Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eurobarometar

Hrvati optimisti o budućnosti EU

Hrvatska Europska unija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/2
07.08.2019.
u 06:30

U Hrvatskoj 43 posto ispitanika ima potpuno pozitivnu sliku o EU, što je četiri posto više nego lani, a njih 13 potpuno negativnu, što je pad od pet posto. Govoreći o budućnosti Unije, 65 posto anketiranih u Hrvatskoj su optimisti, a njih 31 posto pesimisti.

Povjerenje u EU na najvišoj je razini od 2014. te je i dalje veće od povjerenja u nacionalne vlade ili parlamente, kažu prvi objavljeni rezultati istraživanja javnog mijenja, Eurobarometra, provedenog nakon europskih izbora, od 7. lipnja do 1. srpnja 2019.

Povjerenje u EU poraslo je u 20 država članica, a najviše je u Litvi (72 posto), Danskoj (68 posto) i Estoniji (60 posto), dok najmanje povjerenja imaju Grci i Britanci. Hrvatska se smjestila na sredini ljestvice – 46 posto ispitanika – dva posto manje nego na prijašnjem ispitivanju u jesen 2018. – vjeruje u europske institucije, dok njih 49 posto – četiri posto više nego prije – tog povjerenja nema.

No u Hrvatskoj 43 posto ispitanika ima potpuno pozitivnu sliku o EU, što je četiri posto više nego lani, a njih 13 potpuno negativnu, što je pad od pet posto. Govoreći o budućnosti Unije, 65 posto anketiranih u Hrvatskoj su optimisti, a njih 31 posto pesimisti. 

Komentara 4

MO
moškov
10:18 07.08.2019.

eu je federacija neravnopravnih drzava i naroda i raspasti ce se kao i svaka umjetna drzava....samo nacionalne drzave sa fer vodstvom ima buducnost.....mu strasno gubimo svoj identitet jezik kulturu materijalna bogatstva...evo primjera ...madari kontroliraju nebo ....talijani banke i more nase...rusii istocnu slavoniju....a gdje su hrvati ....bjeze u inozemstvo.....vodstvo drzave je nedoraslo voditi narod i drzavu....itd

I1
ing-12345
07:38 07.08.2019.

Ovo je klasičan primjer lažne vijesti. Istina je da 57% građana Hrvatske ne podržava EU a to je velika večina.

DU
Deleted user
10:21 07.08.2019.

Opet EU propaganda. Naslov kaze "Hrvati optimisti o buducnosti EU". Racuna se na to da vecina ljudi cita samo naslov a ne cijeli tekst. Medjutim, onda usred teksta - ako se pazljivo cita i filtrira masu gluposti i nebitnih podataka koje je novinar nadrobio - mozemo naci ovo: "Povjerenje u EU...[u Hrvatskoj je izrazilo]...46 posto ispitanika – dva posto manje nego na prijašnjem ispitivanju u jesen 2018". Znaci - 56% nema povjerenja, pa je naslov je trebao glasiti "Povjerenje Hrvata u EU opada" ili "Vecina Hrvata nema povjerenja u EU"... ali jasno, takvo objektivno novinarstvo novcano bi bilo neisplativo, pa... Uglavnom - Zivio drug Plenky! Zivio "fake news"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije