Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni petak

Hrvate trese šoping - groznica jača no ikad, čekali u kolonama dužim od 500 metara

Crni petak u Linksu
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/3
23.11.2018.
u 22:34

Redovi pred blagajnama pokazali da je većina došla potrošiti novac

Gotovo u potpunosti ispunjeno parkiralište samo pola sata od otvaranja prizor je koji nas je zatekao danas u obilasku Arena Centra.

Čini se kako je popularni Crni petak, najmasovniji dan za šoping, zaživio i u Hrvatskoj.

I dok je petak ujutro inače idealno vrijeme za kupnju jer nema gužvi ni ispred kabina, ni na blagajnama, za Crni petak najveći se red stvorio upravo ispred blagajni što pokazuje da je većina došla stvarno potrošiti novac, a ne samo u “izvidnicu“.

Predviđanja Hrvatske gospodarske komore o tome kako će Hrvati ovog Crnog petka i vikenda koji mu slijedi potrošiti 500 milijuna kuna lako bi se mogla ostvariti, barem ako je suditi po interesu i gužvi u trgovinama za vrijeme, podsjetimo, današnjeg radnog dana.

- Najviše se tijekom prosinca kupuju dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana, bezalkoholna i alkoholna pića, elektronika, knjige - rekla je Tomislava Ravlić, direktorica HGK na konferenciji za novinare o blagdanskoj potrošnji.

Video: U blizini centra Supernova u Buzinu - Gužva na cestama na Crni petak

Najtraženiji – modni komadi

Da je uistinu tako, pokazuju i redovi ispred Linksa na Trešnjevci koji su se stvorili od ranog jutra samo kako bi kupci ušli u trgovinu.

Kao i drugi, svoje su popuste najavili nekoliko dana ranije, a stotine građana u Glamočkoj ulici dokazuju da je reklama uspjela.

Čekali su strpljivo, tu su bili i zaštitari, a pozvali su i komičara Gorana Vugrinca Goca koji se pobrinuo da nikome ne bude dosadno.

Ipak, sat vremena od otvorenja dio uzbuđenih kupaca rastužili su objavom na Facebooku napisavši: “Obavještavamo vas kako su sve grafičke kartice, PlayStation 4 i pojedini proizvodi izloženi na popisu zaliha prodani. Black Friday ludnica u Linksu je počela!”.

Pogledajte fotografije dugačkog reda ispred dučana Links:

Crni petak u Linksu
1/11

Osim što žele imati najnovije gadgete, Hrvati vole biti i lijepo odjeveni pa su u centru pozornosti bile modne trgovine.

Zara, Stradivarius, Reserved... U svakoj od tih trgovina gužva nije izgledala osobito velika, sve dok pogled ne skrene prema blagajni - i redu od najmanje 20 metara!

Reserved je ponudio 20% popusta na sve, Stradivarius na dio kolekcije, a Zara upola niže cijene na odabrane artikle.

Takav popust oduševio je brojne jer je ovo prvi put da popularni španjolski brend sudjeluje na Black Fridayu. Redovi ispred riječke Zare od ranog jutra pokazali su koliko kupci vole njihove trendi komade, a da nisu došli samo vidjeti što ima, nego uistinu nešto i kupiti, pokazuju i redovi na blagajnama zbog kojih su neki i odustali od kupnje:

- Ma samo ću probati sad da provjerim veličinu, a onda ću kupiti na webu, valjda tamo ima brojeva, rekla je žena nakon što je vidjela koliko ljudi čeka u redu da bi izabrani komad konačno postao njihov.

Šoping groznica vezana za Zaru počela je još dan prije – dio kupaca, odnosno oni koji troše preko aplikacije, imali su mogućnost kupovati već od 23 h, dok je online šoping bio dostupan od ponoći. Velika navala izazvala je i manje probleme, no poteškoće su brzo uklonjene.

Inače, ovaj high street brend nije svima namijenio iste popuste – naime, dok u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj ili Irskoj on iznosi 50%, kupci iz Slovenije i Austrije kažu kako je kod njih to znatno manje, tek 20%. I u Londonu, iako popust nije značajan, vlada veliki kaos pa se nađu komentari da je borba kao da se dijeli nešto besplatno.

Kad su počele najave ovog ludila, mnogi su u komentarima najavljivali bojkot, govoreći kako ovo nije “pravi Black Friday“, odnosno da je tek blijeda kopija američkog “šoping blagdana“, odakle i potječe.

Redovi se tek donekle mogu usporediti s onima u Americi, kampiranja ispred trgovina nema, a, ono što izaziva kritike mnogih, i popusti su neusporedivi. Jedan korisnik društvenih mreža podijelio je svoje američko iskustvo:

Ovdje u Americi kupit ću televizor kojem je regularna cijena 1300 dolara, a ja ću ga danas dobiti za 299 dolara. To je pravi Black Friday, a ne mazanje očiju koje hrvatske trgovine priređuju pučanstvu.

Dodao je kako su odjeća i obuća sniženi 80 posto, a svakodnevno se mogu iskoristiti i kuponi od 10 ili 20 posto.

Pogledajte fotografije Black Fridaya u SAD-u:

Crni petak u Linksu
1/15

Neki i odustanu

A u Hrvatskoj? S tek pokojeg izloga “vrišti“ natpis “do 70% popusta“. Umjesto toga, vrte se brojke od 20, 30, ponegdje 50...

Rijetko koja trgovina donosi sniženje na cijeli asortiman pa treba pomno paziti pri dodavanju stvari u košaricu. To pokazuje i situacija iz jedne high street trgovine koja odobrava popust isključivo na trikotažu, i to gornje dijelove.

Tako je jedan kupac, nakon čekanja u podužem redu, odustao od kupnje košulje kad je već bio pri plaćanju, jer ona ne ulazi u “opis“ onoga što se može kupiti po sniženoj cijeni.

No bez obzira na manje nedoumice i nejasnoće, mnogi su Crni petak odlučili iskoristiti za kupnju božićnih darova, ali i novih komada u ormaru.

Muller nudi 15% popusta na sve pa su, primjerice, dječje igračke ili parfemi dostupniji nego inače, a sniženje pulovera, udobnih jakni, haljina i košulja iz nove kolekcije potaknulo je mnoge na obnovu zimske garderobe, bez obzira na to je li riječ o high street brendovima ili dizajnerskim imenima dostupnima u XYZ-u, gdje popust vrijedi tek na dio asortimana.

Svi koji su predah odlučili potražiti na kavi ili nešto prigristi, također su se morali oboružati čeličnim živcima.

Na kavu se čekalo 15-ak minuta, a red ispred lanaca restorana brze prehrane bio je duži nego inače.

Pekarnica Pek Snack pridružila se šoping groznici pa je za kupce pripremila i popust na jedan proizvod - croissant sa sjemenkama punjen purećom šunkom, sirom i jajima sad se može kupiti za 15 umjesto 17 kn.

Popusti, gužve i redovi nisu zaobišli ni druge gradove.

Fotografija gužve ispred trgovine u Rijeci već se jučer ujutro proširila internetom, a korisnici na društvenim mrežama dijelili su fotografije svojeg doživljaja Crnog petka.

Najčešće su se, naravno, dotaknuli gužvi. Primjerice, u Osijeku je na putu za šoping centar Portanova nastao pravi “krkljanac“. Automobili su išli malo-pomalo, čekajući u redu od čak 500 metara!

I Split kupuje - gužve na cesti prema centru Mall of Split i City Centeru One, ali i kaos u njima, najbolje pokazuju koliko je groznica zatresla i Splićane

Ključne riječi

Komentara 55

CA
Cafa
22:54 23.11.2018.

Što s ovim dečkom koji je bio drugi u redu u Linksu i tražio PS4 u 8:01 pa mu je rečeno da nema jer su svi prodani? Jel ima kakav zakon koji bi sankcionirao takvo ponašanje? Čisti bezobrazluk i prijevara. Nisu ni imali Playstatione, samo su ih oglasili po 50% nižoj cijeni.

PS
Petar.Stijena
00:24 24.11.2018.

Kakve ovce, kakvi ketni ... opet se kupuje ono sto im ne treba sa novcima koje nemaju da bi zadivili ekipu do koje im nije stalo.. opet ce bit krivi svi drugi, i drzava i banke i masoni i vlada i svi samo ne oni sami, onda idemo prosvjedovat,.. protiv svih i svakog

Avatar SimonTemplar
SimonTemplar
23:04 23.11.2018.

Trgovcima nije bilo dovoljno Sv.Nikola i Božić, pa smo prvo uvezli Valentinovo, pa Halloween, a sad i crni petak... Trebali bi napraviti i Majmunovo, jer smo stvarno majmuni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije