Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne primaju strance

Hrvatica tuži ministarstvo u Italiji jer je ne žele zaposliti

Škola
04.11.2012.
u 13:20

Djevojka koja posljednjih 20 godina živi u Italiji uložila je tužbu protiv tamošnjeg Ministarstva prosvjete jer joj je nedavno uskratilo da se prijavi na javni natječaj putem kojeg se zapošljava čak 11.542 učitelja

Iako je mlada hrvatska državljanka N.B. s najboljim ocjenama završila studij kemije na prestižnoj La Sapienzi u Rimu, Talijani joj uskraćuju priliku za zapošljavanje i brane rad u školi. Djevojka koja posljednjih 20 godina živi u Italiji uložila je tužbu protiv tamošnjeg Ministarstva prosvjete jer joj je nedavno uskratilo da se prijavi na javni natječaj putem kojeg se zapošljava čak 11.542 učitelja, piše Novi list.

Ljutite su i tamošnje udruge za civilna prava koje smatraju da je djevojka, iako je natječaj bio raspisan za državljane Italije i Europske unije, žrtva diskriminacije.

– Pisali smo Ministarstvu prosvjete i pitali ih zašto je poziv upućen samo talijanskim državljanima, no još uvijek nismo dobili nikakav odgovor. Zbog toga smo se obratili Sudu u Rimu tražeći da poziv za sudjelovanje u javnom natječaju proglasi diskriminatornim. Načinom na koji je ovaj javni natječaj koncipiran krše se odredbe Konvencije Međunarodne organizacije rada - kazala je odvjetnica Daniela Consoli koja zastupa mladu djevojku te dodala kako se u tužbi navodi da na ovaj način Ministarstvo prosvjete krši Zakon o useljeništvu, odnosno njegov članak 43. u kojem stoji da se niti jednoj osobi ne može braniti da radi ili da sudjeluje u natječaju samo zato što nema talijansko državljanstvo.

– Ova mlada žena razvijala se u Italiji. I sada je došao trenutak da svoje kompetence i mogućnosti stavi na raspolaganje cijeloj zajednici. Nije u interesu naše zemlje da sada odbija prihvatiti taj njezin doprinos - kazala je odvjetnica Consoli talijanskim medijima.

Djevojku iz Hrvatske podržala je i udruga Rete G2 jer, kako navode, jer njezino izbacivanje iz natječaja može stvoriti razliku u odnosu prema radnicima iz EU i onima iz zemalja koje nisu članice.

>>Žrtve mobinga najčešće su žene i asistenti

Komentara 1

Avatar Jana
Jana
16:27 04.11.2012.

1) Hrvatska još nije članica EU pa prema tome ta djevojka nema prava koja imaju građani EU. 2) kada se u Italiji raspiše natječaj za državnu službu za 10-15 potrebnih prijavi ih se po 1000. Ispravno je da se dadede prednost diplomiranim talijanima a ne gospodični iz Hrvatske. Ne mogu zaposliti niti svoje tako da je ministrica Fornero rekla da ne čekaju posao za koji su se školovali nego da rade bilo kakav posao koji uspiju naći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije