "nedopustivog i neprofesionalnog ponašanja" kojim je uvrijedio Hrvatski sabor kad je Luku Bebića opomenuo da nije u Saboru i rekao mu neka se pristojno ponaša. I dok je I. Turudić, ujedno  i predsjednik sudskog vijeća u postupku koji se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi protiv Ive Sanadera i tijekom kojeg je izrekao opomenu Bebiću kao svjedoku, odgovorio da nema namjeru ispričati se zbog tih riječi, i ne žali što ih je izrekao, do danas se čekao odgovor Vrhovnog suda.

"Nisam našao osnove za pokretanjem postupka u odnosu na označeno ponašanje", napisao je Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda u pismu što ga je poslao Borisu Špremu.

Uvažio je Špremovo pismo kazavši:  "Svojim komentarom te načinom iznošenja svoga stajališta ni u čemu niste doveli u sumnju sudsku neovisnost uopće ili u konkretnom predmetu."

Hrvatin je dodao da se kao predsjednik Vrhovnog suda uvijek zalagao i zalagat će se da suci svoju sudačku dužnost obnašaju u skladu s najvišim etičkim standardima.

"To znači da se u postupku pred sudovima sve osobe, bez obzira na svojstvo u kojem se pojavljuju, moraju uvažavati i tretirati s poštovanjem ne ostavljajući mogućnost da se postupanje sudaca ni na koji način bilo izravno bilo kakvim tumačenjem dovede u vezu s mogućim omalovažavanjem ili povredom digniteta tih osoba ili vezano uz njih drugih osoba ili institucija. Jedino takvim ponašanjem jamči se ne samo pravo na fer pošteno postupanje već i poštovanje samog suda i sudbene vlasti u cijelosti."

Pismo je Hrvatin zaključio isprikom jer zbog poslovnog izostanka iz RH nije mogao ranije odgovoriti te je pismo objavljeno na internetskim stranicama Vrhovnog suda.

– Zadovoljan sam odgovorom predsjednika Vrhovnog suda kojom se očitovao da se nisam miješao u sudbenu vlast. Ispriku suca Turudića nisam dobio, ali sa očitovanjem sam zadovoljan, ova je priča za mene sad završena – poručio je Boris Šprem.

 

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • c54t21q2:

  Odgovor Hrvatina Spremu je i vise nego dovoljan razlog da \"crveni\"bude jos crveniji ...ako uopce ima srama i obraza.

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Ima ona poznata \"vrana vrani ne kopa oči!\" Naši suci su bezgrešni, moralni i marljivi. Zato nemamo stotine tisuća neriješenih predmeta, desetine tisuća neriješenih predmeta starijih od 10 godina, nemamo krivih sudskih odluka jer da ih i imamo ionako nema ... prikaži još! tko nadzirati rad bezgrešnih sudaca. Uostalom pa nije monitoring nad pravosuđem zato što nešto nije u redu, nego zato što je sve u redu, a ovi iz Europe samo nas namjerno zezaju.

 • Avatar Brkoni
  Brkoni:

  Dobro mu je rekao Turudic, nas je sabor ZOO!