Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvati i Bošnjaci ne mogu se dogovoriti

Na pregovorima nije bilo nikakvih konkretnih i konstruktivnih prijedloga pa će se u proces uključiti stručnjaci
01. studenoga 2013. u 21:45 8 komentara 259 prikaza
Lideri BIH stranaka
Foto: Zoran Grizelj

Sastanak lidera stranaka iz FBiH, koji je održan u Budimpešti s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom, ni ovoga puta nije uspio. Dragan Čović (HDZ BiH), Martin Raguž (HDZ 1990), Fahrudin Radončić (SBB), Zlatko Lagumdžija (SDP) i Bakir Izetbegović (SDA) nisu se mogli dogovoriti o modelu implementacije presude Sejdić – Finci.

Na sastanku nije bilo prijedloga koji se do sada već nisu čuli. Jedini dogovor koji je postignut jest da se razgovori nastavljaju na razini eksperata koji će razmatrati ono što je bilo pred liderima i pokušati pronaći dijelove oko kojih se lideri mogu usuglasiti, a o svim onim pitanjima o kojima se ne mogu usuglasiti da se ponovno razgovara. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio razočaranje time što pojedini lideri praktično ne žele da dogovor važan za euroatlantski put BiH bude postignut.

Na sastanku u Budimpešti ponovno je, kao i nedavno u Bruxellesu, bilo negodovanja pojedinih lidera zbog načina na koji se birač član Predsjedništva BiH u Federaciji. Bošnjačke stranke ne mogu postići zajednički stav o tomu koji bi model bio rješenje, a u svemu prednjači SDP, koji je odbio sva predložena rješenja. Europski pregovarači pozivaju strane da se dogovore te razgovori urode rješenjem, a ne odugovlačenjem.

Predstzavnici BIH u Briselu Bez dogovora EU uvodi sankcije BiH, ostaje bez 47 milijuna eura Dragan Čović Tri dana za dogovor Hrvatski prijedlog spašava BiH od EU izolacije

 

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Mučki provokator
  Mučki provokator:

  Svatko svojim putem i svima lijepo. Eto vam vaših 23% i Bog vas veselio. Mi svojim putem, Srbi svojim. U čemu je problem.

 • Deleted user:

  Ako bi se Daytonski sporazum primjenjivoao umjesto nakaradno i politikantski tumačio od strane bošnjačkih poliitčara i Međunarodnog visokog predstavnika za BiH, ond u tom slučaju problem Sejdić - Finici ne bi ni postojao.

 • Deleted user:

  Naime, nasuprot tvrdnjama bošnjačkih političara, Viskogog predstavnika, ali i našeg odvjetnika Nobila, u dijelu Daytonskog sporazuma koji se odnosi na izbore u Predsjedništvu BiH stoji kako svoje predstavnike biraju tri naroda (hrv. bošnj, i srpski) ali nigdje ne stoji kako ... prikaži još! ti predsjednički kandidati moraju biti Hrvati, Bošnjak, ili Srbin. Znači. Npr. kao kandidat u kvoti sva tri naroda može se kandidirati bilo tko (Židov, Rom, ili Bošnjak Hrvatima, Srbin Bošnjacima, Hrvat i jednim i drugim i sl.) ali ako se kao građanin kandidirao ispred jednog naroda kojem pripada jedno mjesto u Predsjedništvu, onda može biti biran samo glasovima tog naroda. Prema tome. Problem Sejdić - Finici je umjetno stvoren ne bi li velikobošnjački političari dokrajčili namjere Hrvata birati sami sebi predstavnika. U to ime spremni su uvesti i četvrtog člana (za ostale) i time pokazati sebe kao dobričine: Evo Hrvatima nek biraju koga žele a mi ćemo i dalje vladati jer uz bošjačkog člana birat ćemo sebi podobnog člana iz "ostalih" kao što smo to do sada činili Hrvatima sa Željkom Komšićem.