Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dok šeficu Informativnog programa očekuje razrješenje na Prisavlju, na sudu joj dobro ide

HRT izgubio spor – Hloverka ne mora platiti 30.000 eura

Hloverka Novak-Srzić
Arhiva VL
18.12.2009.
u 20:00

Iako je Hloverka potpisala da će platiti penale, HRT je ostao bez odštete zbog njezina transfera na Novu TV. HRT nije mogao sa Hloverkom ugovoriti opću zabranu rada...

Hloverka Novak Srzić nepravomoćno je dobila spor protiv HRT-a, kojem neće morati platiti 221.141 kunu odštete jer je u siječnju 2007. dala otkaz i otišla raditi na konkurentsku Novu TV.

Zagrebački Općinski građanski sud presudio je da se tužba HRT-a protiv njihove još visokopozicionirane zaposlenice odbija, pa Hloverka nije dužna platiti penale od 25.000 eura zbog kršenja ugovora o radu prema kojem se nije smjela u roku od godinu dana od prestanka rada na HRT-u zaposliti kod konkurencije.

Sve je Otvoreno

Neće morati platiti ni 36.580 kuna odštete koliko je HRT tražio zato što je samovoljno prestala voditi i uređivati “Otvoreno” jer sud smatra da je to učinila u dogovoru s poslodavcem, koji je ubrzo angažirao druge osobe. Samo zato što je otkazala ugovor o radu s HRT-om 2007, a čemu se, napominje sud, M. Galić nije protivio, ne znači da je samovoljno prestala uređivati tu emisiju. Presuda je objavljena u Palači pravde ljetos, no obrazloženje je napisano nedavno, a sadržaj i izreka presude dosad nisu objavljeni.

Kako je Hloverka dobila spor iako je potpisala da će platiti penale u slučaju transfera za konkurentsku kuću? Iz obrazloženja proizlazi da odredbe o plaćanju ugovorne kazne nisu bile dobro pravno sastavljene, a ni tužba potkrijepljena valjanim dokazima. Nije za sud sporno da je Hloverka prestala na HRT -u raditi zbog odlaska na Novu TV, no:

Plaćanje penala
“Sud smatra da ugovorena zabrana tržišne utkamice – zabrana rada u konkurentskoj kući u roku od godinu dana od prestanka rada na HRT-u – ne obvezuje Novak Srzić da plati penale jer se s radnikom ne može ugovoriti opća zabrana zaposlenja u djelatnosti poslodavca. To bi bilo protivno ustavnom pravu na rad i slobodu rada.

Čak i kad je takva zabrana rada ugovorena, ona radnika ne obvezuje osim u slučaju zaštite opravdanih poslovnih interesa poslodavca. Po Zakonu o radu zabrana tržišne utakmice ne obvezuje zaposlenika ni u slučaju kada poslodavac nije preuzeo obavezu da će radniku za vrijeme zabrane isplaćivati polovicu plaće, a to HRT nije napravio”, piše u obrazloženju presude.

Hloverka ne zna za presudu, na posao dolazi u ponedjeljak
Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić danas je gotovo cijeli dan bila na pretragama u poliklinici Sunce. U kratkom telefonskom razgovoru samo je zamolila da se za sve informacije obratimo njezinu zamjeniku ili da pričekamo ponedjeljak. Rekla je da nema nikakvih podataka o presudi i ishodu tužbe koju je protiv nje podnio HTV.

Njezin zamjenik, Dražen Majić, potvrdio nam je da se ona vraća na posao u ponedjeljak.
– Hloverka se osjeća bolje pa će na posao doći u ponedjeljak, tada će nazočiti i nastavku sjednice Programskog vijeća HTV-a koja je prekinuta u petak – rekao je D. Majić.

Tada bi joj trebao biti predan zahtjev za očitovanje o prijedlogu bivšeg ravnatelja HTV-a Blage Markote o njezinu razrješenju s mjesta glavne urednice Informativnoga programa HTV-a. Pošto joj uruče zahtjev, ona ima sedam dana da im preda svoje očitovanje. Njezin zamjenik rekao nam je kako će se Hloverka očitovati u najkraćem mogućem roku te kako joj je već pripremio neke materijale.

Na istoj sjednici koja će početi u ponedjeljak u 10 sati Vijeću se o smjeni H. Novak-Srzić treba očitovati i novo ravnateljstvo HRT-a. Oni su za to osnovali povjerenstvo u kojem su tri odvjetnika i dva novinara. Sudbina H. Novak-Srzić tako ostaje neizvjesna, pogotovu s obzirom na to da je zahtjev za njezinim razrješenjem utemeljen na anketama i izvještajima Blage Markote koje su vijećnici na proteklim sjednicama ocijenili “upitnima”.

Ključne riječi

Komentara 28

MM
Mladen Miletić
22:08 18.12.2009.

HRT izgubio spor – Hloverka ne mora platiti 30.000 eura.. Glupi HRT da i drugi idu na sud pušili bi tamo kao magarad jel nepoznaju zakon....

ZO
zoki5
00:10 19.12.2009.

Ma gdje će k...a,ko će protivc nje,sanaderova igračica,fuj

MI
miso
20:52 18.12.2009.

O, Bože. Pa zar nije već otišla. Odavno je morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije