Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA SLAVLJA Svaki će se Hrvat stariji od 15 godina, zbog prekomjernog uživanja u jelu i piću, udebljati od tri do pet kilograma

Hrvati će se za blagdane udebljati 15.000 tona

plus-txt.jpg
import
14.12.2005.
u 20:55

Pečeni odojak, purica s mlincima, sarme, kremasti kolači prepuni maslaca i druge kalorijske bombe nezaobilazne su na svakom blagdanskom stolu. A Hrvati, sudeći prema dobro uvježbanom "peglanju" brojnih kreditnih kartica i zalihama hrane koje već ovih dana vuku iz trgovačkih centara, ni ovaj Božić i Novu godinu neće ostati "prazna želuca".

Visokokalorična hrana
Dapače, prema iskustvu članova zagrebačke Udruge za prevenciju prekomjerne težine, vaga će na Sveta tri kralja, kad "prežderavanje" službeno završava, svakom Hrvatu pokazati barem tri do pet kilograma više. Ako je vjerovati tim podacima, svi Hrvati stariji od 15 godina zajedno će nakon dočeka Nove godinu težiti čak 15 tisuća tona više!

Činjenica je da se za blagdane svi prejedaju visokokaloričnom hranom. Odrasla osoba u prosjeku na dan u svoj organizam unese barem tri i pol tisuće kalorija, što je gotovo dvostruko više od uobičajenog dnevnog unosa. Osim obilnih obroka, većina građana blagdanske dane provede sjedeći u kući u krugu obitelji, a rezultat svega je povećanje tjelesne težine kaže predsjednica Udruge Sonja Ana Njunjić.

Jedino rješenje, slažu se svi nutricionisti, jest umjerenije uživanje u svim blagodatima božićnog i novogodišnjeg stola, kao i priprema organizma za blagdansko uživanje u hrani. Pojačano kretanje i sportske aktivnosti, dodaju, istopit će i sve unesene kalorije viška. Blagdani, slažu se stručnjaci, nisu vrijeme za dijete. Najvažnije je, smatraju, ne podleći stresu i euforiji blagdanskog izobilja, koji su glavni krivac za prejedanje i debljanje.

Posljedice prejedanja
Nitko se neće mnogo udebljati ako pojede jednu šnitu torte ili makovnjače za Božić. Ali ako se s uživanjem u kolačima nastavi danima, ne gine debljanje. Svima bih preporučila da prije blagdana skinu pokoji kilogram kako nakon Nove godine ne bi spas morali tražiti u dijetama istaknula je Dijana Muačević-Katanec, voditeljica metaboličkog odjela u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac u Zagrebu.

No unatoč svim preporukama i savjetima koje Hrvati svake godine slušaju, čekaonice hitnih službi te liječničke ambulante zbog problema izazvanih prejedanjem ni ove godine, pretpostavljaju liječnici, neće izostati.

U vrijeme blagdana najviše se javljaju građani s problemima sa žuči, kardiovaskularni bolesici kojima od viška hrane skače tlak, mnogi osjete pojačane bolove u leđima, zakočenost zbog slabog kretanja... kaže Goran Perko, gerontolog u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba.

Alkaseltzer, pripravci za mršavljenje, sredstva protiv žgaravice i nadutosti, gastali i peptorani nakon blagdanskog neumjerenog uživanja u hrani traženi su poput bakalara uoči Badnjaka. "Zbog samo jedne sarme viška" ljekarne postaju najposjećenija odredišta sladokusaca koji su pretjerali i traže spas od zdravstvenih tegoba što su ih naglo spopale.

Muškarci u pravilu češće traže sredstva protiv želučanih tegoba, mučnina i glavobolje jer si više od žena daju oduška u neumjerenom uživanju u hrani. Pripadnice ljepšeg spola koje Novu godinu žele dočekati uska struka i vitke linije sredstva za mršavljenje kupuju uoči Silvestrova kaže apotekarka Davorka Gobac. Dodaje kako nakon neprospavane noći zalivene alkoholom "grješnici" kupuju i B kompleks kako bi oporavili izmučeni organizam.


Energetske bombe

Odojak - 960 kaloriaj
Sarma - 750 kalorija
Bakalar - 620 kalorija
Torta - do 700 kalorija


Seks umjesto dijete

Prekomjerne kalorije mogu se efikasno i ugodno potrošiti seksom. No, s obzirom na našu specifikaciju, taj je oblik topljenja vrlo zahtjevan.
Primjerice, prenošenjem partnerice preko praga muškarac će potrošiti samo 40-ak kalorija. Što je teža, to više.
Trganje odjeće nosi više štete nego koristi samo 30 kalorija. Muškarci će u misionarskoj pozi potrošiti 270 kalorija, a žene, što je prava nepravda, samo 115 kalorija. Seks s nogu topi 370 kalorija, a s nogama oko vrata čak 600. Za muškarce, dakako. Pravi orgazam muškarce će olakšati za stotinjak kalorija, a žene će se nakon samo jednog lažnjaka iskupiti za 360 kalorija.


Za krišku torte sat trbušnog plesa

Za uništavanje jednog obroka pojedena s nogu, npr. hamburgera i krumpirića, potrebno je najmanje 90 minuta žestokog vježbanja ili sedam sati šetnje bez zaustavljanja (šetnja po trgovinama ne računa se!), za tri popijena alkoholna pića, npr. tri viskija, pola sata intenzivne aerobike.
Jednu krišku torte "otopit" ćete nakon 30 minuta vožnje biciklom, a komad pohana pilećeg mesa nakon pola sata plivanja. Pet medenjaka kalorijski će nestati nakon 15 minuta trčanja, krišku čokoladne torte vaš će organizam "zaboraviti" nakon tri i pol sata košenja trave, a ako je u njoj više kreme, onda je bolje da se primite glačanja minimalno tri sata, ili sat neprekidnog trbušnog plesa. (T. Božić)


Božićni ručak - 1400 kalorija

Najbolji način za uživanje u blagdanima, bez straha od vaganja, jest da isplanirate jelovnik kojim će se uštedjeti kalorije. Stare recepte za pripremanje purice i nadjeva, priloga i kolača prilagodite tako da budu laganiji. Primjerice, trećinu potrebne masti ili vrhnja u svim receptima zamijenite nemasnim, niskokaloričnim jogurtom, a punomasno mlijeko zamijenite nemasnim. Na taj će se način uštedjeti i oko 80 grama masti, što je oko 600 kalorija. Potrebnu količinu šećera također možete smanjiti za četvrtinu ili je možete posve zamijeniti umjetnim sladilima.
Uz puricu, umjesto mlinaca, pripremite dosta tamnozelenog povrća kuhana na pari. Krumpir neka radije bude kuhan nego pečen. Ručak nikako ne dočekujte gladni jer će šteta biti još veća. Ne zaboravite da se prosječnim božićnim ručkom unese i do 1400 kalorija, što je gotovo 70 posto cjelodnevnih potreba žena. I, naravno, pijete puno vode.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije