Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatica u Švedskoj izračunala:
Povratak na članak

Dijaspora godišnje u Hrvatsku pošalje 1,1 milijardu eura

Usporedba – Ukupna strana ulaganja lani iznosila su malo više od pola milijarde eura

Komentari 255

Avatar Django
Django
15:07 28.07.2014.

Ovaj iznos treba pomnožiti x3, jer manji dio novca dolazi službenim kanalima. Puno veći dolazi u obitelji direktno (kako se ne bi plaćali bankovni nameti) a u privredu preko turizma i konzumacije dok ljudi borave u domovini. U konzumaciju ovdje ne ubrajam samo "iće i piće" nego i sve moguće poreze i komunalne namete koje plaća svatko tko u Hrvatskoj ima imovinu - bez obzira gdje trenutno živi, i bez obzira što komunalne usluge ne konzumira. Isto tako, ovdje spadaju i sve usluge, od popravka derutnog krova, obnove fasade pa sve do puknuća cijevi u kupaonici. I takve stvari treba platiti. Pa sad lijepo razmislite zašto se "naša" vlada toliko trudi iseljenike okrenuti od Hrvatske, a Hrvatima te ljude omrznuti. Ali, zalud im trud. Jer, Hrvatska je svijeća koja gori i u najcrnjem mraku. Gorjela je kroz 1000 godina sužanjstva, a gdje ne bi danas!!

VL
Avatar una12
una12
14:52 28.07.2014.

To nije nista novo. Problem je samo sto dobar dio Hrvata u domovini gleda dijasporu krivo.

VL
Avatar franioprvi
franioprvi
15:29 28.07.2014.

I tako je od tamo negdje 1920 god. A vrijedi i danas : -samo dijaspora Hrvatsku spasava. - Investicije su stale , nema vise ni kune jer je dijaspora razocarana kako su je primili u domovini. Lovu samo salju obitelji . Ali ceka se da ekonomska situacija postane identicna onoj u zemljama u kojoj zive , pa da krene neka nova, financijska, Oluja. Oni imaju lovu a imaju i znanje , iskustvo. Sto bi bila Italija , Grcka ili Spanjolska bez dijaspore ? A tek Turska ? Jedan problem je hitan , jako hitan ; sklonite lokalne mocnike , oni sve blokiraju.

VL
RU
Rukizuki
15:38 28.07.2014.

U Hrvatskoj u gradovima je dominantna slika ovo : Kafici, pa kafici, pa Megalomanski trgovinski centri za Shopping, pa kafici, pa kladionice,pa ducani za otkup zlata,pa kafici i na kraju kafici.

VL
RU
Rukizuki
15:29 28.07.2014.

U Hrvatskoj svako selo od 200 stanovnika danas ima bar 8 Kafica. Dok nemaju niti vrtic a kamoli neki obrt ili proizvodnju.

VL
PA
patria
15:44 28.07.2014.

Naravno, da je hrvatska vlast bila imalo više nacionalno svijesnija i pametnija, veliki gospodarski potencijal i političko-lobistički utjecaj hrvatske dijaspore je mogao biti iskorišten na daleko bolji način i na veliku obostranu korist, a posebno korist Republike Hrvatske, po uzoru na recimo jedan iznimno uspješan primjer Izraela, ili jedne nekada relativno siromašne Irske. Uostalom što i je održalo gospodarsku stabilnost Hrvatske tijekom teških godina rata i svojevrsne izoliranosti od velikih stranih ulaganja, i što i je bio glavni izvor financiranja skupog krijumčarenja oružja za obranu Hrvatske, nego upravo novac hrvatske dijaspore. I dan danas da nema toga novca, uz ove prihode od turizma, loše stanje našega gospodarstva bi bilo još i daleko gore, katastrofalno. I osobno sam početkom rata svjedočio ilegalnom slanju oružja za obranu Hrvatske od strane iseljenika koji su redovito i davali velike novčane priloge za stvaranje neovisne hrvatske države. No problem je u tome što je domovina čim je opasnost prošla vrlo brzo zaboravila dobročinstva hrvatskih iseljenika, od kojih su se mnogi i razočarali i osjećali nedobrodošlima i prevarenima u ranim pokušajima ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, kao i zbog slučajeva pronevjera njihovoga novca, a stvar je i u tome što ovom zemljom još uvijek dominiraju jugoslavenske elite okrenute Istoku i Beogradu, koje tradicionalno neprijateljski gledaju na hrvatsku dijsporu i takvu sliku kroz medije nastoje nametnuti hrvatskoj široj javnosti, zbog toga što je naše iseljeništvo većinom nacionalno prohrvatski i kroz život i rad na Zapadu istinski demokratski usmjereno, i zbog njegove financijske snage koja je prijetnja i zdrava konkurencija za dobro umrežene i nezdrave kočničarske stare strukture koje su kroz državne tvrtke dugo poput svojevrsne mafije vladale hrvatskim gospodarskim životom. Zato se politički utjecaj hrvatskog iseljeništva nastojao što više umanjiti i samo iseljeništvo omalovažavati, dok se istodobno paradoksalno naglasak stavljao na neke odruge koji "ovdje plaćaju porez", a ovu zemlju su koštali više milijardi dolara štete minimalno.

VL
DU
Deleted user
15:02 28.07.2014.

Ta je topla voda već davno poznata i zbilja šteta prostora pa još i naslovnice. A prema izvorima koji su korišteni, sumnjam da je točan izračun. Od 60-tih godina kada je počelo gastarbajterstvo, ne samo Hrvatska već i ostale državeave nastale iz Jugoslavije imaju stalne doznake iz inozemstva kojima iseljeni Hrvati pomažu svoju rodbinu. Njima su se sad prodružili i umirovljenici, koji su se vratili u Hrvatsku, a mirovina stiže iz zemlje(alja) u kojima su radili.

VL
RU
Rukizuki
15:03 28.07.2014.

Vama u domovini mi Hrvati iz dijaspore jedino smo dobri da vam šaljemo redovno lovu. A kada vas kritiziramo jer ste lijeni, korumpirani i nevolite raditi vec sidit po cijeli dan u kaficima onda se naljutite

VL
DI
Dijaspora
15:39 28.07.2014.

Blizu 40 godina sam na ,,privremenom radu". Novac donosim redovno sa sobom .Nikada nisam slao novac kući. U nekretnine sam uložio najmanje pola milijuna eura.Godišnji provodim isključivo u Hrvatskoj, kupujem isključivo hrvatski proizvod (pa bio on i skuplji).Mi donesemo novac,, a oni potroše preko Save u BiH.

VL
RU
Rukizuki
15:32 28.07.2014.

Ove lokalne politicare i kvazi-managere triba sve skloniti sto prije jer su nesposobni,nestrucni,pokvareni i korumpirani.vecinom su kupili diplome. A na njihova mjesta triba postaviti vrhunsko skolovane strucne radišne Hrvate iz dijaspore sa najugledniji stranih fakulteta

VL
RU
Rukizuki
15:07 28.07.2014.

Triba ove kafic-birtijase iz domovine poslati godinu dana u dijasporu da jednom u zivotu vide sto je to rad. Najbolje kod Njemca. A moze i kod Skandinavaca. Pa bi balkanci shvatili sto je to pravi rad.

VL
RU
Rukizuki
15:37 28.07.2014.

Drugog spasa vam nema. Eto vidimo do cega vodi to kada domacoj "inteligenciji" dajes da "vodi" i unisti zemlju.

VL
Avatar x-y
x-y
15:14 28.07.2014.

nije vazno sto Hrvati u domovini mislili o Hrvatima u Dijaspori, imaju pravo misliti kako hoce. Vazno je da Hrvati iz Dijsapore novac salju!!!.....

VL
NT
nije_to_samobor
15:40 28.07.2014.

Te komunističke liste srama, pozivi na javni linč i tlaka nad nesretnim privatnikom nisu samo izljev općeg primitivizma komunističke partije jugoslavije koja u hrvatskoj ima najjače uporište nego i ozbiljno kršenje prava pojedinca, poslovnog subjekta i građana koje će im na izborima doći glave a nadam se nakon toga dobiti i sudski epilog!!

VL
RU
Rukizuki
15:01 28.07.2014.

Da Hrvatskoj nije turizma u Dalmaciji,Istri i Kvarneru te hrvatske dijaspore ( gotovo iskljucivo iz Dalmacije,Hercegovine,Bosne i nešto sitno iz Slavonije) onda bi Hrvatska umirala od gladi.

VL
Avatar bok
bok
16:08 28.07.2014.

.. u biti smo mi iz iseljene Hrvatske vjerovatno jo sveca gospodarstvena grana nego turizam z aHrvatsku. Ali unatoc tome uspjesno nas se presucuje, marginalizira. Novim zakonom o prebivalistu cak nam se oduzim ai osobna iskaznica jer tradicionalno biramo sve Osim trenutne kukule koalicije. I cak jedan dio HR-izvoza kupujemo mi u vani u turskim trgovinama...

VL
Avatar Pro et Contra
Pro et Contra
16:20 28.07.2014.

U hrvatskoj je tesko pokrenut privatno jer je velika birokracija uzima previse vremena i traze novac ispod stola. To se mora zaustaviti.

VL
EM
Emergo
16:22 28.07.2014.

Dijaspora dobro zna koliko je tezak,naporan i zahtjevan zivot vani. Bez obzira na sav teski rad, osobna dostignuca ,kako materijalna tako profesionalna, velika vecina hrvatske dijaspore je svjestna da je u gotovo svakoj stranoj zemlji stranac.Stoga dijaspora dobro zna stoo znaci imati svoju domovinu,nacionalnu drzavu. I stoga dijaposra voli Hrvatsku i ulaze u nju. I voli je srcem i dusom. Prijasnja vlast dosta je grubo iskoristavala dijasporu. Sadasnja vlast a pogotovo takozvani Yugoslaveni ali i mnogi drugi koji ne mogu smisliti Hrvatsku rade konstantno protiv dijaspore jer je ona life line Hrvatske ne samo u ovim teskim vremenima vec od 1945 godine. Pogledajmo samo kako je trenutna vlast minorizirala i ignorirala nedavni skup dijaspore u Zagrebu. Zar to ne govori dovoljno.Kao da nas netko zeli vratiti u mracno vrijeme komunizma i socijalizma. Stoga pomognimo dijaspori da se bez problema intergrira u hrvatsko drustvo i institucije. Mnogi ce se vratiti i ne samo materijalno vec i radom pomoci Hrvatskoj. Strana ulaganja ne donose nista vec samo odnose.Svaka clanica EU prije svega prvo gleda svoje interese a potom zajednicke interese EU. Zasto je Hrvatska u tome izuzetak ? Stoga svaka cast autorici ovoga clanka na ovome radu. Hvala Vecernjem Listu sto je u ovo vrijeme strasne cenzure donio ovu vijest..

VL
UL
UltraPartyaner
16:50 28.07.2014.

Navratite u bilo koji kafić u HR danas.i promatrajte ljude tamo. Šteka cigareta,iPhone ili Galaxy u ruci,Suncane cvike na kredit (Armani ili Ray ban) i tako po pola dana. I uz to obavezna spika kako ništ ne valja i da treba potezat neku vezu za neki posao

VL
GO
gosponjura
17:19 28.07.2014.

Neka Franjo Gregorić jedan mali dio novaca sto je prikupio u posljednjih 20 i nesto godina i kupi INU. Par milijarda eura prava je ditnica za Franju koliko je on zaradio Hajde Franjo izdvoji jedan mali dio zarade i kupi INU

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.