Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvati i Bošnjaci
Povratak na članak

Sukobi dvaju naroda u Hercegovini traju stoljećima, a ponovno su eskalirali u Stocu

Stolac je glavna geostrateška postaja na neoosmanskom i bošnjačkom putu prema moru. Izlazak na more je opsesija pa se izmišlja i džamija u Neumu.

Komentari 207

AC
achill
23:05 17.10.2016.

Odličan i vrlo poučan tekst.

VL
OR
orgergg
23:09 17.10.2016.

Lokalni izbori u BiH samo su potvrdili bošnjačke namjere da podijele tu državu na dva nacionalna entiteta – srpski, koji se nedavno legitimirao organizacijom referenduma i bošnjački, u kojem muslimanska komponenta svoje gubitke od Srba nadoknađuje otimanjem hrvatskih prostora. Primjer takve islamističke ekspanzije, bošnjačka je politika manifestirala na izborima u gradiću Stocu, kojeg bošnjačka politika u lukavoj strategiji zaposjedanja donjega toka rijeke Neretve, a u konačnici i njezina ušća, smatra svojom ključnom vojno-političkom točkom s koje će nadzirati južne dijelove hrvatske jadranske obale. Naravno, izborno, a još prije toga i demografsko zaposjedanje Stolca podrazumijeva, ako ne osvajanje većinski hrvatskoga Mostara, onda svakako njegovu destabilizaciju kroz izdvajanje tzv. bošnjačkih dijelova grada iz njegova sastava. Takva je politika, unatoč odluci Ustavnoga suda BiH, rezultirala višegodišnjim neodržavanjem lokalnih izbora u Mostaru, što potpuno paralizira razvoj grada, sprječava njegovo okrupnjavanje i središnju, odnosno glavnu ulogu u prirodnom i povijesnom hercegovačkom povezivanju. Višegodišnje blokiranje održavanja mjesnih izbora u Mostaru nije samo zoran primjer u sprječavanju razvoja demokratskih procesa, koji su još prije tri desetljeća zahvatili europske države, u razdoblju urušavanja komunističkoga sustava i propasti višenacionalnih država SSSR-a i SFRJ. Naime, potpora trajnom održavanju anarhije u središnjem hrvatskom gradu u Hercegovini povezana je s politikom muslimanskoga, odnosno bošnjačkog prodora na jadransku obalu, koja se može realizirati, naravno uz izborno osvajanje Stolca i promjenom etničkoga sastava pučanstva u Neumu, što bošnjačka politika, uz pomoć sumnjivog bliskoistočnog kapitala nastoji i ostvariti otkupom nekretnina na području Neuma, čime bi muslimanski etnički element i u vlasničkom smislu postao gospodar hercegovačkoga primorja.

VL
GL
GLADIATOR
23:08 17.10.2016.

Nema mira dok je balija u BiH!

VL
IV
ivanbili25
23:48 17.10.2016.

@gogox, varaš se, Hrvati u srednjoj Bosni i Hercegovini će itekako opstati. Hrvati u Hercegovini i srednjoj Bosni su dobro organizirani i prije svega trebaju tražiti nekakvu ekonomsku neovisnost i boriti se da njihov novac ne ide u Sarajevo. Sarajevo parazitira na grbači srednje Bosne i Hercegovine, te krajeve poduzetnički drže Hrvati. Većina sredstava koja odu iz Hercegovine i srednje bosne u glavnu blagajnu u Sarajevu, natrag se vrati svega 10% novca.Popis stanovnika BiH 2013. je pokazao da u hercegovačkim županijama ima više Hrvata danas nego 1991. Posušje je najmlađa općina u BiH, a Hrvati u Hercegovini i srednjoj Bosni najvitalniji i najpismeniji u BiH. Treba naglasiti i da prema popisu iz 2013. najviše u Hercegovini ima informatički pismenih. Hercegovina ima najveći izvoz bdp-a po glavi stanovnika u BiH, npr. zapadnohercegovačka županija izvozi više bdp-a po glavi stanovnika nego bilo koja županija u Hrvatskoj i BiH. Srednju Bosnu ekonomski održavaju Hrvati. Svi BiH gradovi danas imaju manje radnih mjesta nego prije rata, jedino hercegovački i gradovi u srednjoj Bosni poput Viteza i Kiseljaka prkose tom trendu i imaju više radnih mjesta danas nego u vrijeme juge. Npr. Tuzla ima 130 tisuću stanovnika i svega 30 tisuća zaposlenih, npr. Zapadni Mostar u kojem živi 90% Hrvata ima 60 tisuća stanovnika i zaposlenih 28 tisuća. Nažalost Mostar ima i veliku nezaposlenost, ali to se odnosi na istočni Mostar gdje živi 40 tisuća bošnjake, ti bošnjaci nisu u stanju nikakav posao pokrenuti, poduzetnički duh nula.

VL
Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
23:51 17.10.2016.

Nije li na tom tragu ona lajava muslimanka povela jogurt revoluciju iz Tuzle da bi neslavno završila na mostarskim ulicama. Interesira me da li joj je Ostoja Ranković u međuvremenu dodijelio hrvatsko državljanstvo, kao onom glumcu muhadžeru s više milozvučnih prezimena.

VL
IV
ivanbili25
23:54 17.10.2016.

@James 1987, veze ti sa Zagrebom nemaš. Oni koji se mogu pohvaliti danas da imaju nekoga rođenog u Zagrebu prije 100 godina, nema ni 1% danas među ZG populacijom! Treba poznavati migracijsku i demografsku povijest Zagreba, zadnjih 100 godina, proučiti popise stanovnika, pa tek onda trkeljati o npr. purgerima. Prije 100 godina, u Zagrebu je živjelo svega 100 tisuća stanovnika i 60% stanovnika Zagreba je bilo porjeklom iz Austrije, Njemačke, Češke, Mađarske te je bilo i mnogo Židova. Zagrepčani tih porjekla su bili Purgeri dok su Hrvati, a uglavnom se radilo o ZG Turopoljcima bili manjina te sluge i kmetovi toj Austro-ugarskoj gospodi u Zagrebu. Inače, sve južno tada od Zagrebačkog željezničkog kolodvora se smatralo provincijom, Trnje su. npr. ZG gospoda prezirala. S Karađorđevićem 1918. i komunjarama koji su protjerali i pobili sve te stare purgere su Zagreb nakon 1945. nastanili partizanski dotepenci, najviše iz Dalmacije, BiH i Srbije, uvalili su se u stanove pobijenih i protjeranih purgera austro-ugarskog porjekla. U Zagrebu prema popisu stanovnika iz 2011. živi 46%stanovnika koji nisu rođeni u Zagrebu, a 54% onih koji su rođeni, njih 90% su potomci ovih 46% dotepenaca. Inače, Zagreb nije najdotepenskiji grad, u Rijeci živi više od 49 posto stanovnika koji nisu rođeni u tom gradu, a u Puli 52 posto nije rođeni u Puli, Split je isti kao i Zagreb. Naši veliki gradovi su doseljenički gradovi i tzv. fetivih je jako malo. James 1987, prestani se više sramotiti jer si neškolovan i pojma o ničemu nemaš, samo se sramotiš i sramotiš svoje bošnjake.

VL
IV
ivanbili25
23:35 17.10.2016.

James1987 očajan bošnjački trol.

VL
IV
ivanbili25
23:40 17.10.2016.

James, vidim da si jadni nezaposleni sdp gubitnik muslimanskog porijekla, zaposlio bi te kod svog frenda u tvrtku EZ ENGINEERING D.O.O. ŠIROKI BRIJEG, Oko 90% djelatnika visokoobrazovani inženjeri strojarstva, inženjeri elektrotehnike i sva VSS zanimanja povezana sa IT sektorom. Djelatnost: projektiranje i konzalting za robotizirane i automatizirane linije, njihove optimizacije i sowtware za robote i automatizirane linije. Glavni kupci: BMW, Mercedes, Airbus... Godišnji prihodi 6 milijuna Eura, tvrtka raste po prosječnim stopama od 20% godišnje. Nažalost, ipak si preglup da bi uopće primirisao takvoj tvrtki, tvoj život je trolanje na ovom portalu luzeru.

VL
Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
00:00 18.10.2016.

Kako objasniti Pusićki? Krajnje je vrijeme da se nekim hrvatskim političarima sudi za, neki vele izdaju. Milanović je pobjegao, ali Mesić i Pusićka su još tu.

VL
Avatar toxic alien
toxic alien
23:49 17.10.2016.

Nikad nisam razumio kako je Tudjman mogao gurnuti Hrvate u federaciju sa muslimanima! A pogotovo Susak, koji je isto tako bio dio tog pregovarackog tima!!! Zrtvovanje vojno i politicki vec odbranjene Herceg-Bosne je bio noz u ledja Hrvatima iz BiH, a dugorocno ce i Hrvatska imati mnogo, mnogo problema zbog te odluke.

VL
GL
GLADIATOR
23:30 17.10.2016.

James, što ti vrjedi što si rođen u Hrvatskoj kad te balija napravio.

VL
IV
ivanbili25
00:19 18.10.2016.

@James, nastavljaš se sramotiti, kod ono malo Hrvata Zagrepčana starosjedilaca, postoji jedna tolerantnost i otvorenost jer svi stari Zagrepčani znaju svoje porijeklo i znaju da su i njihovi preci bili doseljenici u Zagreb jer Zagreb je uvijek bio doseljenički grad, tako je rastao i starosjedioci znaju da doseljenici samo oplemenjuju grad i gospodarski ga jačaju. S druge pak strane imamo tzv. Zagrepčane tko zna kojeg zavičaja i nacije koji su 1945. nasilno naselili Zagreb i njihovi potomci najviše prodaju spike o Hrvatima BiH porijekla. Takve krasi primitivizam i malograđanština i samo oni dijele zavičajno nas Hrvate.

VL
GA
gagox
23:36 17.10.2016.

Nisam uvjeren u opstanak Hrvata u BIH. Nisu najveci problem muslimani. Najveci problem je sto je taj prostor populacijski devastiran.

VL
Avatar lola lola
lola lola
23:10 17.10.2016.

Nisu to sukobi naroda vec politicara I religija a u svemu tome strada nevini narod, kad ce ljudi to shvatiti? Podijeli pa vladaj.

VL
CO
cope
02:50 18.10.2016.

Neka se izbori ponove pod kontrolom medjunarodne zajednice I neka narod odluci to je jedini demokrtski nacin,a ovoliko opsirno pisanje kao da je cas istorije je samo navodjenje vode na neciji mlin bez demokratskog izjasnjavanja.

VL
Avatar Tranquillo
Tranquillo
08:36 18.10.2016.

Bošnjaci su se pomirili da Srbima ne mogu ništa u RS-u i zato su se okrenuli protiv najmalobrojnijih i najugroženijih Hrvata. Knjižica ''Neum i bosansko primorje'' živi je dokaz njihovih planova o izlasku na more. Tamo se spominje slavna bosanska mornarica. Pa kakva bosanska mornarica? Kad je to postojalo? To je obilježje njihove politike i danas. Zašto? Zato što se bosanski parlament prošle godine službeno odrekao Sutorine, izlaza na more koji je iza drugog svjetskog rata pripao Crnoj Gori. Bošnjaci su time jako razočarani. Vrlo važan detalj koji hrvatskoj javnosti nije poznat. Ne samo da traže džamiju u Stocu, nego i u Dubrovniku. Ne pratite njihove medije, ne znate. Zato će Bošnjaci uvijek tražiti izlaz na more. Isto kao i Srbi. Lakše je dijeliti udvoje nego utroje. Bez suvisle i permanentne politike službenog Zagreba Hrvati iz BiH teško nešto mogu napraviti sami. Međunarodna zajednica više puta izravno je politički djelovala protiv Hrvata. Imali smo tenkovski upad u banku, izmjene amandmana. Imali smo nametanje političkih predstavnika godinama. Zastrašivanje i ubijanje povratnika. U komentaru nema nikakvih raspirivanja tenzija, nego notorne činjenice.

VL
BA
basho26
06:51 18.10.2016.

Kakav tekst , napokon nesto dobro od Vecernjeg ! Bravo i veliki naklon , uputite svima obaviejst u kakvoj se situaciji nalaze Hrvati koji su konstantno izlozeni Bosnjackom pritisku !

VL
Avatar Tranquillo
Tranquillo
07:44 18.10.2016.

Stjepan Mesić, koji vrlo često pohodi BiH, ali ne prostore s hrvatskom većinom, što je vrlo zanimljivo, jučer u Zenici izjavljuje: ''Nikako nije dobra ideja da Hrvati imaju svoj entitet.'' Možemo li samo teoretski zamisliti da Boris Tadić nakon isteka svoga mandata stalno posjećuje prostore s srpskom ili bošnjačkom većinom? Jako zanimljivo.

VL
PR
Prekobrda
02:14 18.10.2016.

Vidi na slici, ovu individu lorda Owena, u jednom intervju na BBC on kaze da niti na jednoj novcanici koju ima u dzepu ili na racunu ne pise kako ju je stekao. To je bio odgovor na pitanje oko njegove pomoci unosenja Ruskog prljavog novca u UK.

VL
LI
lipa75
06:54 18.10.2016.

Između ostalih, poznati francuski nogometaš Franck Ribery je prešao na islam. Naši novinari trebaju javno pitati BiH političare muslimanske vjeroispovjesti što bi po narodnosti sada trebao biti Ribery. Po njihovom razmišljanju bi i on vjerojatno trebao biti Bošnjak. Ne znam samo kako se mogu grčevito boriti za nešto čemu su njigovi preci pristupili samo kako bi spasili živu glavu.

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.