Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65 PLUS

'Ekstrastari' narodi: Hrvati rapidno stare i iseljavaju

starci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
08.08.2014.
u 11:40

Demografi već dulje uzalud upozoravaju da Hrvatska mnogo skuplje od razvijenih zemalja plaća starenje stanovništva

Hrvatska i Slovenija našle su se na popisu 13 zemalja svijeta koje će do 2020. imati iznadprosječno staro stanovništvo, u kojima će najmanje svaki peti stanovnik imati 65 i više godina, pokazalo je izvješće Moody’sa koje upozorava na prijetnju utjecaja starenja stanovništva na gospodarski rast. Titulu “ekstrastarih” naroda imaju Nijemci, Japanci i Talijani, a do 2020. uz Hrvate pridružit će im se Nizozemci, Francuzi, Šveđani i Portugalci.

Analitičari tvrde da će starenje stanovništva usporiti gospodarski rast jer će radno aktivno stanovništvo rasti upola sporije između 2015. i 2030. godine nego u prethodnih 15 godina. No, kako već dugo upozoravaju hrvatski demografi, za razliku od ekonomski razvijenih zemalja, zbog niza okolnosti Hrvatska starenje svog stanovništva plaća skuplje.

>> Starenje pojedinaca i društva nije isključivo problem, već i prilika

>> Da nema južnjaka, Hrvatska bi bila još starija nego što jest

Komentara 6

Avatar pf
pf
12:17 08.08.2014.

Mladi nemaju posao. Tuđman i HDZ su početkom 90'tih uništili industriju, pretvorili je u nekretnine i prodali domorodnim, stranačkim tajkunima za 1 kunu. Uništili su 200 000 radnih mjesta i zadužili državu za 60 milijardi € + kamate. Mladima ne pada na pamet da vračaju tuđe dugove. Da sam mlađi i ja bih otišao. Hrvatska nestaje. Preživjet će 200 Tuđmanovih, fantomskih obitelji koji prije rata nisu imali ništa i opljačkali su sve živo. Štogod imaju dali su im komunisti ili su ukrali. La musica e' finita..!

AJ
ajmo
11:45 08.08.2014.

Milanovič i ostala svita to ih naravno ne zanima što neče imati tko vraćat dugove.

RE
rektoskop
13:22 08.08.2014.

a koga briga............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije