Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revizija duhanske direktive EU

Hrvati puše skoro najviše u Europi, samo su Grci i Bugari gori. Kako su Šveđani smanjili?

Marija Vučković sudjelovala na 21. Danu polja duhana
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
12.04.2023.
u 14:57

Broj pušača u Švedskoj u 15 godina pao s 15 na 5,6%, te imaju čak 41% manju učestalost raka od ostalih europskih zemalja

Članice Europske unije imaju rok do 23. srpnja da u svoja nacionalna zakonodavstva ugrade direktivu o zabrani prodaje aromatiziranog duhana, koja će se primjenjivati od 23. listopada. U međuvremenu, do 16. svibnja traje drugi krug javne rasprave o donošenju nove duhanske direktive – revizija dosadašnjeg pravnog okvira EU koji bi trebao obuhvatiti i nove politike, ne samo o duhanu, nego i tzv. novih duhanskih i nikotinskih proizvoda za koje i nezavisna istraživanja posljednjih godina tvrde kako su 95% manjeg rizika po ljudsko zdravlje od izgaranja klasičnih cigareta.

’Prestani ili umri’ ne vrijedi

Odgovarajući na izazove današnjice, duhanska industrija u njih posljednjih godina ulaže milijarde eura. Philip Morris International (PMI), jedan od njih, planira cigarete zamijeniti proizvodima bez dima utemeljenima na znanstvenim dokazima te činjenici kako je 70% pušača koji su dosad prešli na manje rizične proizvode zauvijek ostavilo cigarete, kazao je ovih dana u Stockholmu Tommaso Di Giovanni, potpredsjednik PMI-ja za međunarodne komunikacije.

Može li se, dakle, i kako postići Europski plan za pobjedu protiv raka koji do 2040. predviđa “generaciju bez duhana” – manje od 5% pušača u EU, dok se sadašnja brojka ustalila na prosječnih 25%, jedno je od glavnih pitanja.

Prema posljednjim istraživanjima Hrvatska je na visokom trećem mjestu po broju pušača u EU27 + UK s čak 34% pušača među populacijom odraslih. Iza nas su još samo Bugarska (37%) i Grčka (41%). Slovenija i Mađarska imaju 24, odnosno 26% pušača, Italija 22%. Posve je jasno kako stari pristup kontroli pušenja “prestani ili umri” više ne vrijedi jer se unatoč sve restriktivnijim politikama u vezi s pušenjem, trošarinama kojima se na industriju udara od 1990-ih, broj pušača i u svijetu zadržao na oko 1,3 milijarde. Stoga nije čudno što je proteklih dana pažnju javnosti uzburkalo istraživanje Međunarodne mreže javnozdravstvenih stručnjaka Health Diplomats po kojem je Švedska prva zemlja na svijetu koja je prevalenciju pušenja spustila ispod 6%, a već ove godine ispod 5%, što će joj donijeti službeni status “smoke free” države. Broj pušača u samo 15 godina u Švedskoj je pao s 15 na 5,6%, što se reflektiralo i na najniži postotak bolesti povezanih s pušenjem u EU, te čak 41% manju učestalost raka od ostalih europskih zemalja.

Prema broju pušača Hrvatska je u vrhu Europe
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

- Švedska ima vrlo uspješnu duhansku strategiju koju bi trebalo izvoziti - ističe Karl Fagerström, jedan od autora izvješća kojeg je za doprinos u borbi protiv pušenja odlikovala i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Na konferenciji o pristupu švedskih potrošača kontroli duhana u Stockholmu Fagerström je ovih dana izjavio kako bi bilo od goleme koristi za svijet kada bi više zemalja slijedilo Švedsku s mjerama koje smanjuju ponudu i potražnju duhana, a istovremeno imaju diferencirane porezne stope koje pušačima daju financijski poticaj da se prebace s cigareta na manje štetne alternative. Iako ni one nisu najzdravije i ništa nije sasvim bezopasno, pa ni snus i nikotinske vrećice, koji se kod Šveđana smatraju glavnom alternativom klasičnom pušenju, koja je smanjila broj pušača, “razlika je da s njima živiš, dok s cigaretama umireš od raka pluća”, slikovito je dočarao još jedan od autora studije, Anders Milton, svojedobno i predsjednik i izvršni direktor švedskog Zbora liječnika te predsjednik Svjetskog medicinskog udruženja. - Ako Švedska ima najmanju incidenciju raka pluća, sigurno radi nešto dobro - poručio je Milton.

Između nekih alternativnih proizvoda klasičnom pušenju nema velike razlike u odnosu na nikotinske flastere farmaceutskih kuća ili kaugume koji su jedan od rijetkih “lijekova” koji se u većini EU preporučuju za prestanak pušenja. – Jedina razlika je veći izbor okusa i sadržaja nikotina, koji se najčešće nabavlja s istog izvora – ustvrdio je Fagerström te dodao kako nikad nije čuo da je netko ovisan o nikotinskom flasteru. Švedska, čulo se, odraslima koji žele prestati pušiti ne brani informiranje o alternativnim proizvodima. Stoga se zaključak švedskog izvješća odnosi na pružanje informacija temeljenih na činjenicama, prepoznavanje alternativnih proizvoda smanjenog rizika te na regulativu koja će alternative bez dima učiniti dostupnijima od cigareta. Tako bi se, tvrde, u sljedećem desetljeću u EU spasilo najmanje 3,5 milijuna života.

Informacijski vakuum

Na upit razmišljaju li o mogućem predstavljanju tzv. manje štetnih alternativa u Hrvatskoj te bi li takvi proizvodi mogli smanjiti pritisak na javnozdravstveni sustav, iz našeg Ministarstva zdravstva odgovaraju da prate i uvažavaju promišljanja struke.

- SZO je potaknuo ispitivanja sustava elektroničke dostave nikotina (ENDS), ali i beznikotinskih sustava dostave (ENNDS) radi pronalaženja novih dokaza o utjecaju na zdravlje i iznalaženja preventivnih rješenja. Novi proizvodi nemaju nusprodukata gorenja, ali je detektirano da je uporaba e-cigareta povezana s EVALI (e-cigarette and vaping-associated lung injury). Radi se o upali dišnog sustava koja nastaje zagrijavanjem i aerosolizacijom ulja koje se taloži u alveolarnom prostoru - objasnili su iz Ministarstva zdravstva.

Iz Hrvatske udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) upozoravaju kako se u Hrvatskoj pušačima brani informiranje o alternativnim proizvodima smanjene štetnosti, koji su zakonski izjednačeni s cigaretama. Tvrde kako se “pod krinkom brige za javno zdravlje, ne radi samo na štetu odraslih pušača, nego i djece i maloljetnika koji u regulatornom informacijskom vakuumu sve lakše dolaze do tih proizvoda”.

Komentara 1

BH
BHHrvat1975
18:32 12.04.2023.

Kao bivši pušač koji je prestao prije osam godina,mogu danas iz osobnog iskustva reći da netko tko može ostati dnevno na pet cigareta sigurno mu ne šteti, čak šta više možda mu nervnom sistemu i prija u ova stresna vremena.... Samo tko može ostati na pet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije