Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEOGRAD Zagrebački Jamie Oliver nadmašio Slovence, Srbe, Turke i Grke

Hrvat Tomislav Hruban najbolji kuhar Balkana

24.05.2009.
u 18:06

Tomislav Hruban, predstavnik Hrvatske na prvom natjecanju za najboljega kuhara Balkana, održanom od 21. do 23. svibnja u Beogradu, prvi je pobjednik i nosilac titule Zlatni kuhar Balkana. Prema ocjeni međunarodnog ocjenjivačkog suda, 27-godišnji kuhar u zagrebačkom hotelu Westin pripremio je na natjecanju održanom u beogradskom “Expo centru” u konkurenciji kolega iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Rumunjske, Cipra, Grčke i Turske najbolji meni od tri slijeda.

Priliku za nastup na natjecanju dobio je zbog stručnosti dokazane osvajanjem titule pobjednika Hrvatskoga kuharskog kupa za prošlu godinu, a za nadmetanje s majstorima balkanske kuhinje pripremao se na svome radnome mjestu – gdje su mu svesrdno pomagali šef kuhinje Branko Čukelj i ostalo osoblje, te uprava hotela koja mu je osigurala namirnice i slobodno vrijeme potrebno za treniranje koncentracije i besprijekorne rutine, neophodnih za savršenu pripremu, pečenje i serviranje jela u ograničenom vremenu od 90 minuta.

Kako je danas putovao natrag u Hrvatsku, do nove kuharske zvijezde Balkana nismo uspjeli doći, no njegov nadređeni, šef kuhinje hotela Westin Branko Čukelj, kazao nam je da ga je veoma ganula titula “najboljega kuhara na Balkanu” koju je zaslužio kuhar što ga je osobno odabrao među kandidatima koji su se prije dvije godine prijavili za posao.

– Osjećam se kao da sam ja dobio nagradu! – otkrio je Čukelj te nastavio: – Tomislav je sam iskreirao jela, a Stanko Erceg, Vladimir Balent i izbornik hrvatske kuharske “reprezentacije” Branko Ognjenović i ja upozorili smo ga na sve detalje koji nisu bili u redu.

Predjelo, glavno jelo i desert kojima je Tomislav Hruban nadmašio konkurenciju u Beogradu bila su modificirana nacionalna jela, pa je tako naprimjer u govedinu s tri vrste gljiva “na kontinentalan način” dodao “tajne sastojke” za dalmatinsku pašticadu, a uz okus bile su važne i boje jela i detalji prilikom pripreme jela te poštovanje higijenskih standarda.

Mladića, koji je karijeru započeo u Sheratonu, gdje se iskazao u hladnim jelima poput eksponata s voćem i povrćem i hladnim jelima poput terina i galantina, te u onom najbitnijem – slaganju na platu (jer je za taj tip jela najbitniji prvi vizualni dojam koji ostavljaju) – šef Čukelj zaposlio je nakon što se Hruban vratio s odsluženja vojnog roka.

– Siguran sam da će Tomislav postati veliki kulinarski majstor i “balkanski Jamie Oliver”, jer osim talenta ima i moju svesrdnu podršku i podršku svih iz Hrvatskoga kuharskog saveza – drži Čukelj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije