Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik startupa

Hrvat uhićen u Kaliforniji: Lažiranim potpisima ukrao 1,5 milijuna dolara

Novac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
05.06.2018.
u 10:45

Renata Librića je Huffington Post prošle godine označio kao poduzetnika na kojeg treba obratiti pozornost. Nisu mislili na ovaj način

Hrvatski državljanin Renato Librić (39) uhićen je u Redwood Cityju u Kaliforniji zbog optužbi za prijevaru tešku milijun i pol dolara, objavili su vršitelj dužnosti državnog tužitelja Alex G. Tse te rukovodeći specijalni agent FBI-ja John F. Bennet u priopćenju na stranicama američkog Ministarstva pravosuđa.

Prema ovim navodima, Librića se tereti za krivotvorenje potpisa na dokumentima koji su mu trebali za prijevaru. U hrvatskim se medijima pisalo o tome kako Librić u Silicijskoj dolini postiže značajne uspjehe sa svojim startupom Bouxtie, no prema ovoj priči to ispada sasvim drugačije.

Lažirao pismo namjere

Tereti ga se kako je krivotvorio potpis direktora jedne velike korporacije na pismu namjere u kojem je stajalo kako ta korporacija namjerava kupiti njegov startup za 150 milijuna dolara. Librića je čak i Huffington Post označio kao poduzetnika na kojeg treba obratiti pozornost prošle godine. Bouxtie je osnovao 2014. godine, a riječ je o aplikaciji za smartfon kojom se mogu slati, preuzimati ili dijeliti personalizirane digitalne poklon kartice.

Krivotvoreno pismo namjere dospijevalo je na adrese potencijalnih ulagača. Nije to pismo jedino što je Librić krivotvorio. Na dokument koji ga ovlašćuje za pregovore s kompanijom iz Las Vegasa koja je trebala Bouxtieju odobriti posudbu od milijun i pol dolara stavio je potpise nekoliko članova upravnog odbora svojeg startupa. Za tih milijun i pol lasvegaski bi ulagač dobio nešto manje od četiri posto dionica tvrtke. Dogovor je prošao pa je na račun Bouxtieja sjelo tih milijun i pol nakon čega je Renato Librić sebi prebacio više od 130.000 dolara. Librić se 11. svibnja pojavio pred okružnim sucem Josephom C. Sperom nakon čega se trebao pojaviti i još jednom 15. svibnja, no o tome američko pravosuđe nije dalo podatke.

Kako tamo stoji, optužnica tek navodi kako su počinjena kaznena djela, ali se svi optuženi smatraju nevinima dok im se ne dokaže suprotno.

Prijeti mu 20 godina zatvora

No, ako se Librića osude, može dobiti i do 20 godina zatvora. Moguće je i da mu sud odredi uvjetnu slobodu uz nadzor, novčane ili druge materijalne kazne, povrat na nedozvoljen način stečenih sredstava, ako se tako procijeni. No, kako je cijeli slučaj istraživao FBI teško je vjerovati kako nije prikupljeno dovoljno dokaza da se hrvatskog državljanina doista i osudi.

Utrčao je na tržište koje u Americi vrijedi 160 milijardi dolara

Renato Librić poznat je domaćoj, europskoj, pa i američkoj poslovnoj javnosti. O njemu je, između ostalih, pisao i Forbes. Tamo se u Librićevu životopisu navodi kako je počeo u komercijalnoj industriji nekretnina kupujući i prodajući šoping-centre investicijskim fondovima u Europi. U tehnologiju je ušao ulažući u Branchub, platformu za povezivanje trgovaca nekretninama. No, pravi je uspjeh postigao s Bouxtiejem gdje je u dvoboj ušao s tržištem poklon-kartica koje u Americi vrijedi 160 milijardi dolara. Naveo je tada Forbesu kako ga je inspirirao Richard Branson, s kojim se navodno susreo, a koji mu je rekao da svoju viziju može ostvariti jedino u Americi.     

Ključne riječi

Komentara 9

TR
tratincica68
10:58 05.06.2018.

da je to bilo kod nas,bio bi heroj.ne osjecam se krivim.srica ta opcija ne postoji u americi nego te zatvore na 20 godina i zapljene svu imovinu ako je imas.

Avatar istovari
istovari
10:47 05.06.2018.

A nije Zdravko Mamić!?

CI
cinbenik
10:48 05.06.2018.

Da je to napravio u Hrvatskoj pod vladavinom stranke opasnih namjera,bio bi domoljub,a ne proganjan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije