Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati pesimistični - do posla lakše čak i u Grčkoj i Španjolskoj

Samo tri posto ispitanika ekonomsku situaciju smatra dobrom, a 96 posto, najviše u Europi, nije zadovoljno tržištem rada
03. kolovoza 2012. u 12:00 18 komentara 9 prikaza
burza,nezaposleni,poslovi
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Tražite li posao u Hrvatskoj, slobodno produžite u bilo koju drugu europsku zemlju jer ga ovdje nećete naći. Prije ćete ga dobiti u bankrotiranoj Grčkoj ili Španjolskoj, državama na rubu ekonomskog kolapsa. Tako je odgovorio prosječan Hrvat na pitanje kako ocjenjuje situaciju na tržištu rada. Već spomenuti Grci i Španjolci ipak vjeruju da je kod njih situacija bolja, ali Hrvati ne.

>> Anketa za svibanj 2012.

Tranzicija traje

Čak 96 posto ispitanika reklo je da je stanje loše i time su doveli Hrvatsku na listu najpesimističnijih europskih država, kaže se u najnovijem Eurobarometru, istraživanju javnog mišljenja Europske komisije.

– Kriza predugo traje i ne postoji nagovještaj promjena trenda na tržištu rada. Vrlo je vjerojatno da iduće godine bude još veći val nezaposlenosti. Ljudi to osjećaju u poduzećima, smanjuje se ekonomska aktivnost pa onda i broj radnih mjesta. Svakodnevno u realnoj sferi, izvan državnog sektora, sugrađani osjećaju teret krize i to je razlog pesimizmu – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Podatak kako su Hrvati pesimističniji od Grka objašnjava razlikama u ekonomiji i razmišljanju građana.

– Njihova se ekonomija temeljila na malim i srednjim poduzećima, samozapošljavanju i dosta je bilo sive ekonomije, ne teže zapošljavanju u velikim državnim poduzećima. Na žalost, mi imamo slaba mala i srednja poduzeća, gotovo i ne postoji taj segment tržišta i zbog toga naši sugrađani nisu navikli snalaziti se sami. Tranzicija očito još traje – kaže.

Nerealna obećanja

Uz katastrofu na tržištu rada, ocjena stanja u hrvatskom gospodarstvu također je kataklizmična jer je samo tri posto ispitanika smatra dobrom. Iako su rezultati u većini zemalja prilično loši, s iznimkom Njemačke, Švedske..., Hrvatska se po pesimizmu opet smjestila na čelo, odmah ispod Grčke – gdje sto posto ispitanika smatra da im je loše – i Španjolske. Čak i susjedne države Srbija i Slovenija razinu nezadovoljstva "drže" na 98 posto.

– Kućanstva su prezadužena zato što je postojalo uvjerenje da će ekspanzija tržišta rada i zapošljavanja 2004. trajati vječno. Građanima nije nitko politički objasnio da rast nije bio održiv – analizira Novotny. Na pitanje mogu li se rezultati istraživanja provedenog u svibnju, koji su inače lošiji od prethodnih, tumačiti i razočaranjem u novu vlast, kaže: – Moguće da su očekivanja bila veća pa je i razočaranje veliko. Jer obećanje tadašnje opozicije nije bilo realno pa nisu bila ni očekivanja građana.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Pa nije ni cudo jer smo mi umisljen narod koji je jako dugo zivio u fantaziji. No,......nemojmo se zavaravati,...biti ce jos i gore.

 • el commadante:

  VL: Kriza predugo traje i ne postoji nagovještaj promjena trenda na tržištu rada. Vrlo je vjerojatno da iduće godine bude još veći val nezaposlenosti. -------------------------- Nažalost je to točno. Nekio dan je Kulić (ekonomist) na HTVu prezentirao projekciju gospodarskih kretanja ... prikaži još!a na srednjeročnom razdoblju. Pad ekonomskih aktivnosti se predviđa do 2020te! Matematički prognoza izgleda prilično uvjerljivo. Nakon toga, ukoliko se provedu strukturne reforme u privredi, počinje rast (polagani). Ukoliko strukturne reforme izostanu, slijedi stagnacija (doslovno gladovanje).

 • ćaćaća:

  kukuriku svim silama hrvatsku vuče u novu jugu..osiromaši politički uništi i dovedi pred gotov čin..eto to je njihov zadatak..