Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati u Srbiji obilježili obljetnicu rođenja bana Jelačića

Proslava obljetnice rođenja hrvatskog bana, koju Hrvati u Srbiji slave kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana, počela je misom u njegovoj krsnoj župi Svetoga Jurja u Petrovaradinu
17. listopada 2018. u 13:28 4 komentara 216 prikaza
ban jelačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska zajednica u Srbiji obilježila je svečanim programom u Novome Sadu i Petrovaradinu dan rođenja bana Josipa Jelačića, a predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović tom je prilikom istaknuo veliki značaj koji hrvatska manjina ima za vojvođansko društvo te je najavio veću financijsku potporu njezinim aktivnostima, prenijeli su u srijedu regionalni i hrvatski mediji u Vojvodini.

Kovač Razgovarali s Kovačem Vojvođanski Hrvati žele zajamčeni mandat u Narodnoj skupštini Srbije

"U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru, koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa. I to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredjeljenje pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo", rekao je Mirović na svečanosti održanoj u utorak navečer, prenosi agencija Beta.

Dodao je da pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu potporu očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u cjelini.

"Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcioniranje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i s tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obujmu", istaknuo  Mirović i dodao da su povećana i godišnja izdvajanja za tjednik na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ".

Aleksandar Vučić Rekonstrukcija Za Vučićeve 'naprednjake' vojvođanska vlada nije legalna

Podsjetio je da je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik i istaknuo zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koja će biti ustupljena Hrvatskom nacionalnom vijeću, za što je Srbija izdvojila više od pola milijuna eura.

"Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove putove suradnje", rekao je Mirović.

Proslava obljetnice rođenja hrvatskog bana, koju Hrvati u Srbiji slave kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana, počela je misom u njegovoj krsnoj župi Svetoga Jurja u Petrovaradinu.

SRBIJA Vojvođanski Hrvati traže zajamčena mjesta u srpskoj skupštini

Svečanost je nastavljena u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" (Spens) u Novom Sadu, i njoj su uz čelnika vojvođanske vlade prisustvovali hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota, predstavnici Grada Novoga Sada i Zagreba, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Slaven Bačić.

Dolazak na proslavu Dana hrvatske zajednice predsjednika pokrajinske vlade pozdravio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

„Takve poruke naravno da hrabre pripadnike hrvatske zajednice, jer s najviših instanci pokrajinskih vlasti čuli smo kako će se nastaviti programi podrške našim inicijativama. Dodatno smo zadovoljni jer su njegove riječi na izravnom tragu javno iznijetih obećanja Hrvatima u Srbiji predsjednika Aleksandra Vučića“, izjavio je Žigmanov.

nenad canak SRBIJA Čanak: Dogodit će se i vojvođansko političko proljeće

Pokrajinsku vladu, kao i upravu Grada Novoga Sada, od sredine 2016. vodi Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića, u koaliciji sa Savezom vojvođanskih Mađara i Socijalističkom partijom Srbije.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Avatar joydivision
    joydivision:

    On je bio austrijski sluga i zlocinac. Kad je 1848 je izbila revolucija u Sjevernoj Italiji za otcjepljenje od Austrije tkzv. Milanski ustanak, Hrvati su na celu sa banom Jelacicem poslati da uguse taj ustanak, gdje su pocinili stravicna zvjerstva. ... prikaži još! Tom prilikom Marks i Engels napisali su slijedece stihove:........: Peitschen Gesindel in die Donau, Staupen fort das Freche Lumpenpack, Die Bettler, hongrig, inres Lebens mude, Ein Schwarm Landlaufer, Schelme, Vagabunden, Kroatenabschaum, niedre Bauernaknechte, Die ausgespien ihr ubersatigt land, Zu tollen Abend tuuern Sicherm untergang,.....................: u prijevodu na hrvatski:...... Batinom otjerati te bitange u Dunav. Sibajuci odgurati od sebe ovu drsku poganiju. Gladne prosjake, umorne od zivota. Copor bjegunaca, nevaljalaca, hulja, probisvjeta. Hrvatska govna ljudskoga roda, niske seljacke slugenjare. Koje je izbljuvala njihova presita zemlja. Da bi postali bijesni pustolovi i da bi sigurno propali.

  • pajper:

    Odakle njima pola miliona eura?poceli da se kurce..