Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje tržišta

Hrvati popili čak 203 milijuna litara mlijeka u godini dana

mlijeko
Arhiv VL
15.10.2009.
u 14:42

Prema istraživanju agencije MEMRB, koje je trajalo 12 mjeseci, a završilo je u srpnju 2009. godine, procjenjuje se da je u maloprodaji za 203 milijuna litara mlijeka dobiveno 1,2 milijarde kuna, prenosi portal jatrgovac.com.

Unatoč mnogim raspravama o korisnosti i štetnosti mlijeka, ono je jedna od osnovnih namirnica u svakom kućanstvu. Prema istraživanju agencije MEMRB, koje je trajalo 12 mjeseci, a završilo je u srpnju 2009. godine, procjenjuje se da je u maloprodaji za 203 milijuna litara mlijeka dobiveno 1,2 milijarde kuna, prenosi portal jatrgovac.com.

Svježe i trajno mlijeko može se još podijeliti na obično, funkcionalno, s okusima i druge vrste. Običnog je mlijeka više od 90 posto, funkcionalnog je pet posto, mlijeka s okusima manje je od dva posto, a biljnih je mlijeka zanemarivih 0,3 posto. Najviše mlijeka proda se u hipermarketima (32 posto), a u malim i velikim trgovinama te supermarketima prodaje se približno jednaka količina mlijeka.

Najviše se prodaje mlijeko od dva do tri posto mliječne masti, a prodaja onog s postotkom mliječne masti do jedan posto iz godine u godinu opada. U posljednje tri godine udio trajnog mlijeka narastao je više od 10 posto, pa je trajnog mlijeka više od 70 posto. Obično trajno mlijeko najveći je podsegment. Vodeći su proizvođači Dukat, Vindija, Meggle te neke manje privatne mljekare.

Ključne riječi

Komentara 4

I4
IQ 40
15:39 15.10.2009.

Kravlje mleko je dobro za telad. A, sada ozbiljno - to je 50 lit per capita i to je neverovatna cifra. Mora da je black market u BiH, Srbiji...

PU
pulari
15:48 15.10.2009.

Pive sigurno tri puta vise.

ME
Metalhead
16:13 15.10.2009.

Pa to nije toliko puno po tim podacima prosjecan potrosac u Hrvatskoj popije litru mlijeka u 8-9 dana. ako se uzme u obzir da neki piju mlijeko svaki dan bar pola litre, to je jako malo. Finci prosjecno popiju litru na dan, a ako su ovi podaci tocni i cak ako dodamo privatnu proizvodnju i potrosnju pijemo tek oko 50% svjetskog prosjeka mlijeka po osobi. Bilo bi primjerenije reci da smo popili tek 203 milijuna litara mlijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije